fonradar

Kendi şirketinde, kendisi için SGK' na pirim ödeyen ortağın, bağkura kaydı ?

Adem ÜNLÜ

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2007
Mesajlar
112
Arkadaşlar merhaba ;

13/02/2009 yılında kurmuş olduğumuz şirketin kurucu ortakları, kuruldukları tarihte başka bir işverene bağlı SGK' ya pirim ödeyerek çalışmaktaydılar. Bu kişiler çalışmakta olduğu diğer firmalardan 16/02/2009 tarihinde işten ayrıldılar ve bağkura kayıt yaptırmadılar. Arada boşluk bırakıp 03/03/2009 tarihinde kendi şirketinde SGK' ya kayıt yaptırıp, bugüne kadar SGK ' ya prim ödemeye başladılar.

Fakat sonunda 11/12/2009 tarihinde bağkurdan gelen bir yazı ile 16/02/2009 (şirketin kurulduğu tarih) Bağkura girişinin yapıldığı bildirilmiştir.

Şimdi bu kişiler bağkura prim ödemek zorundalar, fakat benim içinden çıkamadığım konu şu ;

1- Bağkur 16/02/2009 tarihi itibari ile kayıt yaptığı için, bağkur primleri bu tarihten itibaren mi hesaplanacak, yoksa SGK' dan çıkışını vereceğimiz tarihten itibaren mi hesaplanacak ?

2- Eğer bağkur, primleri 16/02/2009 tarihinden itibaren hesapalayacak olursa, bu kişinin SGK' na ödemiş olduğu primler boşa mı gitmiş olacak.

Daha önce bu gibi bir durumla karşılaşan yada bu konu hakkında bilgisi olanlar varsa, benide bilgilendirirlerse çok memnun olurum. Şimdiden herkese teşekkürler.

Saygılarımla,
 
Ynt: Kendi şirketinde, kendisi için SGK' na pirim ödeyen ortağın, bağkura kaydı ?

Sorunuzun içinde yanıtı da var zaten.

Bağkur 11.12.2009 tarihli ilgili yazısında 16.02.2009 tarihinden (yani SSK kesildiği tarihten) itibaren Bağkur girişinin yapıldığını beyan etmiş. Dolayısı ile borç 16.02.2009 tarihinden itibaren hesaplanacaktır.

Şirket ortakları halen devam eden sigortalılık durumları dışında SSK lı olamazlar, SSK devamına bir gün bile ara verilmiş olsa Bağkur dan devam etmek zorundalar.
 
Ynt: Kendi şirketinde, kendisi için SGK' na pirim ödeyen ortağın, bağkura kaydı ?

Sn. Capital

Vermiş olduğunuz cevaptan ötürü teşekkür ederim. Fakat şunu merak ediyorum, bu kişinin bugüne kadar kendi şirketinde kendisi için ssk' ya ödemiş olduğu pirimler yanmış mı oluyor. Yani benim de tahmin ettiğim kadarıyla ssk' ya ödenen primlerin geri alınması söz konusu olmaz, öyle değilmi?
 
Ynt: Kendi şirketinde, kendisi için SGK' na pirim ödeyen ortağın, bağkura kaydı ?

SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI

Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.
1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.
2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.
3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.
7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.
9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.
 
Ynt: Kendi şirketinde, kendisi için SGK' na pirim ödeyen ortağın, bağkura kaydı ?

Şirket ortakları ödemiş oldukları ssk primleri boşa gitmez bağkur borçlarına mahsup ettirebilirler.
 
Üst