uyumsoft

Kendimi Nasıl Geliştirebilirim ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan KeY93
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
28 Eyl 2016
Mesajlar
1
Konum
Sakarya/Adapazarı
Merhabalar,

Biraz uzun yazacağım yardımcı olan / olmayan, okuyan herkese teşekkürler..

Marmara Üni. İktisat Bölümünde okuyorum. 3 dersim kaldı, 5. seneye uzattım maalesef okulumu.. bu dönem 1; bahar döneminde de 2 dersim olacak. Sadece pazartesileri okula gidiyorum. Bu yüzden bir muhasebe bürosu buldum (haftanın 6 günü boşum çünkü) Tek çalışıyormuş, temmuz ayından beri elemanı yokmuş, okullar kapandığı için bulamamış, biraz garip bir adam patronum, 6 gündür çalışıyorum. Yerlerde bir sürü dosya var, son birkaç aydır beyannameleri hep yaklaşık değer hesaplayıp gönderiyormuş. Poşetlenmiş paket paket 6. 7. 8. ay faturaları yerlerde. Ücret falan bir şey konuşmadık, abi ben bu işi öğrenmek istiyorum dedim. Tamam otur başla o zaman dedi. Yarım saat muhasebe anlattı bana ve zirveyi açtı klasörü önüme bıraktı ben çıkıyorum bunları gir dedi. Bu haftayı gerek zorunda kalmaktan, gerek kendimi zorlayarak verimli bir şekilde geçirdim. Pazar günleri de çalışıyoruz. Sabah 8'de başlayıp akşam 9-10 gibi paydos ediyoruz. Şuanda öğrendiklerim;

*Şahıs şirketlerinin işletme defterinde ve ltd. şti'lerin yevmiyede fişlerini oluşturup;
-Firmanın satışlarını girmek, (Faturalar + Z Raporları )
-Firmanın alışlarını girmek,
- Masrafları girmek, ( Her türlü giderler )
- KDV'yi hesaplamak, (Tahakkuk eden)
-Excel'de BA/BS'yi hesaplamak.
-Demirbaşların kaydını yapmak.
-Demirbaşların amortisman kayıtları ve azalan amortisman değer kaybı kayıtları.

(Ben sadece şu yukarıda saydığım işleri 5 ay her gün 15 saat çalışarak yapsam da o bürodaki poşetler dosyalar bitmez. Büro o kadar kötü durumda.)

Artık bu işlemler tamamen oturdu ilk 2 günüm çok zor geçti hatalarla doluydu. Programı kullanırken çok sıkıntı çektim, yer bulmada vs. patron beni direkt her gün bırakıp gittiği için, karıştıra karıştıra eski kayıtlar nasıl yapılmış onlara bakarak vs. ama artık hatasız tüm bunları yapıyorum. 1 haftada 25 şirkete yakın girdim. Bazı şirketleri Temmuz - Ağustos olarak giriş yaptım.

Şimdi sizden ricam, kendimi nasıl geliştirebilirim, ne öğrenmeliyim bunların üzerine ? Okul bittiği gibi SMMM Yeterliliğe gireceğim. Alan Bilgim iyi kazanırım büyük ihtimal Mayıs ayı KPSS'den P35-49-54: 80-85 aralığında aldım. Bu belgeyi almak istiyorum. Çeşitli planlarım var bu belge bana kesin lazım. Patronum biraz dengesiz 50 yaşında ve 10 saniye önce bir şey söyleyip 10 saniye sonra farklı bir iş veriyor. Ama her şeye kulağımı tıkamış vaziyetteyim. İsterse para vermesin, Sigorta yapmasın, pazarda çalışayım. Bu arada öğle tatilimde yok, yemekte vermiyor,koskoca büroyu ilk gün beni bırakıp gitti müşteri geldi önüme attı faturaları: bunları gir, girmeden gitmiyorum, bırakıp gidince girmiyorsunuz, dedi. Abi bugün başladım işe bir şey bilmiyorum dedim, ben anlamam büroyu sana bırakıp gitmişse olay bitmiştir ne yap et gir dedi, patronu aradım, ulaşamadım, internetten baka bak, yanlış oldu ama girdim hepsini, sonradan düzelttik patronla bu arada patronum telefonlarımı açmıyor bir de; avantajları ise ayak işi yaptırmıyor, sağa sola göndermiyor, 2-3 kere sorsam da azarlamıyor (Şimdi tüm liseler anadolu lisesi oldu ama asıl eski köklü iyi bir anadolu lisesi çıkışlıyım, muhasebeye dair hiçbir şey bilmiyorum. Üniversite 1. Sınıfta Genel Muhasebe aldım o kadar, onun dışında hiçbir ilgim, alakam olmadı bu yaşa kadar hatta seçmeli muhasebe derslerinden; maliyet muhasebesi, envanter bilanço, mali tablolar analizi, yönetim muhasebesi,vergi muhasebesi hep kaçtım hiçbirini almadım sıkıcı diye, üstüne Türkiye'de Prof. Dr. Nurdan Aslan gibi bir kadın bu dersleri veriyor anlatıyorken, neyse), sonuçta işi öğretiyor. Benim için önemli olan bu sene işi tamamen öğrenmek, yorulmayı göze aldım ama seneye sınavı verince (temmuz 2017'de) ben bu işi çok iyi biliyorum diyebilmek ve SMMM stajyeri olarak başlayabilmek, yüksek lisansta yapacağım, 1 sene oradan kısaltıp bu 5. seneyi telafi edeceğim.

Bu hayatta hiç kimse aptal veya saf değildir yukarıda yazdığım şartları kabul etme sebebim; sadece şuan ne yaparsam kendime yapıyorum, kendim için yapıyorum, kendime artı katıyorum. Bu yaşta zorlamazsam kendimi ilerde hiç zorlayamam. Evlendikten sonra kadın dırdırı çoluk çocuk derdi zaten insanın hayatı bitiyor. Kariyer isteyen kişi 35'ine kadar tabir-i caizse köpek gibi çalışmalıdır kafasındayım, kendime yatırım yapıyorum, bunun bilincindeyim. Tek ricam bana öneri verin, yardım edin. Seneye çıktığım zaman; 1500-2000 TL alamazsam stajyer SMMM olarak ben kendime yakıştıramam, o parayı isteyebilecek seviyeye gelmeliyim ki rahatlıkla isteyebileyim. Okuduğum üniversiteye, bunca yıldır aldığım eğitimlere, emeklerime yazık olur diye düşünüyorum. 300-500 TL alırsam, gücüme gider sonuçta üniversite mezunu olacağım, huzurum kaçar, çalışamam büyük ihtimal. Madem bu işi bilen o parayı alıyor, ben de işi öğrenmeliyim o zaman.

Yardımlarınızı tavsiyelerinizi bekliyorum.

Herkese başarılar,

Bu arada SPK Düzey 1 Belgem var. SPK DÜzey 2'yi aldım bu Temmuzda, Aralıkta da SPK Düzey 3 alacağım,umuyorum. İngilizcem çok iyi düzeyde diyebilirim. En azından Türkiye şartlarına göre, TOEFL'a girdim 79/120 aldım. YDS 80, ALES 85EA 89SAY, Orta Düzey Fransızca bilgim var.Haber kanallarını %90 ne anlatmak istiyorsa anlıyorum, çat patta konuşuyorum, en azından derdimi her konuda anlatacak kadar. KPSS Alan puanlarım 80-85 arasında. Aynı zamanda da AÖF Adalet mezunuyum 2 yıllık 3.92/4.00 ile bitirdim. Bu işi yapmayacağım, yapacağım ama dolaylı yoldan farklı şekilde. Sadece o SMMM belgesi lazım bana, her türlü yardımlarınızı/önerilerinizi/eleştirilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler..
 
Son düzenleme:
Merhabalar,

Biraz uzun yazacağım yardımcı olan / olmayan, okuyan herkese teşekkürler..

Marmara Üni. İktisat Bölümünde okuyorum.

Bu forumdaki değerli üyelerden de kıymetli tavsiyeler gelecektir, fakat ben; alıntı yaptığım kısımla ilgili olarak, sn. Mahfi Eğilmez hocanın "Kendime Yazılar" isimli blogunu takip etmenizi önemle tavsiye ederim. Kendiside iyi bir iktisatçıdır.

Hoca blogundaki yazılarda kdv, beyanname vb. nasıl verilir diye anlatmıyor, fakat bir iktisat öğrencisinin okulu bitirdikten sonra ne olmak istiyorsa ona göre nasıl çalışması gerektiği konusunda son derece faydalı bilgiler veriyor. Yazılarında ve yazılarına yapılan yorumlara verdiği cevaplarda gayet güzel kitap tavsiyeleride var.
 
Maaşallah,Maaşallah 41 kere Maaşallah.Dostum gördüğüm kadarıyla aklı başında bilinçli ne yaptığını bilen zeki birisin ve çoğu şeyi önceden görmüş ona göre önlem almaya çalışmışsın seni canı gönülden tebrik ederim.Biz bu işlere 90 lı yılların ortasında girdiğimizde bilgiye erişmek bu kadar kolay değildi şimdi sizler çok şanslısınız ki bu tür forum sayfaları ve internet var akıllı telefon var.Bu sayfadan istediğin soruyu sorabilirsin herkes iyi niyetlidir Ferhat abi,Kirkoryan abi,Tahsin abi ve diğer değerli büyüklerimiz bilgi ve tecrübesiyle sana takıldığın yerde yardımcı olacaklardır.Sen moralini ve hedefini yüksek tut o dediğin maaşları rahat alırsın merak etme bizlerinde zaman zaman çalıştığımız ya da danışmanlık yaptığımız firmalarda senin gibi arkadaşlara ihtiyaçlarımız oluyor hatta şu an da bile avrupa yakasında inşaat firmasında hem şantiyeleri gezecek hem de merkezde evrak girişi yapacak genç aktif birisine ihtiyacımız var.Bu meslek de her ne kadar sıkıntı çok olsa da imkan ve fırsat da çok merak etme.Büroda 1 seneden fazla çalışma sonra en az 2 farklı sektörde ki şirketlerde de çalış tecrüben olsun.Bol Bol oku araştır meraklı ol titiz ol dosya klasör arşiv işine dikkat et geriye dönük her bilgiye erişebilecek durumda ol her şey kayıt altında olsun.Ayrıca yabancı dil bilmen de çok önemli bir artı senin için ben Fas da casablanca da çalıştım orada biraz fransızca öğrendim ve burada istanbul da sırf Fransızca sayesinde çok iyi şartlarda iş bulmuştum.Hem kafanı hem muhasebe bilgini hemde yabancı dil bilgini ortaya koyarsan apollo 12 gibi fezaya fırlarsın.Bilmediğin şeylerin talibi ol ve bol bol soru sor araştır.Ayrıca dünya köy halini aldı herkes rahatlıkla dış ticaret yapabiliyor onun için ithalat ve ihracatı da öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır.Biz her daim forum müdavimleri olarak buradayız ve arkandayız cesur ol dik dur haydi koçum benim görelim seni.
 
Son düzenleme:
Özel sektörde sertifikasyon çok önemli.
SMMM, SPK lisansları ve olabiliyorsa CIA.
Bunları tamamlamaya çalış.
Allah muvaffak etsin kardeşim.
 
Üst