Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

Üyelik
29 Mar 2011
Mesajlar
8
Konum
İSTANBUL
Öncelikle herkese kolaylıklar dilerim.

Ben bir kamu kuruluşunun muhasebe bölümünde çalışmaktayım.
Bulunduğum servis müteahhit hakedişlerinin tahakukkunu ve ödemesini yapmaktadır.
Yapılan sözleşmeler gereği her bir hakedişin belli bir oranında nakit olarak teminat alıkoymaktayız. Alıkonulan miktarlar ise geçici kabul sonrası ödenmektedir. Ayrıca müteahhit firma yapılacak işlerin zaman çizelgesine uymadığı zaman eksik kalan işler için tamamlandığında ödenmek üzere belli miktarlar ise emanete alınmaktadır. Sorun da bu iki kesinti de oluşmaktadır.
Müteahhit firmalar alıkonulan nakit teminat ve emanet miktarları karşılığı kuruma kesin teminat mektubu sunarak, içeride bulunan paralarını almak istiyorlar.
Yapılan sözleşmelerde buna istinaden bir madde bulunmamaktadır. Bu nedenle sözleşmeyi öne sürerek ve kolaya kaçarak talepleri hemen reddedebiliriz ancak konuyla ilgili bir mevzuata rastlayamadığımız için tereddütte kaldık.
Konu ile ilgili paylaşabileceğiniz bilgi, yorum veya referans gösterebileceğiniz mevzuat maddeleri varsa çok sevinirim.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

Sözleşmede madde yok.Dolayısıyla firmayı geri çevirmek mümkün.
Muhtemelen bu emanet paraları, alıkonan teminat paraları vs. sözleşmede açıkça belirtilmiştir.

Ancak mevzuat bir yana, kesin teminat mektubu vadesi, iş çizelgesindeki işin bitim tarihine kadar olursa, neden firmanın parası ödenmesin ki. Zaten kurum kendisini garantiye almış olmuyormu. İş çizelgesine göre iş biterse zaten sorun kalmıyor. Yok bitmezse zaten aynı vadeli kesin teminat mektubu var elinizde. Yanlış anlamayın buradaki mantaliteyi merak ediyorum.
 
Ynt: Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

Dediklerinize katılıyorum ancak bu olay iki faklı açıdan bakıldığında çok farklı görünüyor.
Birinci bakış açısı sizinki gibi. Firma kesin teminatını verir, projenin ilerleyişinde bir sorun olursa teminatını nakde çevirir ve olası zararları karşılarım. Ayrıca bu şekilde müteahhit firmaya para ödeyerek yükleniciyi finansman açısından rahatlatır ve işin yürüşünü hızlandırabilirim.
Öte yandan kurum kasasındaki bir parayı değerlendirmek varken neden müteahhite vereyim. Müteahhit hali hazırda hakedişlerinden nakit teminat kesilmesini sözleşme ile birlikte kabul etmiştir. Ayrıca emanet ise bir nevi cezalandırma ve müteahhiti işin hızlandırması için uyarı şeklidir. Müteahhite parasını alması için bir yandan uyarı verirken bir yandan da müteahhite para ödüyorsun.
Bu nedenlerden dolayı bir mevzuat desteğine ihtiyaç duyduk.
İlginize teşekkür ediyorum.
 
Ynt: Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

ihaleli işler ise kamu ihale mevzuatını okumanızı öneririm. bizde aynı şekilde kamuya ihale ile iş yapmaktayız ve kesin teminat mektubu verebiliyoruz. bu kamu ihake kanunda açıkca yazıyor.
saygılar.
 
Ynt: Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

arkadaşım bana mevzuatın madddesini net olarak iletebilirsen çok sevinirim.
inan çok araştırdım ama bir türlü rastlayamadım
 
Ynt: Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

4734 sayılı kanun MADDE 33. - İhalelerde, teklif edilen bedelin % 2'sinden az % 4'ünden fazla olmamak üzere, danışmanlık hizmeti ihalelerinde ise, teklif edilen bedelin % 2'sinden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

Teminat olarak kabul edilecek değerler

MADDE 34. - Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

a) Tedavüldeki Türk Parası.

b) Bankalar tarafından verilen teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

İlgili mevzuatına göre Türkiye'de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye'de faaliyette bulunan bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.

(c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

Teminat mektupları dışındaki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bunların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur.

İhale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.

Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.
 
Ynt: Kesin Teminat Mektubu İşlemleri

İlginize çok teşekkür ederim. Bu maddeden yola çıkılarak nakit teminat karşılığı olarak teminat mektubu alınabileceği yorumunu yapabiliriz herhalde. Ancak diğer bir husus olan emanete alın paralar için ise böyle bir yorum yapamıyoruz.

Ciddi anlamda bu madde benim çok işime yarayacak. Tekrardan çok teşekkür ederim.
 
Üst