Kgk Belgelendirme Hk.

Üyelik
14 Şub 2006
Mesajlar
41
Konum
İstanbul
Arkadaşlar kgk kurumu bilgi isteme bölümünden aşağıda yazıya istinaden bilgi talep ettim. konu ile ilgili bilgisi olan varsa sizden bilgi alabilirim.
Yazıya cevap geldiği zaman burada da paylaşacağım.

KGK'ya gönderdiğim yazı

Sayın Yetkili,

KGK Bağımsız Denetim Lisanslama sınavına başvurmak istiyorum. Fakat internette ve sitenizde araştırmama rağmen gerekli bilgiye ulaşamadın, çoğu kaynaklardan da değişik bilgilerin verilmesi bilgi kirliliğine yol açtı. Karmaşıklığı gidermek için direkt olarak tarafınızdan bilgi talep etme gereği duydum.


Ben 4 Yıllık Lisans mezunuyum, 2007 Yılında mezun oldum.

2009 Mayıs Ayında SMMM Stajımı başlattım, 2012 Temmuz ayında ise SMMM sınavına girdim.

2013 Şubat ayında SMMM sınavının bütün derslerini vererek almaya hak kazandım.

2013 Temmuz ayında bizzat harçları yatırıp SMMM ruhsat başvurumu yaptım ve Ekim ayında ruhsatımı teslim aldım.


Şuanda Tam Tasdik kapsamında denetim hizmeti veren YMM firmasında çalışıyorum. (01.02.2014' den itibaren)


Benim KGK belgesini almak için; Mesleki Tecrübe açısından, Uygulamalı mesleki eğitim açısından durumum nedir?


Sınava girebilirmiyim?


Kazandığımı varsayarsak Lisansı almam için yerine getirmem gereken kriterler nelerdir? (Sınavın 2 Yıl geçerliliğini göz önüne alaraktan değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.)


Konu ile ilgili olarak bilgi ve cevap beklemekle beraber şimdiden teşekkür ederim.


İyi Çalışmalar
 
Staj süreniz 3 yıl sanırım. Mesleki tecrübeniz (7 yıl < 4 yıl eğitim ve 3 yıl staj) 15 yılın altında olduğundan uygulamalı mesleki eğitime tabi olacaksınız. Söz konusu firmada 01.02.2017 tarihine kadar çalışırsanız uygulamalı mesleki eğitiminizi tamamlamış olursunuz. Sınava girebilirsiniz yalnız sınav geçerlilik süresinin sonu 01.02.2017 den sonrasına gelmesi yararınıza olur. Aksi takdirde sanırım geçmiş olduğunuz dersler boşa gidebilir. Cevap gelmez ama farklı bir şey çıkmaz sanırım.
 
KGK' dan gelen cevap yazısı

Sayın İlgili,
Bilindiği üzere Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 16 ncımaddesinin ikinci fıkrası uyarınca sınavagirebilmek için hukuk, iktisat,maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgilerdallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği YükseköğretimKurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en azlisans seviyesinde mezun olunması veya diğer öğretim dallarından lisansseviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarındanlisansüstü seviyesinde diploma alınmış olunması gerekmektedir.

Anılan maddenin dördüncü fıkrası gereğince
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar), Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat ),Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı alanlarından , Yeminli Mali Müşavirler ise Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları,yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar), Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat ), Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı alanlarından sınava tabi tutulurlar. Meslek mensubu olmayanlar ise tüm konulardan, sınava tabi tutulur. Tüm konulardan başarılı olunarak ortalamanın sağlanması halinde sınav şartı sağlanmış kabul edilir.
Konuları itibarıyla
sınav sonuçları ilan tarihinden itibaren, iki yıl geçerlidir. Sınava tabi olduğunuz konulardan başarılı olarak ortalamanın sağlanması halinde sınav şartını yerine getirmiş olursunuz. Sunav şartını sağladıktan sonra Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan diğer şartların(uygulamalı mesleki eğitim gibi) daha sonra tamamlanması mümkündür.
Uygulamalı mesleki eğitimi bağımsız denetçi yanında yada bağımsız denetim kuruluşunda tamamlamanız gerekmekte olup , uygulamalı mesleki eğitime ilişkin bilgilere Bağımsız Denetim Yönetmeliği ve Bağımsız Denetçilik Uygulamalı Mesleki Eğitim Tebliğinden ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu
 
Staj süreniz 3 yıl sanırım. Mesleki tecrübeniz (7 yıl < 4 yıl eğitim ve 3 yıl staj) 15 yılın altında olduğundan uygulamalı mesleki eğitime tabi olacaksınız. Söz konusu firmada 01.02.2017 tarihine kadar çalışırsanız uygulamalı mesleki eğitiminizi tamamlamış olursunuz. Sınava girebilirsiniz yalnız sınav geçerlilik süresinin sonu 01.02.2017 den sonrasına gelmesi yararınıza olur. Aksi takdirde sanırım geçmiş olduğunuz dersler boşa gidebilir. Cevap gelmez ama farklı bir şey çıkmaz sanırım.
Yukarıdaki cevaptan anladığım ve gerekli araştırmalarım sonucu 2 yıl şartı şöyle oluyor, sınav konularında en az 60 not alman lazım ortalamanın ise 70 olması lazım. burda konularda aldığın notların geçerlilik süresi 2 yıl şeklinde anlıyorum.
 
Evet yazıdan anladığım kadarıyla sınav şartı ile uygulamalı mesleki eğitim arasında doğrudan bir bağlantı kurulmamış. Sınav şartını yerine getirdikten sonra mesleki eğitim tamamlanabilir gibi duruyor. Diğer taraftan herhangi bir sınavdan aldığınız geçer not 2 yıl süreyle geçerli olacak diye anlıyorum bende.
 
Üst