Kıdem Tazmiantı Muhtasar Beyanname

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan özlem...
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

özlem...

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Kas 2007
Mesajlar
200
Merhaba,
Mart ayında işçimizi işten çıkartık kıdem ve ihbar tazminatını ödedik. Mart ayı e-bildirgeyi verirken kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili bir işlem yapıyor muyum? Yoksa sadece muhtasarda mı göstereceğim.
Teşekkürler
 
Ynt: Kıdem Tazmiantı Muhtasar Beyanname

e bildirge de işlem yapılmayacak sadece muhtasarda göstereceksiniz
 
Ynt: Kıdem Tazmiantı Muhtasar Beyanname

5- Kıdem Tazminatı

İş Kanununa göre, iş akdinin feshi veya sair sebeplerle işten ayrılan işçilere işverenler tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen kıdem tazminatının, niteliği itibariyle ücret sayılabilecek bir kazanç durumunda olmadığı gibi, esasen işten ayrılan sigortalının o andan itibaren sigortalılık vasfı da kalmadığından sigorta primine matrah teşkil etmemesi gerekmektedir.

6- İhbar Tazminatı

İşveren tarafından ihbar önellerine riayet edilmeksizin işçinin işine son verilmesi halinde, ihbar önellerine ait ücret tutarlarının tazminat olarak ödenmesi, İş Kanunu gereğidir. Bu durumda işçinin işyeri ile olan hukukî ilişkisi iş akdinin feshi ile sona erdiğinden, ödenen paralar işçiyi himaye gayesine yönelik bir tazminat olup, ücret niteliğinde bulunmadığından, bu nitelikte olan ihbar tazminatı ise sigorta primine tabi olmayacaktır.


Sadece vergileri ödenecek.

Saygılar...
 
Ynt: Kıdem Tazmiantı Muhtasar Beyanname

Kıdem tazminatında gelir vergisi yoktur. Sadece dv ödenir.
İhbar tazminatında ise hem gelir hem de d.v ödenir.
 
Ynt: Kıdem Tazmiantı Muhtasar Beyanname

E-Bildirgeyi verirken, kıdemi ve ihbarı ssk matrahına ilave etmiyorum değil mi?
 
Ynt: Kıdem Tazmiantı Muhtasar Beyanname

Hayır ikisinde de sgk primi kesilmez.
 
Üst