Kıdem tazminat fonuna itiraz

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
kıdem tazminat fonu devreye girerse işçiler duman olacak işte o zaman vay ki ne vay eyvah ki ne eyvah herkes itiraz etmeli bu duruma yoksa 60 yıldır yürürlükde olan bu tazminat hakkı da işçinin elinden alınısa işçi perişan olur bunların sayesinde eline toplu para geçiyor çoluğu çocuğu okutup everip hacca gidiyor ev arsa alıyor borçları kapatıyor aç karnını doyuruyor bu hakda alınırsa ortada kalır suç oranı artar parasız işsiz adam genç hangi yola sapar varın siz düşünün vahşi kapitalist sistemi yaşıyoruz beyler
 
Ynt: Kıdem tazminat fonuna itiraz

Affınıza sığınarak; işçileri duman(!) eden şey nedir izah edebilir misiniz?
 
Ynt: Kıdem tazminat fonuna itiraz

Kıdem Tazminatı Fonu parayı da düşürür



Hükümetin, yasalaştırmayı düşündüğü ?Kıdem Tazminatı Fonu? yasalaşırsa en önemli kriter fona ödenecek prim oranıdır. Şu an her 12 aya bir aylık kıdem alınmaktadır bu da yüzde 8,33?lük orana isabet eder. Fon için prim oranı tartışması ise yüzde 3 ile yüzde 4 üzerinden sürmektedir?



***Halen aylık yüzde 8,33 oranı var

Şimdiki kıdem tazminatı ödemesi 1475 sayılı İş Kanunu?nun 14 üncü maddesine göre çalışanın her bir yılı (12 ayı) için bir aylık brüt maaş tutarında yapılmaktadır. Bu da yüzdesel olarak yüzde 8,33 oranına tekabül etmektedir. Yani, işveren kendisi işçileri için bir kıdem tazminatı fonu oluşturacak olsa ilerde ödeme güçlüğüne düşmemek adına her ay brüt ücretlerin yüzde 8,33?ü kadar para ayırması gerekir.



***Tasarıda yüzde 3-4 tartışması var

Henüz tasarı taslağı halindeki ?Kıdem Tazminatı Fonu? uygulamasında ise düşünülen oran yüzde 3 ile yüzde 4 arasında gidip gelmektedir. Tasarı bu şekilde yasalaşırsa bir yıl için alınacak rakam düşmüş olacaktır. Düşüşün rakamları da aşağıdaki tablodan daha net görülecektir.






Durumlar
karşılaştırması


Brüt ücrete göre yıllık tazminat rakamları










Brüt


Oran


Aylık


Yıllık


Yıllık Kayıp


On yıllık kayıp




Yüzde 3'lü


2000


0,03


60


720


1280


12800




Yüzde 4'lü


2000


0,04


80


960


1040


10400




Şimdiki durum


2000


0,083


167


2.000


0


0




Tablodan da görüleceği üzere, kıdem tazminatı fonunda aylık prim kesintisi yüzde 3 olursa aylık 2000 lira brüt ücreti olan bir işçinin yıllık kıdemi tazminatı kaybı 1280 liradır. 10 yıllık kaybı ise 12800 liradır. Yüzde 4 oranı tercih edilirse bu kere aylık kayıp 1040 lira, 10 yıllık kayıp 10400 lira olacaktır.

Şimdi diyecekler ki, aylık kesintiler her ay yatırım araçlarında değerlenecek o sebeple kayıp olmaz gibi karşılarındakini salak görerek açıklamalar yapacak olanlara, kıdeme esas brüt ücretin sabit olmadığını her zam geldiğinde arttığını hatırlatarak cevap vermek yerinde olur. Mesela, 10 yıl önceki brüt ücretinizi düşünün ve ona göre hesaplama yapın, sonra 10 yıl sonraki aylık brüt ücretinizi düşünün sonra ona göre tekrar hesaplama yapın.



***En büyük kayıp kayıtdışında olacak

Yeni getirilecek sistemde en büyük kaybı ise kayıtdışı çalışanlar yaşayacak. Zira, gerçek ücreti çok daha fazla olduğu halde asgari ücretten gösterilenler, hatta hiç sigortalı olmayanların gerçekte bu sistemle alacakları kıdem tazminatı ile fonun kurulmasından sonra alacakları kıdem tazminatı arasında kıyas kabul etmez farkları olacaktır.

Şu anda kişiler kayıt dışı olsa bile kıdem tazminatı ödemesi konu edildiğinde işveren davalarla ve SGK cezaları ile karşılaşmamak adına kıdem tazminatını gerçek rakamlardan işçiye öderken, fondan sonra parayı fon ödeyeceği için işveren git paranı fondan al diyecektir. Bu arada BASIN çalışanları kıdemlerini tavan ücret olmadan almaktadır ama yeni sistem devreye girerse tavan rakam ile alacaklardır.



***Kıdem alma halleri azalacak

Halen geçerli olan 1475 sayılı İş Kanunu?nun 14 üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince çalışanlar 7 hal ve şartta işverenlerinden kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bunlar;

1-İşveren tarafından haklı bir sebep olmadan işten çıkartılırsa,

2. İşçi haklı bir sebeple işi bırakırsa,

3. Erkek çalışanlar askerlik için işi bırakırsa,

4. Emekli olmak amacıyla işçi işi bırakırsa,

5. Emeklilikte diğer şartları tamamlayıp, tamamlaması gereken yaşı evinde geçirmek isteyen işçi işi bırakırsa,

6-Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakırsa,

7-İşçinin ölmesi,

hallerinde her çalışma yılına bir brüt maaşları tutarında kıdem tazminatı ödenir.



Fon gelirse;

Şayet fon gelirse ve Avusturya modeli seçilirse,

a) Emeklilik anında,

c) İşten çıkıp en az beş yıl yeniden iş aramazsa
d) İşçinin ölümü halinde kanuni mirasçıları,
kıdem tazminatına hak kazanacaklar.

Görüldüğü üzere, erkeklerin askere giderken, bayanların evlendikten sonraki bir yıl içinde işini bırakması hallerinde kıdem tazminatı ödenmesine son verileceği gibi işçinin işveren tarafından işten çıkarılması veya işçinin haklı sebeple işin bırakması hallerinde kıdem tazminatı ödenmeyecek. Öte yandan emeklilikte yaş hariç (15 yılı ve 3600 günü olanlar) diğer şartları taşıyanların emekliliklerini evlerinde beklemek üzere işlerinden ayrıldıklarında da kıdem tazminatı fondan sonra ödenmeyecek.
 
Ynt: Kıdem tazminat fonuna itiraz

Kıdem tazminatında teşhis ile tedavi uymuyor



Doktora gidiyorsunuz ve size soğuk algınlığı teşhisi koyup, tedavi olarak da kolunuzu keseceğiz dese ne dersiniz? Tıpkı bunun gibi mevcut 60 yıldır klasikleşmiş kıdem tazminatının bazı sorunları var ama tedavisi fon değil?



?Allahım kendim için bir şey istiyorsam namerdim sen anneme güzel bir gelin nasip et ? türü bir yakıştırma ile biz işçilerin kıdem tazminatını elinden alıp işi sulandırmak istemiyoruz, onların kıdem tazminatlarını eksiksiz almaları için uğraşıyoruz diyenler gerçekten samimi iseler. Mevcut kıdem tazminatı haklarına dokunmadan, bu haklarına ulaşamayanlara yardımcı olacak çözümler peşinde koşarlar.



Uluslar arası ve yerli sermaye sahipleri kıdem tazminatı kaldırılsın istiyorlar. Hükümet de kıdem tazminatını kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmek istiyor. En baştan belirtelim, kıdem tazminatı fonu kurulması, kıdem tazminatının kaldırılmasının yıllara yayılmış halidir.



***TEŞHİSE GÖRE TEDAVİ ÖNERİN

Deniyor ki;

Kıdem Tazminatı?nı kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmeliyiz, çünkü bazı küçük işletmeler ile iflas eden şirketlerin işçileri kıdem tazminatlarını alamıyorlar teşhis bu ise tedavi kolay.



Cevap;

Madem işçiyi bu kadar düşünüyorsunuz, madem derdiniz kıdem tazminatını işverenden tahsil edemeyen işçileri düşünüyorsunuz, kıdem tazminatı uygulamasına hiç dokunmayın üstüne ?Kıdem Tazminatı Garanti Fonu? kurun ki samimiyetinizi gösterin. Yani, kıdem tazminatı uygulaması aynen kalsın, işverenden kıdem tazminatını alamayan işçilere paralarını ödemeleri için fon kurulsun. Fon için işverene yük getirmeye de gerek yok, şimdiye kadar sadece yüzde 2,5 kadarı kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu?nun yüzde 10?unu bu işe ayırırsınız, teşhisinize göre tedavi sağlarsınız.



Deniyor ki;

Taşaron işverenlerin işçilerine her yıl girdi çıktı yapılıyor böylece kıdem tazminatı ödemiyorlar. Biz de bu işçilerinde kıdem tazminatı almalarını istiyoruz.



Cevap;

Derdiniz bu ise kolay. Zaten, taşaronlar işçileri her yıl girdi çıktı yapsa da işçileri mahkemelere gittiklerinde kıdem tazminatlarını ya taşaron işverenden ya da asıl işverenden alıyorlar hem de faizleriyle birlikte. Biz işçilerimiz mahkemelerle uğraşmasın diyoruz diyorsanız onun da çözümü basit, İş Kanunlarına gerekli yasa metnini yazar ve almalarını sağlarsınız.



MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ AZALSIN MI?

Deniyor ki;

Çalışanların işçi alacak davaları ile kıdem tazminatı davaları İş Mahkemelerinin iş yükünü çok arttırıyor, mahkemeler yıllarca sürüyor. İşçiler tazminatsız kalıyor, paralarını alamıyor diye üzülüyorsanız bunun da tedavisi var.



Cevap;

Gerek iş müfettişlerinin gerekse de kamu denetim elemanlarına yetki verirsiniz veya konuyla ilgili bir kamu birimi oluşturup, (Tıpkı Kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri gibi) işçi alacakları ile kıdem tazminatı alacaklarında icra ve uygulama yaparsınız. Hatta, gerekli yasal düzenlemeyi yapıp, iflas eden işletmelerde birinci alacaklıyı devlet yerine işçi olarak yazarsınız.

ALİ TEZELİN SAYFASINDAN ALINTIDIR
 
Ynt: Kıdem tazminat fonuna itiraz

Bahsekonu "fon"un taraflar adına peşinen topyekün olumlu yada olumsuz olduğunu söylemek doğru olmasa gerek.
Kıdem tazminatı fonu sisteminin,işci-işveren açısından avantaj ve dezavantajlarının olduğu,en belirgin eleştirinin ise şimdiki duruma göre kıdem tazminatına esas süre ve karşılığı ücret yönünden işci aleyhine olduğu yönündedir.
Ancak henüz yasalaşmadı süreç devam ediyor.
Büyük fotoğrafa bakıldığında,mevcut halde sendikal faaliyetin olduğu ve bir takım kurumsal işletmeler ile bazı işyerlerindeki personellerin faydalandığı/faydalandırıldığı,tüm çalışanlar üzerinden bu oranın % 8-10 civarında olduğu, kalan % 90 çalışanın mahrum kaldığı söylenmektedir.Şimdi bu açıdan bakıldığında da adil,makul ve uygulanabilir bir sistemin gerekli olduğu açık.
Umarım taraflar adına makul bir sonuç ortaya çıkar!..
 
Üst