Kıdem Tazminat

duygukorkmaz

Katkı Sunan Üye
kendi isteğiyle ayrılan bir personele kıdem tazminat ödüyoruz.. bunu gider olarak kaydedebilirmiyiz..
kanunen kabul edilmeyen gider olur mu acaba?

muhtasarda damga vergisi ödeyeceğiz dimi?

Ynt: kıdem tazminat

Kendi isteği ile ayrılıyorsa kıdem tazminatı ödeyemezsiniz. Ya da ücret olarak vergilendirip ödersiniz.
Bunun çaresi işveren çıkarıyor gibi işlem yapmaktır.

birtane yargıtay kararı metni örneği

Öncelikle belirtmek gerekir ki, davacının 02.06.2005 tarihli dilekçesi istifa olarak değerlendirilemez. Davacı işçi işverenden kıdem tazminatı ödenmesi suretiyle iş sözleşmesinin feshini talep etmiş, bu arada ihbar öneli içinde çalışabileceğini açıklamıştır. Davalı işveren de 09.06.2005 tarihli yazısı ile davacının karşılıklı anlaşma yönündeki talebini kabul etmiştir. Bu durumda kıdem tazminatı ödenmek üzere, tarafların karşılıklı anlaşması yoluyla (ikale) iş sözleşmesi sona ermiştir. 4857 sayılı İş Kanunu döneminde tarafların tazminatlar ödenmek üzere iş sözleşmesinin feshini kararlaştırmaları mümkündür. Bu itibarla mahkemenin kıdem tazminatının kabulü yönünde vermiş olduğu karar yerindedir. Somut olayda ihbar tazminatının ödenmesi noktasında taraflar arasında bir anlaşmanın varlığından söz edilemeyeceği gibi, iş sözleşmesinin tarafların ortak iradesi suretiyle sona erdirilmesinde ihbar öneli tanınması da gerekmemektedir. Böyle olunca ihbar tazminatı isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde isteğin kabulü hatalı olup hükmün bu yönden bozulması gerekmiştir.? buna göre ikalenin yargıtay tarafından kıdem tazminatı olarak kabul edildiğine göre kıdem tazminatlarından vergi kesilmeyeceği görüşündeyim.

nguroy bey bişey daha sormak istiyorum.. kasadan resmi yapsak kanunen kabul edilmeyen gider kaydetsem..
damga vergisi ödemek zorundamıyım..

KKEG yaparsan damga vergisi gerkemez. Yalnız ibraname alın mutlaka.

Sn sedat;
Bu konu çok tartışıldı, Forumda arama yapınız. İstisnai bir mahkeme kararıdır. Genel bir uygulama değildir.
Öyle olsa her istifa eden kıdem talep eder sistem çöker.

nguroy ' Alıntı:
KKEG yaparsan damga vergisi gerkemez. Yalnız ibraname alın mutlaka.
Sn sedat;
Bu konu çok tartışıldı, Forumda arama yapınız. İstisnai bir mahkeme kararıdır. Genel bir uygulama değildir.
Öyle olsa her istifa eden kıdem talep eder sistem çöker.
sevgili üstadım , ikale istifa değildir
sanırım

Dediğim gibi bu konu forumda tartışıldı. Arama yapınız ikale elbet istifa değil. Ancak çok istisnai bir durum.
Ben olsam yapmam. :)

Kendi isteği ile ayrılan birine kıdem ödenmek isteniyor ise resmen ödenemeyeceği için prim, ikramiye vs olarak ücret bordrosuna eklenmeli ve yasal kesintiler yapılmalıdır. Aksi halde verilen paradan vergi ve sigorta ödemekten kaçınıldığı savı ile cezalı işlem yapılabilir.

Ynt: Kıdem Tazminat

yaklaşık 2,5 yıldır özel bir şirkette kısmı istihdam olarak ayda ortalama 15 - 20 gün arasında düzenli olarak çalışıyorum,iş yerinde diğer kadrolu işçilere 3 ayda bir olmak üzere yıllık 4 maaş ikramiye veriliyor,bizim ikramiyemiz yıl sonunda toplam çalıştığımız günü 12'ye bölüp aylık ortalaması alınıp 4 ile çarpılıp bir defada veriliyor,benim sorum şu : ay sonunda askerelik hizmeti için işimden kıdem tazminatımı alıp ayrılıcam,kıdem tazminatı hesaplarken yıllık alınan ikramiye adedi önemli bir etken oluyor anlattığım bu hesaba göre benim yıllık ikramiye adedim 4 mü ? yoksa 1 defada aldığım için 1 mi ?

Ynt: Kıdem Tazminat

Yıl içinde hak kazandığınız ikramiye ortalaması hakkınız olan.
İster 1 seferde ödensin, ister 11 seferde.