Kidem Tazminatı hakkında

bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. ben aşağıda belittiğim yıllar arasında yıl sonu sürekli giriş ve çıkış olmak üzere konya vakıflar bölge müdürlüğü yemek hizmeti alım işinde taşeron firmada çalıştım.
2006 mart ayında iş başlangıç
2007 yılı
2008 yılı
2009 yılı
2010 yılı aralık çıkıştan söz konusu iş bir daha yapılmadı. bu durumda kıdem tazminatımı alabilirmiyim ve kıdem tazminatımı alabilmem için nereye ihtar cekmem lazım. bunların ilk iki yılı farklı firmalarda son 3 yılı aynı firmada yanlız aralıksız çalışmama rağmen 2007 yılı mart ayına kadar sigorta girişimiz olmamıştır.

Ynt: Kidem Tazminatı hakkında

Tazminat alınabilmesi için en az bir yıl sigortalı olarak çalışmak gerekiyor..Size yapılan bir gasp..Şikayet edildiğinde aynı işveren bu uygulamayı her yıl yapıyor ve işten çıkış gösteriyorsa SGK müfettişlerince incelemesinde işçi lehine karar verebiliyorlar..İş mahkemesi de de bu durum işçi lehine sonuçlanabilir...ama bir işyerinden çıkış gösterilip farklı bir işyerinde sigortan devam ettiriliyorsa bu tazminat hakkını kaybedebilirsin..

Sayın formdaşım

Sizin konunuzu iki yoldan incelemek lazım.İlk iki yılı farklı firmada derken eğer taşeron firmanız ortak,isim ,ünvan değiştirdi ise bu farketmez son alan taşeron firma sizin bütün haklarınızdan sorumlu,devreden ise 2 yıl sorumlu.
Eğer farklı firmadan kastınız yukarda saydıklarımla tamamen farklı ise o zamanda işten çıkış durumunuza göre Kıdem Tazminatınıza hak kazanıp, kazanamadığınızı söyleyebiliriz.Örneğin İş akdiniz sizin kusurunuzdan kaynaklanan nedenden dolayı fesih olmuş ise kıdem yok,İşverenden kaynaklanan nedenden ise (İşverenin haklı sebeple fesih hariç) Kıdem tazminatı alırsınız.Son üç yılınıza gelince Kıdem Tazminatınız için son çalıştığınız işyerinize ihtarname çekip Kıdem Tazminatınızın ve diğer haklarınızın ödenmesini talep edin ödenmediği takdirde dava açın.

Ayrıca Kıdem Tazminatının ve İbar Tazminatı zaman aşımı süresi 10 yıldır.

işveren olarak vaıkflar bölge müdürlüğü ama işi yapan taşeron firma 2010 yılında alına bir kararla 2011 yılı yemek hizmeti alım ve dağıtım işi için tekrar ihaleye çıkılmadı yani 2010 yılı aralık ayında iş bitti. 4 yıl aynı işveren ve farklı taşeron firmalarda çalıştım.

Sn.üstadım düşüncelerinize katılıyorum.
Anladığım kadarıyle,ilgilinin;
a.işin başlangıcı itibariyle aralıksız çalışması sözkonusu,
b.işin devamında değişen tek husus, her yıl tekrar olunan ihale dönemleri,
c.bu iş işyerinin yardımcı işlerindendir,
d.bu iş, o işyerinde ve bu işte kendiside işci çalıştıran bir asıl işverenden alınmış olmayıp,işin sahibinden ihale yoluyla alınmıştır,
e.kanaatim bu iş de alt işverenlik ilişkisi (yani tazminat hak edikten sonra sorumlu tutabileceğimiz asıl işveren)yok,vakıflar bölge müdürlüğü de işin sahibi,ancak bu iş örneğin,dokuma fabrikasının "duvar örme işi" gibi olmadığından (yani duvar örme işi,fabrikanın ne asli,sürekli işi,nede yardımcı işlerinden bir iştir, sadece o fabrikanın arızi,sürekliliği olmayan geçici bir işidir,böyle bile olsa)kıdem tazminatı şartları oluşmuş(belirli süreli iş ve buna bağlı olarak belirli süreli sözleşme ile çalışmamış olduklarından,diğer bir ifadeyle sözleşme süresi belirsiz hale dönüşmüş )olduğundan,bu işciler kanımca tazminat talebinde bulunabilecekler ve muhtemelen de kazanırlar diye düşünüyorum.
Bu olayda,devam eden işe bağlı sözleşme, iş bitimi(işin devam etmemesi)nedeniyle sona ermiş,işin devamı süresince yıllar itibariyle de işin devri niteliğinde bir olgu var diye düşünüyorum,muhtemelen işi alan alt işveren(likler)de sgk dan kendi adlarına işyeri sicil numarası almışlardır.

mustafaguney ' Alıntı:
işveren olarak vaıkflar bölge müdürlüğü ama işi yapan taşeron firma 2010 yılında alına bir kararla 2011 yılı yemek hizmeti alım ve dağıtım işi için tekrar ihaleye çıkılmadı yani 2010 yılı aralık ayında iş bitti. 4 yıl aynı işveren ve farklı taşeron firmalarda çalıştım.
sn.mustafagüney
Vakıflar bölge müdürlüğü İş Kanunu na göre kendiside bu iş de kendi işcisini çalıştıran (asıl)işveren konumunda olmayıp,ihale makamıdır.YANİ SİZ VAKIFLAR DAN İŞ ALAN ASIL İŞVERENİN ALT İŞVERENİN DE ÇALIŞMADINIZ,siz vakıflar bölge müdürlüğünden iş alan bir işverenlikte aralıksız olarak çalıştınız ve en son bu iş vakıflar bölge müdürlüğü tarafından dediğiniz tarih den sonra tekrar ihale olunmadığı için,dolayısıyle iş devam etmediğinden,yıllar bazında her yıl imzaladığınız sözleşme işin mahiyeti gereği "esaslı olgu"ortadan kalktığı için sözleşme belirsiz süreli hale dönüşmüş olduğundan, sizin iradeniz dışında sözleşme bana göre "fesih"hükmündedir,durUm böyle olunca yasal haklarınızı talep etme hakkınızda doğmuş olur diye düşünüyorum.

Bu hakkınızı önce çalıştığınız kendi işvereninizden,vermezse ihale makamı vakıflar bölge müdürlüğünden dilekçe yazarak talaep edebilirsiniz diye düşünüyorum.

Bu haklarınızı talep ederken;
a-sizin çalıştığınız işveren,iş bitti vakıflar bu işi bana vermedi,verseydi sizi çalıştıracaktım,iş vakıfların işi idi,ben tazminat filan ödeyemem diyebilecektir,
b-vakıflar bölge müdürlüğü de ben işi taşare etmişim ,sizin işvereniniz bu işi yapan ................şti.dir,gidin ondan isteyin,hem ben ihale makamıyım bu olayda bana sorumluluk yükletilemez diyebilecektir.
c-tek çare konuyu Yargı ya taşımak,davacı olmak,sonuç;kanaatim kazanırsınız,tahsili ihale makamından yapılır,daha sonra vakıflar bögl.müd. ilgili işverenliğe "rücu"davası açabilir,bu da sizin sorununuz değil,
d-bu olaya dair bir avukatınızın olmasını tavsiye ederim.
kolay gelsin

merhabalar,
3600 iş gününü doldurdum işkurdan tazminatlı çıkış yazısını aldım ve işyerine verdim ve tazminatımı alacağım fakat bugun işyeri yöneticileri bir toplantı yaparak aynı iş kolunda çalışan başka bir firmaya girmem halinde bana dava açacaklarını söylediler. bu mümkünmüdür? pazarlamacı değilim.

teşekkürler...

eko.1907 ' Alıntı:
merhabalar,
3600 iş gününü doldurdum işkurdan tazminatlı çıkış yazısını aldım ve işyerine verdim ve tazminatımı alacağım fakat bugun işyeri yöneticileri bir toplantı yaparak aynı iş kolunda çalışan başka bir firmaya girmem halinde bana dava açacaklarını söylediler. bu mümkünmüdür? pazarlamacı değilim.

teşekkürler...
Yaş dışında 15 yıl sgortalılık süresi ve 3600 prim gün sayısını tamamlamanız,bu duruma istinaden sgk dan ilgili yazıyı alıp işvereninize ibraz etmeniz halinde işveren yasal haklarınızı ödeyecek,ilişiğinizi kesecek ve ayrıldıktan sonra siz kısa süre içinde gerek çalıştığınız işletme,gerekse buraya bağlı işyerleri ,gerekse de başkaca diğer işyerlerinde çalışamıyacaksınız.Ne kadar süre sonra çalışabileceğinizi şahsen bilmiyorum,ama tekrar çalışabilmesi için geçmesi gereken makul bir süre den bahsediliyor,bu nedenle bir müddet çalışmamanızı öneririm.
Sahi arkadaşlar bahsekonu süre hakkında bilgisi olan var mı?

Bahse konu süre hakkında yanılmıyorsam Ekrem Sarısu yazmıştı.6-8 ay gibi bir süre diye belirtmişti.

Ekrem sarısu dan alıntıdır
" kıdem tazminatı alarak işten ayrıldığı sırada sigortalının, emekli olacağı yaşı çalışmadan bekleme iradesinin olması gerekiyor. Bundan dolayı işten kıdem tazminatı alarak ayrılıp, ertesi gün veya birkaç gün sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlama çok doğru değil. Bu durumda işveren dava açarak kıdem tazminatının faiziyle birlikte iadesini isteyebilir. Nitekim bu konuda verilmiş mahkeme kararları da bulunuyor. Ancak, işten ayrıldıktan birkaç ay sonra, ekonomik şartlar nedeniyle kişinin iradesi değişebilir. Tekrar çalışmaya karar verir ve çalışmaya başlar. Burada bir sıkıntı olmaz. Sonuç olarak kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Emekli olacağınız yaşı çalışmadan bekleyecekseniz sorun yok. Fakat çalışmayı düşünürseniz belirttiğimiz çerçevede dikkatli olmakta yarar var."
Sanırım yeterince açıklayıcı...

Sn.Metyo teşekkür ederiz.
Bu ve benzer şekilde görüşlere sıkca rastlanmakta ,evet Yarg.Kararlarındada eş anlamda ifadeler sözkonusu.Diyorum ki tereddüte mahal bırakmayacak şekilde"makul süre"den bahsediliyor ya,bu noktada sanırım muayyen (örneğin;ihbar öneli kadar bir süre,yada bir veya 2-3 ay gibi)süreden bahsedilmiyor,böyle bir süre kıstas alınamıyor,çünkü son işyerinden ayrıldıktan sonra işcinin ihtiyaç durumu ve Anayasal hakkın engellenememesi gibi durumlarda sözkonusu .
Tabi ayrıldıktan sonra veya ertesi gün hemen çalışmaya başlamak olmamalı ve yine bu hak dan yararlanır iken "bir başka işyerinde çalışmak için"şeklinde beyanda da bulunulmamalı. Bu konuda özellikle bu iki hususa çok dikkat edilmesi gerekmektedir.