Kıdem Tazminatı Hakkında

Arkadaşlar merhaba, foruma bugün kaydoldum, öncelikle konuyu yanlış bölüme açtıysam özür dilerim, şöyle bir sıkıntım vardı. Çalıştığım işyerinde imzaladığım bordrolarda şöyle bir ibare var "mart 2016 ayına ait yukarıda müfredatı yazılı olan istihkakım yekününden kesintiler çıktıktan sonra geriye kalan ...........TL'yi nakten/hesaben ve tamamen tahsil ettiğimi , 8 gün hafta tatilimi ay içerisinde kullandığımı, hiçbir alacağım kalmadığını bildirir, İŞVERENİ mezkur aydan dolayı ibra eder, işbu hesap pusulasının bir nüshasının tarafımdan teslim alındığını kabul ve beyan ederim"

Şimdi arkadaşlar ben haftada 2 değil bir gün haftalık izin kullanıyorum, yani ayda dört gün haftalık iznim var, ve bu adamlar her ay bize bu bordroyu imzalatıyorlar. Ama günlük giriş-çıkış imzalarını attığımız imza föyümüz, kamera kayıtları vs birsürü delil var bu fazladan yazdıkları 4 günü kullanmadığıma dair. İşte ayrılmak istiyorum, ama kaç senelik tazminatımı yakmak da istemiyorum. Tazminatımı isteyecem %99 vermeyecekler, istifa edersem zaten bu hakkımı kaybediyorum, iş mahkemesine dava açsam kazanma şansım nedir, arkadaşlar bir cevap yazarsanız çok sevinirim, benim için çok önemli bir konu, şimdiden teşşekkür ederim

İş kanunu yönünden,
hafta tatili 1 gün,diğer herhangi bir gün de tatil ise H.tatili dışındaki o gün çalışılmayan tatil yada akdi tatil günü olarak ifade edilmektedir.
İşverenliğin düzenlediği borda veya ücret/hesap pusulasında 8 gün(lük)H.tatili yazılı,oysa diyorsunuz ki "hayır"haftada 1 gün H.tatili,dolayısıyla bir ayda da 4 gün H.tatili kullanıyoruz diyorsunuz,dolayısıyla böyle olunca siz haftada 5 gün değil 6 gün çalışıyorsunuz,böyle olduğunda haftada 45 saat den fazla mı çalışmış oluyorsunuz?

öncelikle teşekkür ederim cevabınız için hocam, şimdi söyle izah edeyim ben pazar günleri haftalık izin kullanıyorum, sabah sekiz akşam sekiz çalışıyorum, haftada 6 gün bu şekilde. Yani haftada bir gün iznim var, ama bordrodaki ibare " 8 gün hafta tatilimi ay içerisinde kullandığımı" şeklinde, ama gerçekte ayda 4 pazar olmak üzere 4 gün haftalık iznim var. Bir de bordroların bir nüshasını vermiyorlar, acaba bunu aleyhlerinde kullanmamızdan mı korkuyorlar anlamadım, bildiğim kadarıyla pusula ya da bordronun bir nüshası işçiye verilir. Sonuç olarak haftada 1 gün fazla çalışmış oluyorum.

Muhtemelen yok!
Bu ve benzeri konularda pek çok makale ve yargı kararı bulabilirsiniz,olayımızla örtüşen karar var mı bilmiyorum ben görmedim.
Fazla çalışma yaptığını iddia eden işcinin bunu ispat etmesi gerektiği,ücretin ödendiğini ise işverenin ispat etmesi gerektiği,ücret bordrosuveya pusulalarının ihtirazi kayıtsız olarak imzalanmış olması halinde,bordroların/pusulaların bağlayıcı olacağı,ancak işci buna rağmen f.çalışma yaptığını somut delille ispat edebiliyor/kanıtlayabiliyor ise bu defa f.çalışmanın varlığı anlaşılır.
olayımıza ilişkin pusulada işcinin beş gün çalıştığı ileri sürülüyor,oysa altı gün çalışılıyor,üstelik 08-20
buna göre iş süresi .............12 saat
ara dinlenme diyelim ,,..........2 saat
fiili çalışma.........................10 saatx5 gün=50 saat
+ 6 cı gün çalışması.............50+10=60 saat haftada
buna göre............................60-45=15 saat fazla mesai haftada
ortalama..............................4haftax15=60 saat ayda

Kıdeminizi dikkate aldığımızda olayı bir avukat ilerde görüşerek sonuçlandırmanızı tavsiye ederim

hocam mart ayında ikramiye olduğu için şubatı örnek verim

kazançlar ...................... gün ..................... ......saat ......................tutar

normal mesai...................22..............................165.........................XXXX TL
cumartesi .......................4.................................30..........................XXX TL
pazar..............................4.................................30..........................XXXTL
resmi tatil......................................................................................0 TL
ücretsiz izin...................................................................................0TL
ücretli izin.....................................................................................0TL
yıllık izin........................................................................................0TL
sosyal izin.....................................................................................0TL
hasta raporu..................................................................................0TL
F.M 1...........................................................................................0TL
F.M-2................................................................51........................XXXTL
F.M-3................................................................24........................XXX TL

hocam abest olur diye rakam yazmadım, bu fm yazanlar fazla mesai sanırım, şubat ayında rapor, ücretsiz izin, yıllık izin hiçbir şey yok. tam çalıiştım

Son düzenleme:
Bu durumda f.mesai yaptığınız ve ücretini de aldığınız,8 sekiz gün meselesi ise yukarıda belirttiğim üzere işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saat,bu durum 5 işgününde tamamlanıyor,bir haftalık sürede kalan 2 günden biri H.tatili günü,diğeri akdi tatil günüdür,ancak H.tatili olarak haftada 2 gün,ayda 8 gün denilmesi uygun değil ise de çok da yanlış sayılmaz,farklılık doğmaz/doğmuyor,çünkü olay anlaşıldı,bu durumda sorun yok,ben ayda f.mesai toplamı 60 saat demiştim,ama daha fazla çıkıyor,sebebi de ara dinlenme sürelerinin daha kısa tutulmasından kaynaklanıyor olabilir.
İyi akşamlar

Merhaba,

arkadaşlar ihbar tazminatı, her kıdem tazminatı hesaplanırken hesaplanır değil mi? yani işçinin bu yasal hakkı olduğu için hesaplanıp ödenir değil mi?

3 yıl 11 ay 4 gün kıdemi olan bir işçiye işveren ihbar ödemem diyor da

Merhaba,

arkadaşlar ihbar tazminatı, her kıdem tazminatı hesaplanırken hesaplanır değil mi? yani işçinin bu yasal hakkı olduğu için hesaplanıp ödenir değil mi?

3 yıl 11 ay 4 gün kıdemi olan bir işçiye işveren ihbar ödemem diyor da
Kıdem tazminatına bir şey demiyor, ihbar süresi de kullandırmayıp , ihbar tazminatı ödemem mi diyor?
Çıkış sebebi nedir?

Ödemesi gerekiyor.
Dahası işe iade davası açarsa işçi, belirtilen sebep te bu mantıktaki bir işveren için kolay ıspatlanabilir olmadığından, işe iade davasını da kaybettirecek bir durum aslında.