Kıdem Tazminatı Hesabı Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
bildiğiniz üzere kıdem tazminatı hesabında son ay alınan brüt ücret baz alınır. son 1 yıl içerisinde zam alan personelde de bu geçerlimidir.Aşağıdaki mevzuat sitelerinden alıntı yapmış olduğum bir metinde son 1 yıl içinde zam alanlar ile ilgili bir paragraf bulunmakta. fakat bana çok açık gelmedi.bu durumda son 1 yıl içerisinde örneğin 8 ay zamsız ücret 4 ay zamlı ücret alan bir kimsenin kıdem tazminatı nasıl hesaplanır.

Kıdem tazminatına esas ücret

Kıdem tazminatının hesaplanması, son brüt ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret, bu tazminatın hesabına esas tutulur.

Ancak, son bir yıl içinde işçinin ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır
Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de gözönünde tutulur.

Esas brüt ücret ilave edilecek hesaplanması ise kıdemin son bulduğu tarihten geriye doğru bir yıl içinde ödenmiş geçici (arızi) olmayan ve süreklilik arzeden bütün ödemelerin 365 bölünmesi ile bir günlük tutarının bulunması ile elde edilir.

Fazla mesai ödemeleri ise bu hesaplamaya dahil edilmemelidir.

Ynt: Kıdem Tazminatı Hesabı Hk.

arkadaşlar firi olan yok mu? yıl içerisinde yapılan zam nasıl değerlendirilir. kanunun yıl içerisinde zam yapılması ile ilgili paragrafından ne anlamalıyız. yıl ierisinde zam yapılsa dahi gene son ücret ilkesinden vazgeçmemeliyiz mi?

Sn. tamer

Nerde takıldınız anlayamadım.

Kanun diyor ki 8 ayda ayrıldın.6. ayda zam aldın maaşın 1,500 den 1,800 çıktı örneğin. Hesabı 1,800 üzerinden yapacaksın diyor.

Peki bu metinde anlatılmak istenen nedir?

Ancak, son bir yıl içinde işçinin ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır

nguroy'un örn. ile (1475 s.iş k.14 md) 1500 hesaba katıp ortalama kıdeme ait ücret hesabı yapamazsın diyor.

Sayın moderatör, ben de Tamer Bey gibi takıldım. Şimdi size bir sorum var. İşçi 25 yıldır asgari ücretle çalışıyor. Emekli olacak. Biz de ona kıdem tazminatı ödeyeceğiz. Bu işçi emekli olacağı sene o kadar gayretli ve faydalı çalıştı ki, biz onun maaşını 3 katına çıkarttık. Bu işlem de son 3 ay içinde oldu. Yani 24 yıl 9 ay asgari ücret, son 3 ay yaklaşık 2000.- TL bürüt oldu maaşı. Bu durumda 2.000 x 25 = 50.000.- TL kıdem tazminatı mı ödeyeceğiz?
Bana bu hesap pek doğru gibi gelmedi. Daha doğrusu, muvazaaya açık bir durum yaratılmış oluyor burada. Üstelik, hakkaniyete de pek uymuyor doğrusu.
Bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.
Saygılarımla,
Ahmet Yay

24 yıl 9 ay asgari ücretli olan birinin 3 ay bürüt 2000 TL alması ne kadar mantıklı ise kıdemde 2000 TL üzerinden alması o kadar mantıklıdır.

Sayın MEslektaş,
Mevzuat açık...Çalışınanızın istihkakı, Son hakedişi üzerinden hesaplanır..Yani soruda ifade ettiğiniz brüt ücret üzerinden....Hatta yemek, ikramiye, yol , vs diğer yardımlar ayrı ise, onuda dahil etmeniz gerekmektedir....Tavan sınırına kadar yolu var....İhbarda tavan söz konusu değil malum....
Kolay gelsin

halilcan-28 ' Alıntı:
Sayın MEslektaş,
Mevzuat açık...Çalışınanızın istihkakı, Son hakedişi üzerinden hesaplanır..Yani soruda ifade ettiğiniz brüt ücret üzerinden....Hatta yemek, ikramiye, yol , vs diğer yardımlar ayrı ise, onuda dahil etmeniz gerekmektedir....Tavan sınırına kadar yolu var....

Kıdemde tartışma yok. Son ücret neyse ondan hesaplanır. Ancak bu son ücret devamlılık arz eden bir ücret türü olmalıdır. (parçabaşı, akord, satış primi, destek primi fazla çalışma ücreti vb ücretler dahil edilmez )

Son 3 aydır alınan ücret 2000 olduğuna göre süreklilik kazanmış ödemedir.
Hakkaniyete uymayan nedir?

merhabalar

yani diyor ki tazminat hesaplanırken eğer aldığın zam örneğin son 3 ayda oldu.3 aylık maaşının toplamını alıp 3 aylık çalışılan gün sayısına bölüp günlük kazancı buluruz ve kıdem tazminatı hesabını yaparız.benim uygulamam ve anlamam bu yönde.saygılarımla

Son üç ayda bürüt 2000 aldı ise topla, böl, çıkar, çarp yine 30 günlük kıdem için 2000 çıkar.

kamalı ' Alıntı:
merhabalar

yani diyor ki tazminat hesaplanırken eğer aldığın zam örneğin son 3 ayda oldu.3 aylık maaşının toplamını alıp 3 aylık çalışılan gün sayısına bölüp günlük kazancı buluruz ve kıdem tazminatı hesabını yaparız.benim uygulamam ve anlamam bu yönde.saygılarımla
Alıntıladığınız maddenin tam metni aşağıdaki gibidir.
'' Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.
Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.