Kıdem Tazminatı Hesaplaması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aliguler
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
selam arkadaşlar bana kıdem tazminatı hakkında yardımcı olursanız sevinirim. İşçinin 5 yıl 2 ay 3 gün kıdemı var.
5x360= 1.800
2x30 = 60
3x1 = 3
TOPLAM= 1.863 gündür.
asgari son aldığı ücret 488,70 dir.
488,70/360=1,36
1.863x1,36=2.533,68
2.533,68x0,6%=15,20
2.533,68
15,20
________
2.518,48 işçiye ödenecek kıdem tazminatı 2.518,48'dir. Ben bu şekilde bir hesaplama yaptım. Acaba doğrumu, yanlışım var mı? bana bu konuda yardımcı olurmusunuz. Şimdiden Cevaplar içi ve yardımcı olacak arkadaşlar için teşekkürler.

merhaba ali güler,
işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
personeliniz 5 yıl 2 ay 3 gün kıdemi bulunmaktadır hesaplamasını şu şekilde yapabiliriz.

5 yıllık tazminatı: 488,70*5 yıl= 2.443,50
2 aylık tazminatı: 488,70/12 ay =40,73*2 ay: 81,45
3 günlük tazminatı:40,73/30 gün=1,36*3 gün: 4,07
toplam kıdem tazminatı: 2.529,00
sayın güler yıl içerisinde devamlılık arz eden ödemelerde varsa bunlarıda orantılı olarak hesaplayıp kıdem hesaplamasına dahil etmeniz gerekmektedir örneğin temizlik yardımı, yakacak yardımı, gıda yardımı yapılıyorsa bunlarda hesaplanıp dahil edilmelidir. kıdem tazminatı şu an yürürlükte olan 1.727,15 ytl tavanı aşmazsa sadece %06 oranında damga vergisi hesaplaması yapılır ama bu hesaplamamızda tavanı geçiyor bordroyu düzenlerken damga vergisi ve gelir vergisi kesintisi yapacaksınız

ERKAN AKTÜRK' Alıntı:
toplam kıdem tazminatı: 2.529,00
sayın güler yıl içerisinde devamlılık arz eden ödemelerde varsa bunlarıda orantılı olarak hesaplayıp kıdem hesaplamasına dahil etmeniz gerekmektedir örneğin temizlik yardımı, yakacak yardımı, gıda yardımı yapılıyorsa bunlarda hesaplanıp dahil edilmelidir. kıdem tazminatı şu an yürürlükte olan 1.727,15 ytl tavanı aşmazsa sadece %06 oranında damga vergisi hesaplaması yapılır ama bu hesaplamamızda tavanı geçiyor bordroyu düzenlerken damga vergisi ve gelir vergisi kesintisi yapacaksınız
Merhaba,
Bir düzeltme yapmak istiyorum. Yasada belirtilen tavan toplam kıdem tazminatı tutarı değil yıllık kıdem tazminatı tavanıdır. Bu durumda yukarıda hesabı yapılmış olan çalışan için damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

KIDEM

konuyu biraz daha geniş bir şekilde açıklayarak ihtiyacı olan diğer arkadaşlarada kaynak oluşturması açısından açıklamak istiyorum.
Öncelikle 01.07.2005 tarihinden itibaren kıdem tazminat tavanı 1.725,15ytl dır. Yani çalışanın bürüt aylığı bu rakamın üstünde ise bu rakam üzerinden değil ise çalışanın gerçek ücretinin bulunması gerekmektedir. Bir çok işletme kıdem tazminatının hesabını kendi bilgilerine göre yorumlamakta ve uygulamaktadır.

Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınacak ücretin tespitinde, asıl ücretin haricinde işçiye haftalık aylık veya yıllık ödelemelerle sağlanmış para ve para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve kanundan doğan ve süreklilik arzeden menfaatler de dikkate alınır.
Yani işçinin gıda , sağlık, yakacak ve giyim gibi ihtiyaçlarının karşılayacak nitelikte para ve mal olarak, çalışma karşılığı yapılan ödemeler, kıdem tazminatı hesapında esas alınacak ücrete dahil edilir.
Burada fiilen ödeme göz önüne alınır. Sözleşme yer almış ancak fili ödemesi yapılmamış kalemler kıdem tazminatının hesabına dahil edilmez.

1-KIDEM TAZMİNATI HESABINDA SÜREKLİLİK GÖSTEREN ŞU KALEMLER DİKKETE ALINIR
a-yemek yardımı
b-ulaşım yardımı
c-gıda ve erzak yardımı
d-yakacak yardımı
e-konut yardımı
f-sosyal yardım
g-aile yardımı
h-cocuk yardımı
ı-ikramiye
i-temmettü
j-devamlılık arzeden prim ödemeleri,
k-kasa tazminatı yada buna benzer mali tazminatlar, imza ,makam tazminatı
l-Ayakkabı yardımı
m-izin harçlığı (sözleşme gereği sürekli veriliyorsa)
n-temizlik mlz. yardımı
o-aylık eğitim yardımı
ö-giyim kılık kıyafet yardımı gibi süreklilik gösteren ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Dikkate anılınmayacak kalemleride şöyle sıralayabiliriz.
1-süreklilik göstermeyen ve bir defaya mahsus yapılan ödemeler
2-yolluklar
3-evlenme yardımı
4-doğum yardımı
5-ölüm yardımı
6-fazla çalışma ücreti,
7-hafta tatili ,bayram günleri için ödenen ücretler
8-doğal afet yardımı
9-askerlik yardımı
10-Hastalık yardımı
11-bir defa verilen ikramiye
12-bayram harçlığı, bayram ikramiyesi
13-vardiya ücreti
14-jübile ikramiyesi
15-tassarruf teşvik kesintisi işveren payı
16-İşsizlik sigortası primi işveren payı
17-süreklilik göstermeyen eğitim yardımı
18-İş arama yardımı
19-iş elbisesi
20-iş güvenliği malzemeleri
21- çeşitli vesilelerle verilen tatil veya dinlenme ücreti gibi süreklilik arz etmeyen ödemeler ve bedeller kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

VARDİYA ÜCRETİ YA DA PRİMİ?

"Kıdem tazminatı hesaplamasında vardiya ücreti dikkate alınmayacaktır" demişsiniz ancak vardiya ücreti yada primi sözleşmeden ileri gelen süreklilik arzeden bir ödeme ise bu durumda da dikkate almayacakmıyız?Bunun kanuni dayanağı nedir?Bayram harçlığı da aynı şekilde alınmama sebebi nedir?

Ynt: Kıdem Tazminatı Hesaplaması

Merhaba Arkadaşlar;

Firmamızda yemek ve servis için taşeron firmalar ile çalışıyoruz.Yani yemek ve yol parasını çalışanlara direk elden ödeme yapmıyoruz.Böyle bir durumda da kıdem tazminatı hesaplanırken yol ve yemek parasını kıdem tazminatına eklememiz gerekiyor mu?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

asgari son aldığı ücret 488,70 dir.

pardon ali bey ama bu nasıl bir ücret ? net ücret üzerinden mi hesapladınız ? kıdem ve ihbar tazminatları net ücret üzerinden değil brüt ücret üzerinden hesaplanır. eğer bu ücret brüt ise de 488,70 eksik günlü bir brüt ücrettir ve bunun 30 gün üzerinden olan tutarını kıdem tazminatında kullanmak durumundasınız.

yani şu an için sizin en düşük kıdem tazminatı hesaplama ücretiniz : 796,50 TL'dir

bu ücret üzerinden hesaplanır ise :

5yıl x 796,50 = 3.982,50TL
2ay x 796,50/12 = 132,75
3gün x 796,50/360 = 6,63TL

toplam brüt kıdem tazminatı : 4.121,88
damga vergisi : 27,20
net kıdem tazminatı(ödenecek): 4.094,98

Sayın Uluakay,

Ali bey mesajı « : Kasım 20, 2005, 03:01:41 ÖS » de göndermiş :)