Kıdem Tazminatı hk.

Merhaba,,

Özle bir şirkette 1 yıllık sözleşmeli olarak alındım.(Engelli statüsünde) Daha sonra bu süre 6

ay daha uzatıldı .Su an 1.5 yılım dolmak üzere.Büyük bir ihtimalle bu süreç dolunca isten

cıkartılacam.Tazminat hakkım var mı dır ?

Hepinize cok teşekkürler...

Ynt: Kıdem Tazminatı hk.

Merhaba,
Kıdem tazminatı alırsınız, bildirimsiz çıkış olursa ihbar tazminatıda alırsınız. Son son 3 yılda en az 600 gün sigortanız da varsa işsizlik ödeneği de alırsınız.
1475 sayılı Kanun 5.alt bendi
...................... işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Eğer yapmış olduğunuz iş, belirli süreli sözleşme yapmaya imkan tanıyacak bir iş ise, sözleşmenin süresi sonunda kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem-ihbar tazminatına hak kazanamazsınız.

Sözleşmenizde işin sona erme tarihi belirtilmiş ise ne kıdem alırsınız ne de ihbar.

Ancak bir defadan daha fazla uzatılırsa sözleşme işin rengi değişiyor.
O zaman belirsiz süreli iş akdi niteliği kazanıyor, ihbar kıdem söz konusu olabiliyor.

Sözleşmemim ilki 2008 Haziranında bitecek şeklinde ilk sözleşmem yapıldı.Bu süre geçince ardından önüme yeni bir sözleşme getirildi.1 Ocak 2009 tarihine bitecek şeklinde..

1-Bu durumda kıdem tazminatını haketmiyormuyum ?

2-Engelli olarak (vergi indiriminden yararlandığım) bir iş yerinden çıkarılmam sözleşmeye

imza atmam sebebiyle bu kadar kolay mı ?

Not :İlk sözleşmem bittiğinde işe giriş çıkış yapılmadı....

senedesmus ' Alıntı:
Sözleşmemim ilki 2008 Haziranında bitecek şeklinde ilk sözleşmem yapıldı.Bu süre geçince ardından önüme yeni bir sözleşme getirildi.1 Ocak 2009 tarihine bitecek şeklinde..

1-Bu durumda kıdem tazminatını haketmiyormuyum ?

Yapmış olduğunuz iş,süresi belirli bir iş değil,süreklilik arzeden bir işse,başından itibaren belirsiz süreli kabul edilir.Sözleşmenin süre sonunda sona ermesi durumunda işveren sözleşmeyi devam ettirmeyeceğini bildirirse,kıdem tazminatı için dava açabilirsiniz,işe iade davası açabilirsiniz.
senedesmus ' Alıntı:
2-Engelli olarak (vergi indiriminden yararlandığım) bir iş yerinden çıkarılmam sözleşmeye

imza atmam sebebiyle bu kadar kolay mı ?
İmza atmak özellikli bir iştir.O sözleşmeyi imzalayarak sözleşmede belirtilen tarihte artık bir işsiz olacağınızı en başından kabul ederek başlıyorsunuz.
İmza atmanın o kadar kolay olduğu durumlarda,sonuçlarına katlanmak da zor olmasa gerek.

Siz her halükarda iş sözleşmenizin sona erdiği tarihte iş mahkemesine başvurarak işe iade davası açın.
Sizin durumunuza en uygun yaklaşım bu olur diye düşünüyorum.
kaybetseniz dahi en fazla yaptığınız masrafla kalırsınız.
ama kazanırsanız işverene noterden ihtar gönderip işe geri dönmeye hazır olduğunuzu bildirdiğiniz anda işveren sizi işe geri almak zorunda olacağı gibi birde 4 aylık maaşa hak kazanırsınız.
işveren noter ihtarınıza rağmen mahkeme kararına uymaz ve size iş başı yaptımazsa da elinizdeki işe iade kararını icraya koyup 12 maaş cezayı tahsil edersiniz. Birde üstüne yeniden iş mahkemesine dava açıp ihbar ve kıdem tazminatlarınızı da almak hakkına kavuşursunuz.

Lütfen yanlış yönlendirmeler yapmayalım.

İş sözleşmesi işçi ve işverenin anlaşması suretiyle sona erdiriliyorsa kıdem tazminatı söz konusu değildir.
İşçi istifa ederse kıdem tazminatı ödenmez.
Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin süresinin sona ermesi halinde kıdem tazminatı ödenmez.
İşçi aynı işverene bağlı olarak değişik iş yerlerinde çalışması durumunda kıdem tazminatı süresi hesaplanırken bu süreler birleştirilerek dikkate alınır

http://www.alomaliye.com/2007/ozan_uslu_kidem_i.htm

Sn.nguroy,yanlış yönlendiren kim anlayamadım ama,
belirli süreli sözleşme süre sonunda taraflar sesini çıkarmadan beklerse ve bu durumda sözleşmenin uzadığına dair bir madde yoksa,haklısınız,kıdem tazminatına hak kazanılamaz.
Ancak süre bitiminden önce işverenin sözleşmeyi yenilemeyeceğini yazılı bildirmiş olması ,sözleşmenin iş veren tarafından feshi olarak değerlendirilir ve kıdem tazminatına hak ( tecrübeli bir avukatın da desteğiyle)kazanılabilir.

Sn keremcem ;

Ben zaten sizi kastedmedim. Yazılarınızın nerdeyse tamamına katılıyorum.
İş hukuku konusunda baya bilgilisiniz..

İlgi ve alakanıza tesekkurler ...

Avukat ile görüsmem neticesinde yapılan 2 sözleşme(periyodik sözleşme) iş verenin tazminat vermemek amacıyla yaptığı hile sözleşmeye giriyor dedi.

Ben firmaya 5 Ocak 2008 tarihinde ihtar cektim.Ancak mahkemeye vermedim .Çalışma bakanlığı ile hakkımı arama yolunu sectim.(Dilekce +ihtarı bakanlığa verdim) Cunku masrafları ödüyecek yeterli param olmadığını düsündüm.

Bilmiyorum umarım yanlış yapmamışımdır...

Peki masrafları ödeyecek yeterli paranız yok. Bölge Çalışma ya başvurmak doğru bir yaklaşım.
Ancak firma bu talebinizi kabul etmezse ne yapacaksınız. Tek yol dava açmaktır.
Bu da uzun, zahmetli , masraflı bir süreçtir.
Avukatınıza sorun bakalım sizden para almadan bu davayı takip edip sonuçlandırabilecek mi? eğer öyle ise hiç sorun yok. Harçlarını dosya masraflarını , bilirkişi ücretlerini avukat yatırsın, davayı kazanırsa davalıdan alsın.

Benimde önce 3 aylık sonra 1 yılık sonrada belirsiz yapıldı sözleşme kıdem tazminatım hesaplanırrken ilk 3 aylıkla 1 yıllık sürede eklenicekmii (iişe giriş tarihi 01.06.2004)

Teşekkürler iyi çalışmalar...