Kıdem Tazminatı Koşulların Varlığı,Şartların Oluşması Halinde Mümkündür.

şeref aydemir

Tanınmış Üye
Başlık ilk etapda afaki gelsede,sonuçları itibariyle yanlış sayılmaz.(beyin fırtınası )
NEDEN;
a-Hizmet akdi devem etmekte olduğundan,iş ilişkisi sona ermemiştir,(maalisef HENÜZ devam ediyor)
b-Kıdem tazminatı koşullarının varlığı,şartların oluşması halinde mümkündür(iş ilişkisininde nasıl,hangi nedenle sona ereceği HENÜZ bilinmemektedir)
c-Toplu sözleşme,iş sözleşmesi ve sözleşmenin eki niteliğindeki kaynaklarda ve yazılı olmasada işyeri uygulaması olarak, "çalışan(işci) kendi istek ve özgür iradesiyle gerekçesiz olarak istifa etse dahi tazminat hakları işverence ödenir" şeklinde hüküm ve fiili bir uygulama var ise ancak bu takdirde,çalışanın istifa etmek suretiyle(gerektiğinde istifa edeceğinden- edebileceğinden) bağlayıcı bu hükme istinaden,sadece bu işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şimdiden garanti sayılabilir.(bu işci bile ,bahsekonu hükme ragmen, şu an kıdem tazminatını talep etme hakkına sahip değil,çünkü iş ilişkisi HENÜZ bu sebeble sona ermemiştir,devam ediyor)-(ayrıca "c"şıkkındaki bu durum,madde(1475/14)hükmü değildir.Ancak ödeme yapılabilir.)
(Konu hakkında umarım kimseyi tedirgin etmemişimdir)

"kıdem tazminatı koşulların varlığı,şartların oluşması halinde mümkündür."

Hizmet akdi devam ederken,"çalışanların şu an hak edilmiş tazminat hakları yoktur" un açıklaması bir önceki iletimizde mevcut.
Peki çalışanlarımız bundan sonra nelere dikkat etmeliler ki,tazminat alabilsinler.
Bu konuda tek açık hüküm, İK.M:25/II-de belirtilen,"ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri"başlığı altında düzenlenen hükümlere, AZAMİ riayet etmeleri gerekir.
Bu hükümler DIŞINDA ,işveren tarafından yapılacak diğer fesihler,genelde işci lehine(tazminatlı) sonuçlanmaktadır.
Ayrıca ileride "kıdem tazminatı fonu"yürürlüğe girer ise bu bağlamda belki bir çok hususu paylaşmamıza gerek kalmayacak.

Ynt: çalışanların şu an hak edilmiş tazminat hakları yoktur

Başlığın ;
'' Hizmet akdi devam ederken tazminat almaya hakkı yoktur '' şeklinde olması daha doğru bir tanım olacak-tı.

Başlık "Hizmet akdi devam ederken tazminat almaya hakkı yoktur" şeklinde,bilinçli olarak yazılmamış olup,burada verilmek istenen mesaj;" hizmet süresine bağlı olarak,hak edilebilecek tazminatın çalışırken hak edilmeyip,bu durumun fesih nedenine bağlı olduğu"nu "dikkat çekecek"şekilde vurgulamak olarak düşünülmüştür.
Zira,3-5-10 yıl ve daha fazla kıdemi olanların ,zaman zaman sanki çalışırken garantiymiş gibi tazminat hesabı yaptıkları,yapıyor oldukları malumunuzdur.Bu nedenle,söylenti ve bu tür düşüncelere açıklık getirmek düşüncesiyle paylaşı gereği duyulmuştur.

Ynt: Çalışanların şu an hak edilmiş tazminat hakları yoktur

Bilinçli olarak yapılmış bir yanlış var yani,
peki, açıklama için teşekkürler.

Anlaşılması gerekenin ne olduğu ortadır,mesaj yerini bulmuştur.
Anlamak istemeyen olabilir! hatta doğru olana yanlış diyecek kadar.
İyi niyet ölçüleriyle bağdaşmayan iletiler kabül görmez.

Sizinle tartışmaya çalışmak gibi bir niyet içerisinde değilim şu satırları yazarken.
Daha önce üstüne vazife olmayan işlere burnunu sokan, etik davranmayan ilan edildim tarafınızca, şimdi de anlamak istemeyen!, iyi niyetli olmayan oldum.
Bilginize saygım sonsuz, ancak bariz görülen bir eksiğiniz-hatanız var. KELİME SEÇİMLERİNİZ!!
Hitap ederken seçtiğiniz kelimelerde de yanlışlar yapıyorsunuz, açtığınız şu konuda seçtiğiniz başlıkta yanlış yaptığınız gibi.
Tekrar diyorum ki, seçtiğiniz başlık YANLIŞ MESAJ VERİYOR.
Herhangi bir yanlışı kabul etmek te, erdemdir.
Anlaşılması gerekenin ne olduğu ortadadır,mesaj yerini bulmuştur ifadeniz,
dönün bir bakın kaç kişi anlamaya çalışmış? 1 ( yazıyla BİR= ben )
Kaç kişide mesaj yerini bulmuş? 1 (yazıyla BİR= sadece siz!)
BAşlık hariç, konu içeriğine bakıldığında , konuyla ilgili açıklamalarınıza denebilecek hiç bir şey olamaz, %100 doğru söylediğiniz o noktalar. Tek yanlış başlık idi, ( başlangıçta)
gördüğüm o dur ki, asıl yanlış,
--------- hata yapmış olabileceğinizi kabul etmemeniz------
Tüm konularda, son sözü söylemiş olma çabasına girdiğiniz yönünde bir izlenim oluşturmuştunuz ilk günlerde, öyle de devam etti izlenimim sizin de o yönde davranışınızla. Olabilir,
bu bir alışkanlık, bir ihtiyaç veya bir ego tatmini olabilir. Bu konuda bir yorum yapmayacağım daha fazla.
Şu konudaki seçtiğiniz başlığa ve sonundaki mesajlarınıza bakarak bir tek şey söyleyebiliyorum.
Konuyu açan siz, verilmek istenen mesajı alan siz, değerlendiren siz!!
Kendiniz çalıp kendiniz oynadınız şu konuda. Basit, küçük hatırlatmaları da , kötü niyet göstergesi ,art niyet belirtisi olarak değerlendirerek, suçlayarak, saldırı tarzıyla. Aynı şeyi herkes yapabilir, saldırabilir , suçlayabilir...
Çok zor değil, ayna karşısında bir kaç tekrarla alışabilirsiniz, eleştirilmeye!
Ben de hata yapabilirim, ben de hata yapabilirim, ben de hata yapabilirim... diyerek.

Paylaşımlarınızın devamını dilerim, hatalı paylaşımlarda gelebilecek karşı görüşleri, eleştirileri de iyi niyet çerçevesinde değerlendirmeyi başarabildiğiniz paylaşımlarınızın ama ;)

( şu son yaptığım ; ) işaretini bile, dalga geçme , kötü niyet olarak değerlendirdiniz ya daha önce bir başka konuda , ne diyebilirim ki daha ?

Şahsıma söz hakkı doğmuş olduğu için yazmıyorum,sadece açıklama yapmak istiyorum.
Asla kişisel sorunum olmamıştır,önceki iletilerimize bakılacak olursa,şahsınıza karşı daima saygılı,ölçülü ve dahi zaman zaman görüşlerinizi açık yüreklilikle takdir etmişimdir.Zira ortada bir doğru var ise ve bu doğru görüş sizdende ,başkasındanda gelse farketmez alkışlanır,takdir edilir.
Bahsekonu iletide konunun amacı ortada iken, sizlerde konuyla ilgili bu görüşlerin doğru olduğunu biliyorken,tarafınızca konunu başlığı nedense içeriğinden daha önemli bulundu. Zira söylediğinizide inkar etmedim.........açıklamasını yaptım.........(buna rağmen anlamakta zorlanıyorum)
"mesaj yerini bulmuştur"dememin manası,demek istenilenin anlaşılmış olduğu düşüncesidir.Bu "forum"a gelen her iletinin mutlak karşılığı olmuştur,ileti de anlaşılmayan var ise sorulmuş,yok ise doğruluk durumuna bakılarak yanlış varsa karşı görüş sunulmuş,yok ise konu noktalanmıştır.Üstelik sözkonusu iletim zaten cevap verilmesi gereken bir soru olmayıp, belki ilave veya çıkarımlar olabilecek bir iletidir.Kendimin çalıp oynadığı,oynayabileceği bir durumda yok ve olamaz.
Hukuki konularda değerleme yaparken "ego","ben bilirim","yanlışta ısrar" yoktur,zaman zaman oluyor ki en basit meselede hata yapabiliyoruz,bu nedenle ihtiyatlı olmakta fayda var.
Sanırım sn.üyeler, sn ziyaretciler ve sn.moderatörlerimiz de bu olumsuz durumdan hoşnut kalmasalar gerek, bu "forum"a da yakışmaz.
Bu nedenle,önce biz üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz,detaya girmeden esas üzerinde paylaşıma devam etmeliyiz,ayrıntılara gireceksekte şahsi saygının yanında fikirlere saygıyıda ihmal etmemeliyiz diye düşünüyorum.

şeref aydemir ' Alıntı:
Kıdem tazminatı koşullarının varlığı,şartların oluşması halinde mümkündür
Sayın arkadaşlar,
Amacım yazılarını eleştirmek değildir. Sayın aydemirin yazı başlığına müdahale etmek gibi bir niyetim de yoktur. Diğer tarafdan forum bir paylaşım forumu ve yeteri kadar bilgi seviyesine sahip olmayan kişilerde vardır. Bilgi eksikliği bulunan kişiler bu yazı başlığı okuyunca kısa süreli bir şok geçiriyorlardır. Dolayısıyla ben bu konuyu açsaydım yukarıdaki başlığı kullanırdım. Tabi bu benim görüşüm, sizlerin görüşüne de saygım vardır.

Arkadaşlar; sevgili forumdaşlarım; :)

Lütfen hepinizden rica ediyorum. Bu forumun on yılı aşkın süre sağlıklı olraka yaşayabilmesinin ve mesleki olrak en değerli, en çok izlenen bir forum olmasının bence birkaç nedeni vardır:
1-Öncelikle karşılıklı saygı,
2-Siyasete mümkün olduğu kadar bulaşmamak,
3-Burasının bir kariyer, bir yarışma, bir karşındaki mat etme egosunun tatmin yeri olmadığı bilinci,
4-Belki en son da biz moderatörlerin dikkati.

Sanırım bütün bu yazdıklarıma kimsenin bir itirazı olamaz.
Mevcut olan, yapılmış, bir yere getirilmiş, olgunlaştırılmış olan bir yapıyı bozmak dağıtmak çok kolaydır.
Asıl öenmli ve zor olan bunun gelişerek devamını sağlamaktır.
Bu nedenle siz kıymetli forum üyelerine çok büyük sorumluluklar düşmektedir.
Tekrar hepinizden özellikle rica ediyorum tartışmalarımız bu ulaştığımız üstün düzeyi aşağı çekecek değil tersine yukarlara taşıyacak nitelikte olsun.'''''''''''

Ynt:"kıdem tazminatı koşulların varlığı,şartların oluşması halinde mümkündür."

Sn.Nguroy a katılıyorum.
Bu nedenle hizmete sunulan bu"Forum"un saygınlığına zerre miktarıda olsa bırakın zarar gelmesini,gölge düşmesini bile istemem,istemeyiz.

Sn.Mohıcans ın düşüncesinede katılıyorum, ilk başta konu başlığı "ÇALIŞANLARIN ŞU AN HAKEDİLMİŞ TAZMİNAT HAKLARI YOKTUR." ifadesi HUKUKEN DOĞRU olmasına karşın, farklı açıdan bakarak müsbet yorumda bulunmuş,hukuki olgunun dışında,düşündüğüm başkaca nedenlerle dikkate alınması daha uygun olacak diye düşünüyorum ve bu katkısından dolayıda kendisine teşekkür ediyorum.

İhtilaf hallerinde,cımbızlama yaparak(yani işi özünü bir kenara brakarak)değil, konun esası bütünlüğü dikkate alınarak, iyi niyet ve saygınlık içinde makul öneriler sunabilmek,doğru ve uygun olanında gereğini yerine getirmek,getirebilmek, her daim bizim düşüncemiz,ilkemiz olmalıdır.

Ynt: Kıdem tazminatı koşulların varlığı,şartların oluşması halinde mümkündür.

Sayın Aydemir,
Görüşümü dikkate aldığınız için teşekkür ederim.
Gerek sizin ve gerekse Nizam Beyin forum ile ilgili Düşüncelerine katılıyorum
Kolay gelsin.

merhabalar, bende 15 aydır bir şirkette çalışıyordum. son bir aya kadar herşey yolundaydı fakat 1 aydır çok kötü davranıyolardı en son bayrama girmeden cuma günü tartıştık ve ben bıraktım. daha sonra bazı olaylar gelişti ve beni çileden çıkardılar. daha öncede 7 sene bu işyerinde çalışmıştım fakat iflas ettiğinden dolayı çıkarıldık ve hiçbirşey almamıştık. bunun üzerine bunlar yapılınca bende araştırdım ve benim maaşım şu anda 1800 tl idi tabi asgari ücretten gösteriliyor bende şikayet etmeye karar verdim en son aldığım haftalığın zarfı duruyor işverenin kendi eliyle yazdığı. onda açıkça rakamlar belli. bu yeterli olurmu ve ayrıca kıdem tazminatıda alabilirmyim. cevap verirseniz mutlu olurum. teşekkür ederim

Sn.Kadr_iye
Kısaca ifade edeyim ki,şikayet,kötü davranış,geçimsizlik konularına takılmayalım/girmeyelim,olayınızdaki esaslı ve lehinize olacak nokta "asgari ücret üzerinden gösterme"diğer ifadeyle gerçek ücretinizin,sgk ya bildirilenden daha fazla olduğu durumu var,bu noktada İSPAT yükümlülüğünüz olacak ama gerçekte bu durum işciye, iş sözleşmesini (M.24/II-özellikle "e"kısmen"f" bendine göre fesih hakkı verir,ANCAK acilen yapılması gereken,sözkonusu maddeye göre yapılacak fesih olayındaki hak düşürücü süre(M.26)başladı,işliyor,buna göre cuma dahil dersek,bu süre(bayram günleri hariç)pazartesi günü doluyor,oysa bugün geçti,yarında noter kapalı,en geç pazartesi günü "sgorta primlerinizin gerçek ücretiniz 1.800tl üzerinden ödenmemesi,noksan ödenmiş olması"nı gerekçe gösterek,iş sözleşmesini feshettiğinizi,bu nedenle yasal haklarınızın 7 gün içinde ödenmesini,ödenmemesi halinde yargı yoluna başvuracağınızı bildiriniz,ödemezlerse(ki ödemeyebilirler) dava acmanız ve acacağınız bu davada da,bahsekonu durumu ispat etmeniz gerekecek,ederseniz dava lehinize sonuçlanır(dava süreci de asgari 1.5, azami 2 veya 2.5 yıl sürebilir)
Not.İşveren devamsızlık nedeniyle (M.25/II-g bendine göre iş sözleşmesini feshedecek,buna mukabil(siz de karşı atak yaparak)yukarıda belirttiğim durumu gerçekleştirmeniz isabetli olacaktır.