Kıdem Tazminatı Tavanı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Selim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
24 Ağu 2005
Mesajlar
31
Merhaba

İş sözleşmesi fesih edilen ve brüt ücreti kıdem tazminatı tavanını aşan bir çalışanımız kıdem tazminatını brüt ücreti üzerinden hesaplanmasını istiyor.
İşverenin böyle bir uygulama zorunluluğu varmı?

Teşekkürler
 
merhaba,

Kıdem tazminatı tavanının üstünde kalan kısmı için, hangi vergi dilimindeyse o dilimden GV. kesintisi yapacaksınız. Tavana kadar GV. hesaplanmaz.
 
tekrar merhaba,

kanundan ekleme yapayım.

Kod:
Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.

 Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

(Değişik: 9/8/2002-4773/3. md. 22/05/2003-4857/Geçici md.1)  13 üncü maddesinde sözü geçen tazminat ile bu maddede yer alan kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdî ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.

Kıdem tazminatları, 31/12/1960  tarih  ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 25 inci maddesinin 7 nci bendi  gereğince gelir vergisinden müstesnadır

Benim anladığım, Kıdem tazminatı tavanı, GV.sinden müstesna, üstü GV. kesintisi yapılması gerekir.

Saygılar
 
sayın muhasebe,

verdiğim cevap zaten gösterdiğiniz link'teki cevaptan farklı değil. Yalnız orada anlamadığım bir şey var, sayın haluk içyer demişki; "işveren isterse tavanın üstünden tazminat ödemez. Kanun iş vereni koruma altına almıştır." Sayın Haluk İçyer, lütfen bu koruma ile ilgili kanuna bizede gösterirmi.

Saygılar
 
sayın soner tecim

degerli haluk bey in yerine kendi sahsi fikrimi sorarsan cevap vereyim haluk beyin söylemek istedigi bir işçi firmada asgari ücretten ssk sı ödeniyorsa halbuki bu sahıs örnek olarak 1000.00 ytl maaş alıyorsa ve maaş bordrosuna asgari ücret üzerinden imza atıyorsa ispat ı zor olacagından işverenin iyi niyetine bırakılmasını kast etmiş sanırım

saygılarımla
taner ozturk
 
Sayın Selim
işci böyle bir şey talep edebilir fakat işveren kıdem tazminatı tavanının üzerinde ücret ödemek zorunda değildir. Gönlü ödemek istersede ödememesi içinde bir yasa yok. Fakat yukarıda da konu edildiği gibi tavanı aşan kısmı için GV ve DV kesintilerini yapar.
 
kıdem tazminatının ilgili maddesi :
"...

ancak, toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuruna 5434 sayılı TC emekli sandığı kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez.

..."
 
Üst