Kıdem Tazminatı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan izmir70
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
21 Eki 2008
Mesajlar
5
Öncelikle işlerinizde kolaylıklar dilerim.Doğum tarihim: 01/02/1970 15 Yıl 7 ay 28 gün aralıksız çalıştığım firmadan 29,08,2008 tarih itibariyle kendi isteğimle ayrıldım.Ancak hak kazandığım 2008/Ağustos ayı maaşım tarafıma ödenmedi, ayrıca çalışmış olduğum süre boyuncada maaşımı hiç düzenli almadım.Ayrıca mart-2008 den bu yana aylık net ücretim 1600 ytl olmasına rağmen bordrolarımda ssk ya asgari ücretten bildirimler yapıldı ki bunun içinde defalarca işvereni uyardım.15 yıl 3600 prim ödeme süremi doldurmuş bulunmaktayım aşağıda belirtilen kanun maddesine göre ve yine yukarıda belirttiğim maaş ödemesinin yapılmaması,asgari ücret üzerinden ssk ya bildirilmesi ve 15 yıl 3600 günü doldurmuş olmak şartları sebebiyle kıdem tazminatımı hak kazanırmıyım? işyerime 10,10,2008 tarihinde bu nedenleri belirterek noter kanalıyla ihtarname çektim.işverenim duyduğuma göre son 3 gün işe gelmedi diye tutanak hazırlayın demiş bu davranışından ben zarar görürmüyüm.çünkü o son 3 gün işe gittim şahitlerim ve işyerinde yaptığım resmi yazışmalar ve adıma vergi ödemelrine dair bankaya gönderilen paraların dekontları var yani işte olduğumu her halukarda ispatlarım.Tarafınıza şimdiden teşekkür ederim.
(506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde işçilere kıdem tazminatı ödenir? hükmü)
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

29.08.2008 de işten kendi isteğinizle ayrılırken sebep olarak ne belirttiniz?Ayrılmanızı ihbar öneline uygun olarak işverene bildirdiniz mi?
O tarihten sonra işe devam ettiniz mi?
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

İlginiz için çok teşekkür ederim.İşten ayrılmadan 15 gün önce işverene sözlü muhasebe müdürüme de yazılı olarak işten ayrılacağımı bildirdim, sebep belirtmedim,29.08.2008 tarihinden sonra işe bir daha gitmedim.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Kısmi emeklilik kıdem hakkı sağlamaz. Çıkışta sebep belirtmediğinizden istifa etmiş olursunuz ve ihbar süresince çalışmanız veya para olarak ödemek zorundasınız.15 yıldan fazla çalıştığınıza göre ihbar süreniz 56 gündür. 56 gün önceden haber vermeli idiniz. 56-15= 41 günlük ücretinizi kesebilir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

08.09.1999 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 Sayılı Yasa ile eklenen 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 5. numaralı bendi
506 Geçici 81'e göre,
1-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına (5000 ile 7000 arasında değişir.) ulaşmış olanlar,
2-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar,
Diledikleri zaman SSK'ya başvurup Kıdem Tazminatı yazısı alabilirler. Peki ben bu şarta uymuyormuyum.birde maaşım tarafıma ödenmediği için ayrıca ssk ya eksik bildirimler için ne gibi yaptırımlarım olabilir ? şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Siz zaten işten çıkarken sebep göstermemişsiniz o nedenle kıdem alma hakkınız yok.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Tarafınızdan bu bilgileri alabilmek çok güzel bize böyle bir imkan verdiğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim.Peki ssk ya sigorta tespit davası açsam ssk ya asgari ücretten bildirilen bordrolarımı düzelttirebilirmiyim birde maaşım tarafıma ödenmediği için ne yapabilirim ?
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Maaşınızla ilgili kuruma şikayet edip, ispat edebilirseniz sigorta esas kazancınızı dolayısı ile emeklilik maaşınızı yükseltmiş olursunuz. Alamadığınız maaşı ise yukarıda yazdığım gibi ihbar tazminatına mahsup etmiş olabilirler.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

İşveren doğrudan çalışanın alacağından ihbar tazminatını kesemez.
(Çalışanın onayı dışında).
İşverenin ihbar tazminatı talebi varsa dava açarak alabilir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Benim ilk ssk ya işe giriş tarihim:01.02.1990 toplam 4755 günüm var.Bu sebeple ;
08.09.1999 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 Sayılı Yasa ile eklenen 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 5. numaralı bendi
506 Geçici 81'e göre,
1-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına (5000 ile 7000 arasında değişir.) ulaşmış olanlar,
2-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar,
Diledikleri zaman SSK'ya başvurup Kıdem Tazminatı yazısı alabilirler.

Bu kanun hala geçerlimi?
Başka bir işe başlasam bu haktan yararlanabilirmiyim?
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

merhaba
21 / 02/ 2005 te işyerime girişim oldu ve haln aynı işyerinde çalışmaktayım
2 aydır maaş alamıyorum aynı yıl içerisinde bu olay 3 - 4 kez tekrarlandı.
maaşları sorduğumuzda herkes çaresine baksın diyorlar ve maaş vermeyip istifaya zorluyorlar.peki ben nasıl hem işten ayrılıp hemde kıdem tazminatımı alabilirim?
ayrıca asgari geçim indirimimide ödemiyorlar.
bana yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

çalışma bakanlığına , işkura, ve sgk bu şikayetlerinizi yazılı olarak bildirebilirsiniz.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

cevap için tşk.
peki kıdem tazminatı alabilirmiyim
çünkü işten ayrılmam gerek maaş alamıyorum
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Ücret ödemelerinin düzensiz yapılması, son 2 aydır maaşlarınızın ödenmemesi,asgari geçim indirimi ödemelerinin yapılmaması nedeniyle sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirdiğinizi ,kıdem tazminatı+ödenmemiş olan ücret vs. alacaklarınızın ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı belirten bir ihbarı noterden gönderip ayrılabilirsiniz.
İşveren ödemezse sn.kavazlı nın da belirttiği gibi Bölge çalışma müdürlüğü ne şikayet edip,iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

arkadaşlar size kafama takılan önemli bir konuda danışmak istedim. Şimdi biz işten çıkardığımız kişilerin istifasını ve diğer evraklara imzalarını alarak. Kıdem ve ihbar tazminatlarınıda eksiksiz olarak kişilere ödüyoruz. Yani Kıdem ve İhbarlarını ödüyoruz. ve SSKya istifalı çıkış olarak bildiriyoruz. Ama ödediğimiz Kıdem-İhbar tazminatlarını ise muhasebeye muhtasara ilave için veriyoruz. Şimdi bir arkadaşımız istifa eden kişiye işveren istese bile kıdem-ihbar ödeyemez dedi. Bu yüzden bu ödenen kıdem-ihbar tazminatını muhasebeleştirirken prim adı altında ücret gibi muhasebeleştireceğini söyledi.
Şimdi size soruyorum asıl olacak iş nedir? Hangimizinki doğrudur. Acil yardımlarınızı rica ederim. Saygılarımla
 
Ynt: Kıdem Tazminatı

Doğru demiş. Eğer çalışan istifa ediyorsa işv. ona kıdem ve ihbar adı altında ödeme yapamaz. Yapacağı ödeme prim/ikramiye gibi olur ve tüm kesintiler yapılır.
 
Lütfen ! Yardım

0101/02/2007 tarihinde işe girdim... 30/09/2008 tarihi itibari ile işyerinden çıkarıldım,malum ekonomik kriz bahanesiyle... farklı ücret almama rağmen sigorta primlerim "asgari ücret" üzerinden ödendi... dolayısı ile ihbar ve kıdem tazminatım bu rakamlara göre hesaplandı sanıyorum... 1819 ytl para alacağım söylendi, hali hazırda bu parayı da almış değilim... bu bilgilerin yanısıra çalıştığım süre içersinde "asgari geçim indirimi" almadım ve "senelik izin hakkı" mı hiç kullanmadım... benim kanaatimce asgari geçim indirimi alacağım ve senelik izin hakkı alacağım bu rakama dahil edilmedi... "alacağım toplam tutarı nereden öğrenebilirim?"... şimdiden çok teşekkür ederim...
 
Üst