Kıdem tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kocnur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
01.01.1982 yılından 31.12.2006 yılına kadar aynı işyerinde çalışıp emekli olan biri kıdem tazminatını alıyor 01.01.2007 yılında aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam ediyor 30.10.2011 tarihinde işten çıkarılıyor. bunun kıdem tazminatı 01.01.1982 den itibaren yeni ücreti üzerinden hesap edilip önceki ödenen düşülerek mi yapılacak, yoksa 01.01.2007 tarihinden sonraki çalışmaları içinmi hesap edilecek bu konuda yargı karaı varmıdır

Ynt: Kıdem tazminatı

Sadece SGDP ödenerek çalışılan 01.01.2007-30.10.2011 dönemi için kıdem tazminatı, olması gerektiği gibi son alınan ücret üzerinden hesaplanıp ödenmeli.

keremcem ' Alıntı:
Sadece SGDP ödenerek çalışılan 01.01.2007-30.10.2011 dönemi için kıdem tazminatı, olması gerektiği gibi son alınan ücret üzerinden hesaplanıp ödenmeli.

Katılıyorum. Çünkü yargıtay emekli olunurken hakların sıfırlandığını kabul ediyor.

Fikrinize katılıyorum.
Ancak , işin sgdp yönü ön plana çıkarılıyor gibi geldi bana sanırım SGDP değilde tüm sgorta kollarına tabi olsaydıda AYNI DURUM olurdu.

şeref aydemir ' Alıntı:
Fikrinize katılıyorum.
Ancak , işin sgdp yönü ön plana çıkarılıyor gibi geldi bana sanırım SGDP değilde tüm sgorta kollarına tabi olsaydıda AYNI DURUM olurdu.
Demek istediğim , demek istediğiniz gibiydi sn.aydemir :)
Emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alınarak ayrılmadan sonra tekrar başlayan çalışma süresi dikkate alınmalı kıdem tazminatı hesaplanacak dönem için demek istemiştim

kafam karıştı benim.

varsa yanlışım düzeltin lütfen...

işçi emekli olduğu döneme göre kıdem tazminatını alır ve sonra yeniden işe başlarsa artık eski dönem kapandığı için yeni dönem çalışmasına bakılır. bu örnekte vatandaş 40 yıl 10 ay daha çalışmış burada da yine tazminat almak için ön koşul var ve tazminat alabilecek şekilde işten ayrılırsa emeklilik sonrasına tekabül eden süre için tazminat hesaplanmalı. işçi emekliliği döneminde tazminat almadan çalışmaya devam ederse burada iki durum ortaya çıkar. 1. si tazminat almayı haketmeyecek şeklilde işten ayrılırsa sadece emekli olduğu dönem için tazminat alabilecektir. eğer tazminat almayı hakedecek şekilde işten ayrılırsa ilk işe giriş tarihinden tazminat hesaplanmalıdır. yanlış mıyım?

Sn.mavisakal sizden önce ifade edilenler doğru.Ama siz ilgili olmakla beraber yeni bir soru sorduunuz haklılık payınızda var beraber çözmeye çalışalım sanırım ilgililerde yardımcı olurlar bizde dersimize çalışalım.

mavisakal_79 ' Alıntı:
kafam karıştı benim.

varsa yanlışım düzeltin lütfen...

işçi emekli olduğu döneme göre kıdem tazminatını alır ve sonra yeniden işe başlarsa artık eski dönem kapandığı için yeni dönem çalışmasına bakılır. bu örnekte vatandaş 40 yıl 10 ay daha çalışmış burada da yine tazminat almak için ön koşul var ve tazminat alabilecek şekilde işten ayrılırsa emeklilik sonrasına tekabül eden süre için tazminat hesaplanmalı. işçi emekliliği döneminde tazminat almadan çalışmaya devam ederse burada iki durum ortaya çıkar. 1. si tazminat almayı haketmeyecek şeklilde işten ayrılırsa sadece emekli olduğu dönem için tazminat alabilecektir. eğer tazminat almayı hakedecek şekilde işten ayrılırsa ilk işe giriş tarihinden tazminat hesaplanmalıdır. yanlış mıyım?
Doğrusunuz.
ama zaten ilk soruda emekli olup kıdem tazminatını aldığı,
sonraki dönem çalışmanın da işveren tarafından fesih olduğu belirtilmiş.Dal-budak nerede anlayamadım ama dallandı budaklandı konu :)

arkadaşlar bu kişi aynı işyerinde işakdini feshetmeden ertesi gün aynı şartlarla işe devam ettiği için ödenen kıdem tazminatı avans mahiyetinde sayılmazmı. bir de bu yönden düşünelim.

Sn.kocnur,
yargıtay demiş ki,
emeklilik nedeniyle sözleşmesini feshedip kıdem tazminatını alan kişinin geçmişe dönük kıdem ve kıdeme bağlı kazanımları sıfırlanır.
Emekli olunmuş-tazminat alınmış-helalleşilmiş-defter kapatılmış! Kapanmış defterin avansı olmaz :)

( ilk iletinizi kontrol ederseniz, emekli olmuş kıdem tazminatını almış demiştiniz.Kıdem tazminatını alabilmesi için sözleşmesini feshetmesi gerekir, hoş 01.01.2007 de tekrar başlayabilmesi için de 31.12.2006 da feshedilmiş olması gerekir zaten)

Kafaların karışması normal.
Çünkü bu karışıklığa Yargıtay'ın çelişkili kararları neden oluyor.
Eski yıllarda (20-25 sene önce) Yargıtay verdiği kararlarda hesaplamanın ilk girişten yapılacağını ödenmiş olan tazminatın düşülüp kalnın ödeneceğini kabul eden kararlar veriyordu.
Bizler de hesabı öyle yapardık. :) Ancak daha sonraları 1980 lerden sonra , emekli olunurken hakların tamamen sıfırlandığı yorumları yapmaya başladı.
Durum budur. Merak eden genç arkadaşlarımız varsa bu konuda verilmiş kararları geriye doğru inceleyip dayanak da bulabilirler.

Buyrun, bu da ilk mesajınızda sorduğunuz örnek yargıtay kararı.

''9.Hukuk Dairesi

E: 1990/11218, K: 1991/2414, 18.2.1991

???.

ÖZET: İkinci kez alınacak kıdem tazminatının hesabında, ancak emekli olduktan sonraki çalışma süresi için kıdem tazminatı istenebilir. Kıdem tazminatı ödenen emeklilikten önceki çalışma süresi, kıdem tazminatı hesabına katılarak yeniden hesap yapılamaz.

?? Davacı, bağlı bulunduğu SSK?dan yaşlılık aylığı almak amacı ile hizmet akdini feshetmiş ve SSK?ca yaşlılık aylığı bağlanmış, işveren tarafından da emekliliğe kadarki kıdem tazminatı ödenmiştir. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde, işçi olarak çalışmasını sürdürmüş ve 1988 yılına kadar çalıştıktan sonra akdi feshedilmiştir. Bu durumda davacı, ancak emekli olduktan sonraki çalışma süresi için kıdem tazminatı isteyebilir. Kıdem tazminatı ödenen emeklilikten önceki çalışma süresi kıdem tazminatı hesabına dahil edilerek yeniden hesap yapılamaz. Davacının sadece emekli olduktan sonraki çalışma süresi için kıdem tazminatı hesap edilerek bu süre için bulunan miktara karar vermek gerekir.?''

Teşekkür ediyorum sizlere.
Anlaşılan kıdem tazminatını haketme koşullarından biri olan emeklilik nedeniyle işcinin işyerinden k.tazminatını alması ile iş ilişkinin inkitaya uğradığı, aynı işyerinde çalışmasına ara vermeden devam etse dahi bu durumun yeni iş ilişkisi olduğu ,kamu niteliği bulunmayan( özel sektör) işyerinde çalışmasına devam eden işcinin aynı zamanda emekli maaşınıda alarak çalışmasına devam edeceği, bu sürenin bitiminde iş akdi k.tazminatı alacak şekilde sonlanması halinde kıdem tazminatına esas sürenin başlangıcının ikinci defa iş ilişkisinin başladığı tarih itibariyle olacağı.

Emeklilik , kıdem tazminatına hak kazanarak sözleşmeyi feshetme hakkı kazandıran durumların başındadır. Aynı zamanda, kanunlarımıza göre de, çalışma hayatının tamamlanmış olması anlamı yüklenmiş.
Kıdem tazminatını alıp almamasının bir önemi de yok bence.
Emekli olan, emekli olduktan hemen sonra YENİDEN çalışmaya başlayıp, yeniden kıdeme hak kazanabilir elbette.
Yukarıda bence dediğim kısma gelirsek;
kıdem tazminatında zaman aşımı 10 yıldır, emekli olup, emekli aylığı almaya başlayan kişinin, işyerinden emekliliği nedeniyle ayrıldığı günden itibaren 10yılı 1 gün geçirmesi durumunda, o kazandığı kıdem tazminatı hakkını da kaybetmiş olacaktır, borçlar kanunundaki 10 yıllık zaman aşımına göre ;)

sn.keremcem
Kıdem tazminatı almamışsa ödenmememşse evet toplam süre dikkate alınmalıdır.

Haklısınız sn.Aydemir;
benim demek istediğim ( hoş işi uç noktalarda örneklere getirir olduk ama örnek örnektir :) )
örneğin 15 yıl aynı işyerinde çalışan kişi , bu işyerinde iken , yasalar gereği kazandığı emeklilik hakkı nedeniyle sözleşmesini feshetti, kıdem tazminatı almaya hak kazandı, ama almadı kıdem tazminatını ve hemen ertesi gün yeni bir sözleşme ile aynı yerde aynı şartlarla çalışmaya devam etti, 10 yıl sonra da işverenin canı sıkıldı her gün biraz daha buruşan bu yüzü görmek istemedi ( burada sadece sudan bir sebep göstermek istedim) ve sözleşmesini feshetti,
bu durumda, bu kişinin hak kazandığı kıdem tazminatı kaç yıllık kıdem tazminatıdır?

Emekli olurken k.tazminatı ödenmemiş ise ikinci iş ilişkisi sonunda bu defa tüm süreler(tabi ilk başlangıç itibariyle) dikkate alınarak hesaplama yapılacak.

Peki ihbar verilir mi? Emekli çalışanın işten çıkartıldığında?

1 günlük çalışan da olsa, emekli-yemekli farketmez sn.lirtysh,
bildirim zorunluluğu yasal olarak var.