Kıdem Tazminatı

Merhabalar;
Ben askerlik sebebiyle işten ayrıldım ve kıdem tazminatına hak kazandım.Yalnız işveren bana hakettiğimden fazlasını vericek yani ibranamede gözüken tutardan bir miktar daha fazla ve bunu banka kanalıyla yapıcak.Bunun mali açıdan bir problemi olur mu?

Merhaba;
Öncelikle böyle bir işveren bulduğun için şanslısın teşekkür etmeyi unutma.
Senin açından bir sıkıntı yok, ancak işveren bunu bordroya resmi olarak yansıtmalı, yani aldığın paranın toplamı maaş ve tazminatlarının toplamıyla eşit olmalı, yoksa sıkıntı yaşarlar.
Kolay Gelsin.

Merhabalar;
Ben askerlik sebebiyle işten ayrıldım ve kıdem tazminatına hak kazandım.Yalnız işveren bana hakettiğimden fazlasını vericek yani ibranamede gözüken tutardan bir miktar daha fazla ve bunu banka kanalıyla yapıcak.Bunun mali açıdan bir problemi olur mu?

"....ibranamede gözüken tutardan bir miktar daha fazla" ibaresi çerçevesinde;
-işveren isterse fazla ödeme yapabilir,,aşan kısım ücret olarak değerlendirilir vs.
a-yapılacak k.tazminatı ödemesi,tavanı aşmıyorsa,gerçek rakam ibraname de yine gösterilmeli.
b-diğer tarafdan,ayrıştırılması ayrı konu ama tavanı aşan durum var( örneğin 5.000 tl)ise bu(gerçek)rakam yine ibranamede yine gösterilmeli.

"....ibranamede gözüken tutardan bir miktar daha fazla" ibaresi çerçevesinde;
-işveren isterse fazla ödeme yapabilir,,aşan kısım ücret olarak değerlendirilir vs.
a-yapılacak k.tazminatı ödemesi,tavanı aşmıyorsa,gerçek rakam ibraname de yine gösterilmeli.
b-diğer tarafdan,ayrıştırılması ayrı konu ama tavanı aşan durum var( örneğin 5.000 tl)ise bu(gerçek)rakam yine ibranamede yine gösterilmeli.

Evet ayrıca kıdem tazminatında tavanı aşan durum var ise bu da vergilenmelidir.

şimdi benim ibranamede kıdem tazminatı hakedişim 2300 tl olarak gözüküyor ama işveren 3000 tl vericek ve banka kanalıyla yapıcak bu durumda işveren sıkıntı yaşar mı yoksa ibranamede değişiklik mi yapmalıyız?

(Bu olay için söylemiyorum,yeri geldiği için söylüyorum;örneğin 2300 tl yerine 3000 tl olursa,mülga 1475 sayılı iş kanunun(4857 sayılı iş kanunun 120 ve geçici 6 ncı maddesiyle)halen yürürlükte olan 14 ncü maddesi ".....işcinin işe başladığı tarihden itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işciye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir."şeklinde olup,bu hükmün ,"her geçen tam yıl için işverence işciye 35-40-45 günlük ücreti tutarında" olması da mümkün ve bu durum, TİS veya İş Sözleşmesi nde hüküm altına alınmış olması halinde,işciye 35-40-45 günlük ücreti tutarında k.tazminatı ödenmelidir.Örneğin bu örnekden yola çıkacak olursak,eğer sözleşmede "40 günlük ücreti tutarı"şeklinde bir ibare var ise 2300 yerine 3.066 tl ödenmesi gerekir.)

Merhaba;
Eğer işveren fazla kıdem tazminatı ödemesi yaparsa; bu bir incelemede sanki işçinin daha fazla maaş alıp eksik gösterildiği; tazminatının ise gerçek maaşından verildiği algısı oluşturabileceğinden bir sorun oluşturabilir.
Kolay gelsin.

Merhaba;
Eğer işveren fazla kıdem tazminatı ödemesi yaparsa; bu bir incelemede sanki işçinin daha fazla maaş alıp eksik gösterildiği; tazminatının ise gerçek maaşından verildiği algısı oluşturabileceğinden bir sorun oluşturabilir.
Kolay gelsin.

Kıdem mutlaka her yıl için 30 gün üzerinden ödenecek diye bir zorunluk yoktur. Yani 40-50-60gün de olabilir. Bu nedenle bir sorun çıkmaz.

Katılıyorum.
Bura da ücret sabit ancak (mülga 1475 in yürürlük deki 14 cü maddesi ndeki) "her geçen tam yıl için 30 günlük ücret"noktası,nisbi hüküm olup,işci lehine artırılabilir,dolayısıyle sözkonusu şüphe,algı oluşmaz.