Kıdem Tazminatımı ve Haklarımı Alabilmem İçin Nasıl Bir Yol?

Üyelik
7 Tem 2016
Mesajlar
6
Konum
Konya
Öncelikle tüm forum üyelerine iyi bayramlar dilerim.
Karşı karşıya olduğum bir konu hakkında önerilerinize ihtiyacım var.
Mühendis olarak çalışıyorum. Şirketim ülkenin en kurumsal şirketlerinden birisinin iştiraki bir şirkettir.
2008 yılında askerlik nedeni ile şirketimden istifa ederek tazminatlarımı aldım. Daha sonra 2013 yılı haziran ayında tekrar şirkete girişim yapıldı.Bu esnada iş konusunda yeterliliğimi ilgili kurumlar aracılığı ile yükselttim. Bir üst kadroya geçiş için şirkete sözlü talepte bulundum. Bana uygun kadro bulunmadığından dolayı beklemem gerektiği söylendi. Bu esnada benim atamamın yapılmasını istediğim kadroya şirket dışından ve şirket içerisinden benim pozisyonumdan yükseltmeler yapıldı. En az 10 kişi bu şekilde dışarıdan alınarak yükseltildi. Yeterliliğini benden 1 yıl sonra kazanmış arkadaşlarım bile benden üstte kadrolara atanmaktalar. Ben bu kadroda tam 14 aydır bekletilmekteyim. Bu durum mobbing sayılır mı acaba? Geçtiğimiz aylar içerisinde bir kalp ve tansiyon rahatsızlığı geçirdim ve halen raporlu olarak ilaçlar kullanmak zorundayım ve durumun psikolojik iş etmenleri olduğu doktorlar tarafından belgelenebilmektedir. Acaba bu durumda yazacağım bir istifa dilekçesi mi, yoksa tüm haklarımı alıp görevimin sonlandırılmasını talep ediyorum demek midir? Bu faktörler ışığında benim 6 haftalık ihbar süremi beklemem veya ücretini ödemem gerekir mi?
Şirket içinden yapılan kadro atamaları için şahitlerim 2den çok fazla. Ayrıca şirket işe alım ve atama evraklarına bakılırsa zaten dilekçede belirttiğim koşullar sağlanmaktadır. Ama iş veren bunları tarafıma vermek istemeyecektir.
Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?
Teşekkürler.
 
Bir ust kadroya gecis talebinizin karsilanmamasi mobing olarak degerlendirilemez. Kimin terfi edeceginin karari isverenin yonetim haklarindandir, mevcut acik pozisyonlar icin personel ihtiyacini isyeri icinden karsilayabilecegi gibi dogrudan yeni personel alimiyla da bu ihtiyaci karsilayabilir. Bu durum tamamen isverenin inisiyatifindedir.

Bu sebeple ayrilmak istiyorsaniz, 3 yili asan calisma surenizin gerektirdigi 8 haftalik ihbar suresine uyarak isverene yazili olarak bildirimde bulunup ayrilabilirsiniz.
İhbar suresi icindeki calisma gunleriniz icin gunluk 2 saat is arama izninizi de isverene bildirerek toplu olarak kullanabilirsiniz dilerseniz.

Bu sebeple sozlesmenizi feshettiginizde kidem tazminati hakkiniz olmaz, varsa kullanilmamis izin surelerine ait ucretlerinizi alabilirsiniz.

İhbar suresine ait ucreti odeyerek sozlesmeyi feshetme hakki sadece isverene taninmistir, ya ihbar suresini calismak yada ihbar tazminati odeyerek ayrilmak gibi bir secenek isci icin yoktur. İsverenle anlasmaniz durumunda elbette mumkun olabilir.
 
Son düzenleme:
Cevabiniz için çok tesekkur ederim.
Peki bu terfi mevzusu benim performans degerlendirmem ve kadro sıkıntısı bahane edilerek yapılmamaktadır. Ama her iki duruma da aykırı olarak davraniliyor. Tarafima performans dusuklugu vb. bir bilgi tebliğ edilmediği gibi, kadro sıkışıklığı bahanesi ile atama yapılmazken, benimle aynı kadrodan ust kadroya geçiş yapılıp kadro açığı arttırılmaktadır. Bu durum art niyet gibi değil midir?
Bu durumda iş veren her zaman haklı durumda oluyor?
 
... benimle aynı kadrodan ust kadroya geçiş yapılıp kadro açığı arttırılmaktadır. Bu durum art niyet gibi değil midir?
Değildir.
Bu durumda iş veren her zaman haklı durumda oluyor?
Kimi terfi ettireceğinin seçimi konusunda, evet, işveren her zaman haklı durumdadır.
Bir üst konuma terfi için sadece performans, eğitim seviyesi dikkate alınmaz, kişisel ilişkiler, mevcut konumdaki amirin düşünceleri, o konum için işverenin aradığı kriterler, kısaca; sadece işverenin kendi sistemi doğrultusunda sadece kendisinin verebileceği kararlardandır.
 
ya ihbar suresini calismak yada ihbar tazminati odeyerek ayrilmak gibi bir secenek isci icin yoktur. İsverenle anlasmaniz durumunda elbette mumkun olabilir.

sn. keremcem biraz daha açabilir misiniz, biraz kafam karıştı sanki.

4857 madde 17 Süreli fesih
"Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır." (burada işçiye de ihbar tazminatını ödeyip çıkma hakkı vermiyor mu? işverenle anlaşması mı
gerekiyor)

istifa eden personelin ihbar tazminatını işverene ödeyerek ihbar çalışmaktan kaçınma hakkı var mıdır?
 
İş kanunu 17.maddeyi incelerseniz;

'' MADDE 17

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş sayılır.

Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
İşverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına engel olmaz. 18 inci maddenin birinci fıkrası uyarınca bu Kanunun 18, 19, 20 ve 21 inci maddelerinin uygulanma alanı dışında kalan işçilerin iş sözleşmesinin, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işçiye bildirim süresinin üç katı tutarında tazminat ödenir. Fesih için bildirim şartına da uyulmaması ayrıca dördüncü fıkra uyarınca tazminat ödenmesini gerektirir.
Bu maddeye göre ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. ''
İhbar süresine ait ücreti ödeyerek sözleşmeyi derhal feshedebilme hakkı sadece işverene tanınmış bir haktır.

4857 madde 17 Süreli fesih
"Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır." (burada işçiye de ihbar tazminatını ödeyip çıkma hakkı vermiyor mu?)

Vermiyor.
işverenle anlaşması mı gerekiyor
..... Evet

istifa eden personelin ihbar tazminatını işverene ödeyerek ihbar çalışmaktan kaçınma hakkı var mıdır?
YOKTUR
 
Son düzenleme:
"Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır."
cümlesi biraz kafamı karıştırmıştı,
açıklamanız için teşekkür ederim.
 
İşv. peşin verir ama işçi ödeme durumuna düşer ise talep etmek/takip/tahsilat işv. düşüyor. Kısaca işçi de "al ihbar tazminatını" veya "işi bırakıyorum ihbar tazminatını tahsil etmek istiyorsan uğraş" deyip o an (ihbar süresine uymadan)işi bırakabilir.
 
İşv. peşin verir ama işçi ödeme durumuna düşer ise talep etmek/takip/tahsilat işv. düşüyor. Kısaca işçi de "al ihbar tazminatını" veya "işi bırakıyorum ihbar tazminatını tahsil etmek istiyorsan uğraş" deyip o an (ihbar süresine uymadan)işi bırakabilir.

bahsettiğiniz olay fazlaca başıma geldiği için konuyu tam olarak kavramaya çalıştım ben de sn merkür2.
birçok personelim istifa etti ve ihbar çalışmayacağını söyledi, tazminatı ödeyen de oldu çekip giden de tabii.
yine aynı cümleyi sorgulamak istiyorum :
"Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır." bildirim şartına uymamak demek, ihbar önelini çalışmamak/çalıştırmamak demektir.
burada işçi veya işveren ayrımı yapılmamış. ihbar önelini çalışmıyorsan/çalıştırmıyorsan tazminatını ödeyeceksin diyor. yani ihbar önelini çalışmama hakkını işçiye veriyor bence.
fakat "İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir." derken de işverene tazminatını ödemek şartıyla ihbar çalıştırmama hakkını açık bir şekilde belirtiyor.

konuyu etraflıca tartışmak gerekir belki de, ben düşüncelerimi belirtmek istedim.
 
Her iki taraf da ya ihbar süresince çalışmak/çalıştırmak veya karşılığını ödemek zorunda. İşçi için yazılan hemen ödenir diyerek geç ödeme durumunda işçiye faiz isteme hakkı doğuruyor. Ama işv dava/icra vs uğraşması sonrası ihbar ne kadar ise faizsiz tahsil edebilir.
 
Herkese selamlar şimdi ben toplam 4 senedir A isimli işverenle çalışıyorum sigorta girişim 17.04.2013 bu işverenin başka bir şubesine geçişim yapılması için 05.05.2015te çıkışım verildi ve 02.09.2015 tarihinde bahsettiğim şubeye girişim yapıldı fakat bahsetmiş olduğum şube B kişisi üzerine kayıtlı yani ruhsat sahibi olan A kişisinin çalışanı ve 04.07.2016da geçtiğim şubede işten çıkarıldım benim bu durumda ne yapmam gerekir kıdem tazminatı sadece ilk çalıştığım yer içinmi geçerli olur yoksa sigortalı olarak çalıştığım zaman bir bütün olarak alınıp mı hesaplanır? Eğer bölünmeden alabiliyorsam Kıdem ve ihbar tazminatını nereye veya nasıl hesaplarım artı olarak sigorta aralıklarında parasınıda alabilirmiyim?
 

Benzer konular

Üst