uyumsoft

Kıdem Tazminatını Alarak İşinizden Ayrılabilirsiniz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
T

T U R K O

Ziyaretçi
[size=10pt]Ekrem Sarısu

Soru: 24 Ocak 1989 Bağ-Kur girişim var. 463 gün prim ödedim. 1 Eylül 1993 de SSK lı olarak çalışmaya başladım. Şuana kadar 4649 günde SSK ya prim ödedim. 20 Ekim 1998 tarihinden itibaren 11 yıl aynı şirkette çalışmaktayım. İş yerimden kendim isteğimle ayrılmam durumunda, kıdem tazminatı alabilir miyim? Kıdem tazminatını şirket vermek zorunda mıdır? İlaveten askerlik günümü ödersem ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını tamamlayan ve aylık bağlanması için sadece yaş eksiği kalanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. 15 yıl süreniz ve 3600 gün prim ödemeniz olduğundan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumundan alacağınız ?kıdem tazminatı alabilir? yazısını çalıştığınız şirkete vermeniz halinde, tazminatınızı ödemek zorundalar. Askerlik yaptığınız tarihi, askerlik sürenizi ve doğum tarihinizi bildirmediğinizden, borçlanmanız halinde, emekli olacağınız tarihi hesaplayamıyoruz. Ancak, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 113 gün daha prim ödeyerek, 5112 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.