fonradar

Kim Ödeyecek?

Üyelik
1 Nis 2018
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
Gelir Vergisini Kim Ödeyecek?

Merhaba!

internet üzerinden hizmet sunmak suretiyle gelir elde etmeyi düşünüyorum. Bu kapsamda bir proje oluşturdum. Yapacağım işteki konumum "elektronik ticarette hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar hakkında yönetmelik" te yeri olan aracı hizmet sağlayıcılığıdır. Müşteri ile müşteriye taşıma hizmeti sunmak isteyenleri bir araya getiren bir uygulama hazırladım. Taşıyıcı olarak sisteme kayıt olan kişi, müşteri olarak sisteme kayıt olan kişinin taşıma hizmetini görecek. Taşıma bedelini ben müşteriden online tahsil edeceğim. Kendi payımı alıp taşıyıcıya yaptığı hizmete karşılık payını havale edeceğim. Bu durumda ben kendi payımın gelir vergisini ödeyeceğim.

Mesela taşıma işi 10TL + KDV tuttuysa ben 1TL yi kendime alıp 9 TL yi taşıyıcıya havale edeceğim. 1TL nin gelir vergisini masraflarını düşüp ben ödeyeceğim.


Ancak taşıyıcının (bu uygulamadaki rolü hizmet sağlayıcıdır) kazancı ile ilgili kafama takılan durumlar var:

Bu kişiler sisteme internet üzerinden kayıt olacaklar. Bu kişileri ben tanımayacağım. Kayıt olurken verdikleri hesap numaralarına taşıma işini başarılı şekilde yaparlarsa ödeme yapacağım. Taşıma işini yapanların esnaf mı, serbest meslek erbabı mı, ek iş yapmak isteyen sigortalı çalışan mı, vergiden muaf mı değil mi bilmiyorum.

1. Bu 9TL için taşıyıcıya fatura mı keseceğim, gider makbuzu mu?
2.Taşıyıcılarla ilgili gelir vergisi ödeme yükümlülüğü bana mı ait, ben onların kazançlarından kesip onlar adına mı ödeyeceğim yoksa ödeme sorumluluğu onların mı? Maliye bu konuda bana hesap sorar mı?

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Benzer sistemlerden alışveriş yaparken durum şöyle oluyor, sizin örneğinizde taşıma hizmeti veren taşıma hizmeti alana 10TL'lik fatura kesiyor, o fatura hizmeti verenle alan arasındaki durum, sizin o faturayla bir ilginiz olmuyor, faturayı hizmet veren hizmet alana gönderiyor. Taşıma hizmeti alan sisteme 10TL ödüyor, siz de taşıma hizmeti verene 1 TL lik komisyon faturası kesiyorsunuz.

Sonuçta;

Sizin gerçek kazancınız 1 TL, ve 1TL faturanızı kemiş oluyorsunuz, sisteme 10TL gelip 9 TL çıktığı için tahsilatınızı da yapmış oluyorsunuz, bir problem yok.

Taşıma hizmeti veren 10TL lik fatura kesiyor, sizden 9 TL lik tahsilat alıyor, 1 TL lik de sizden komisyon faturası alıyor, onun da hesabı sıfırlanmış oluyor.

Taşıma hizmeti alan 10 TL lik hizmet alıp 10 TL lik ödeme yapıyor, 10 Tl lik de faturası geliyor, onun açısından da sorun yok.
 
Üst