fonradar

Kimler Teşvikten Yararlanacak?

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
17 Kasım 2008 Sadettin ORHAN [email protected] Bugün

Öncelikle belirtelim ki teşvik uygulaması personel bazında getirildi.

Yani bir işyerinde işveren, kimi personelini 5084 sayılı Teşvik Kanunu'na tabi çalıştırırken, kimi personelini de 5 puanlık prim indirimine tabi çalıştırabilecek. Fakat aynı çalışan için birden fazla teşvik alınamayacak.

İşverenlerin yeni teşvikten faydalanabilmeleri bazı şartlara bağlı. 5 puanlık indirimden yararlanacak işverenlerin;

- Özel sektör işyerinin işvereni olması,

- SGK'ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması,

- SGK'ya borcu olsa dahi, 5458 ve 5510 sayılı Kanunlar kapsamında yeniden yapılandırılmış veya 6183 kapsamında tecil/taksitlendirilmiş olması,

- 5 puanlık indirimden yararlanacağı personelin, diğer teşvik kanunları (5084 gibi) kapsamında çalışmaması, şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

İşverenlerin beklediği yazı-1

Bu yılın Mayıs ayında yayınlanan 5763 sayılı Kanun ile işverenlerin ödediği sigorta primlerinde 5 puanlık indirim yapıldı.

Aynı kanunda bu indirimin 2008 Ekim ayı itibariyle uygulanmaya başlanacağı hükmü yer aldı. Prim indirimi ile ilgili yasal düzenleme yapılmış olmakla birlikte, uygulamaya ilişkin SGK genelgesi merakla bekleniyordu. İşte bu genelge geçtiğimiz hafta yayınlandı ve uygulamaya açıklık getirildi. İşverenler, muhasebeciler, mali müşavirler ve şirketlerin insan kaynakları birimlerince merak edilen noktaları biz de birkaç yazı ile ele alacağız.

SGK müfettişlerinden eğitim atağı!

.Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte bu alanda yoğun bir eğitim talebi oluştu. Sosyal güvenlik alanında en önemli uzman kaynağına sahip olan SGK Müfettişleri Derneği, önümüzdeki günlerde bu talebe cevap vermeye hazırlanıyor. Dernek yönetimi, SGK Voleybol Kulübü ile ortaklaşa düzenleyeceği "GENEL SAĞLIK SİGORTASI VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ" konulu seminerle, büyük bir boşluğu doldurmuş olacak.

Bize gelen sorulardan, 1 Ekim'de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası hakkında birçok sağlık kurum ve kuruluşunun dahi bilgi eksikliğinin olduğunu görüyoruz. Bu açıdan, 27-28 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek eğitim semineri çok kritik önemi haiz. SGK Başkanı Sayın Fatih Acar'ın ve Sayın Bakan Faruk Çelik'in de katılacağı seminerle ilgili bilgiyi 0 312 435 37 64 ve 0505 514 54 38 nolu telefonlardan alabilirsiniz.

Belediye başkanlığı yaptım, makam tazminatı alır mıyım?

Soru: 1999 yılındaki seçimlerde belde belediye başkanı seçildim. 5 yıl boyunca görev yaptım. 3700 işgünüm de önceden SSK'dan vardı. SSK'dan bu gün sayısı ile yaştan emekli oldum. Belediye başkanlığından dolayı makam tazminatı alma hakkım var mı? M. FAYIK

Cevap: Değerli okurum, yeni 5510 sayılı SGK'ya göre sizin de memur emeklisi belediye başkanları gibi makam tazminatı alma hakkınız var. Detaylı bilgi vermemişsiniz ancak 5434 sayılı Kanunun 39'uncu maddesindeki şartları taşımanız durumunda SGK, size de makam tazminatı vermeye başlayacaktır. Bunun için size en yakın SGK müdürlüğüne müracaat edin.

Askerliğimi borçlanayım mı?

Soru: Sadettin Bey SSK'ya ilk girişim 02.03.1984. 1988-1989 yıllarında 18 ay askerlik yaptım. Halen bir firmada sigortalı olarak çalışıyorum. Arada sigortasız günlerim de oldu. Şu an toplam gün sayım 4890 ve doğum tarihim 01.07.1968. Ne zaman emekli olabilirim ve askerliğimi borçlanmamın emekliliğe etkisi olur mu?

Cevap: Değerli okurum 5225 günü tamamladıktan sonra 48 yaşınızı doldurduğunuz 01.07.2016 tarihinde emekli olacaksınız. Askerliği borçlanmanız bu tarihi erkene almaz. Zira askerliğiniz sigorta başlangıcınızdan sonra.

Hangi çalışanlar teşvik kapsamında olacak?

5 puanlık prim indiriminden yararlanmada işverenler için şartlar olduğu gibi çalışanlar açısından da bazı şartlar var. Buna göre çalışanların;

- Özel sektör işyeri çalışanı olması,

- Sigortalılık niteliği taşıması,

- Uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışması (çıraklar ve stajyerler gibi çalışanlar teşvik dışı),

- Emekli çalışan olmaması (sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar teşvik dışı),

- İşverenin yurtdışı işyerinde çalışmıyor olması, gerekiyor. İşveren ve çalışan için gerekli şartların oluşması durumunda, uzun vadeli sigorta kollarına ait işveren payında 5 puanlık kısım Hazine tarafından karşılanacak.

2008 Ekim ayının primlerini bu ayın 23'üne kadar ödemesi gereken işverenler, 5 puanlık indirimden Ekim ayı itibariyle yararlanabilecekler.Yarın: Teşvik kapsamında bildirimler nasıl yapılacak? İnternet ortamında hangi kanunlar seçilecek? Taşeronlar teşvik kapsamında mı?
 
Üst