Kira Artışı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan neslisah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

neslisah

Katkı Sunan Üye
merhabalar 15 mayıs 2009 da 650 tl ye kiraya verilen bir dairenın 15 mayıs 2010 daki artışı kontratta tefe tüfeye göre yapacağz diye yazılmış.buna göre 15 mayıs 2010 daki artış oranımız ne olacaktır.(ben DİE rakamlarına bakıp bulmaya çalıştım fakat sadece bu nisan sonuna göremi yoksa 12 aylık toplamın sonuna göremi olan rakamları alacağımı netleştiremedim.bu nedenle yardımlarınızı bekliyorum.)teşekkürler.

Ynt: kira artışı

"geçen yılın aynı ayına göre" şeklinde verilen rakamlar olabilir mi?

Ynt: Kira Artışı

benzaten çözemeye çalışıp bu sorunun cevabını netleştiremedim ve kafamda bayaca karıştı.bu yüzden foruma yazdım.siz bana soruyla cevap verirseniz ben iyice çorba olacağım.

Kira artış oranı için, TÜFE ve TEFE (Yeni ismi ÜFE) birlikte kullanılmaz. Kontrata ya biri belirtilir veya ?Bu oranlardan fazla olan uygulanır? şeklinde madde konulabilir.
2009 Mayıs ayından, 2010 Nisan ayına kadar (12 ay) bir yıllık artış oranını alıp Mayıs 2010 kirası tespit edilir.
Bu dönem için ÜFE %10,42 TÜFE %10,19 artış göstermiştir. Bu oranlardan birini kullanabilirsiniz.

sezer ' Alıntı:
Kira artış oranı için, TÜFE ve TEFE (Yeni ismi ÜFE) birlikte kullanılmaz.

mevcut sözleşmede (tüfe+üfe)/2 şeklindedir muhtemel, yıllara sari sözleşmelerde sıkça kullanılıyor.

bu arada sayın Sezer'in verdiği oranlar "bir önceki yılın aynı göre" açıklanan değerler olup bir önceki mesajımda size yol göstermek maksadı ile verilmiştir. yoksa kafanızı karıştırmak gibi bir niyetim yoktur :)

iyi çalışmalar..

merhaba arkadaşlar, 1 yıllık süresi 01/08/2012 de dolacak olan bir kira kontratında, kira artışı Maliye Bakanlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü nün belirleyeceği oranlara göre yapılır diyor. bu durumda artış yapılırken hangi oranlar baz alınmalı?