Kira Geliri Beyanı Gider Tercihinin Önemi

mohicans

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ocak 2008
Mesajlar
1,509
Konum
ADANA
GERÇEK GİDER YÖNTEMİ
Belgeli giderleri, kira hasılatının yüzde 25'inden fazla onlalar için gerçek gider yöntemi avantaj sağlıyor.
Gerçek gider yönteminde, belgeli harcamaların tamamı (konut kira gelirlerinde istisna tutarına isabet eden kısım hariç) elde dilen kira gelirinden indirilebiliyor. Böylece hiç vergi ödenmemesi veya götürü gider yöntemine göre daha az vergi ödenmesi söz konusu olabiliyor.
EVİNİ KİRAYA VERİP KİRADA OTURANLAR
Bazı kişiler sahip oldukları konutu çeşitli nedenlerle kiraya verip, kendileri de kirada otururlar. Bu kişiler, 2.800 TL'yi aşan konut kira gelirleri için beyanname vermek zorundalar. Ancak 'gerçek gider' yöntemini seçmeleri halinde, elde ettikleri kiradan, kirada oturdukları konut için ödedikleri kirayı indirebilirler. Bu durumda ya hiç vergi ödemezler ya da çok az vergi öderler.
YENİ ALDIĞI KONUTU KİRAYA VERENLER
Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap (edinme) yılından itibaren beş yıl süreyle iktisap bedelinin yüzde 5'i kira gelirinden indirilebiliyor. Ancak iktisap bedelinin yüzde 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanıyor ve indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmıyor.
Bu bağlamda, beş yıl içinde aldıkları konutu kiraya verenlerin, gerçek gider yöntemini seçerek, satın alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinden indirmeleri, böylece vergi avantajı sağlamaları söz konusu.
KREDİ FAİZLERİ DE İNDİRİLEBİLİYOR
Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri, gerçek gider yönteminde indirim konusu yapılabiliyor.
Buna göre, banka kredisi ile alınıp kiraya verilen ev veya işyeri için ödenen kredi faizleri, gerçek gider yönteminin seçilmesine bağlı olarak kira gelirinden indirilebiliyor.
Ödenen kredi faizlerinin, ilk yıllarda yapılan kredi geri ödemeleri içindeki payının yüksek olması nedeniyle, gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde hiç vergi ödenmeyebiliyor.
İNDİRİLECEK DİĞER GİDERLER
Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde kira gelirlerinden indirebilecekleri giderler kirada oturulan ev için ödenen kira bedeli, iktisap bedelinin yüzde 5'i ve ödenen kredi faizleri ile sınırlı değil. Bunların dışında;
l Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör giderleri
l Kiraya verilen malların idaresi için yapılan idare giderleri
l Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri
l Kiraya verenler tarafından ödenen emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle, belediyelere ödenen harcamalara katılma payları
l İktisap bedelinin yüzde 2'si kadar amortisman tutarı
l Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri
l Kiraya verenin ödediği bakım ve idame giderleri
l Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer giderler
l Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, yasaya ya da mahkeme ilamına dayanılarak ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar brüt kira tutarından indirilebiliyor.

İNDİRİLEMEYECEK GİDER NASIL HESAPLANACAK?
GERÇEK gider yönteminin seçilmesi halinde, gider toplamının, konut kira geliri istisnasına isabet eden kısmının gider ve indirim konusu yapılamadığını belirtmiştik.
Gider ve indirim konusu yapılamayacak gider tutarı aşağıdaki formülle hesaplanacak.
İndirilemeyecek Gider
= İstisna Tutarı x Gider Toplamı/
Kira Tutarı
Örneğin, 2011 yılında 24 bin lira konut kira geliri olan Engin beyin, gerçek gider yöntemini seçtiğini ve gerçek giderlerinin 15 bin lira olduğunu varsayarsak, Engin bey 15 bin liralık gerçek giderinden 2 bin 800 liralık istisnaya isabet eden kısım olan; [(2.800x15.000)/24.000] = 1.750 lirayı indiremeyecek. Kira gelirinden 2 bin 800 liralık istisna ve (15.000-1.750=) 13 bin 250 lira gider indirimi yapacak.

AKLINIZDA BULUNSUN
Eşin ödediği kira indiriliyor
EŞLE birlikte oturulan konut için ödenen kira bedelinin, evlilik birliğinde müşterek bir gider olması nedeniyle, eşlerden biri tarafından ödenen kira gideri, diğer eşin gerçek gider yöntemine göre beyan edeceği konut kira gelirinden indirilebiliyor.
Çocuk için ödenen kira indirilemiyor
Çocuğun kiracı olarak oturduğu konutun kira sözleşmesi kira geliri elde eden ana veya babası tarafından yapılmış ve/veya kirası ana veya babası tarafından ödeniyor olsa da söz konusu kira ödemeleri kira gelirinden indirilemiyor.
Kaynak: http://www.aksam.com.tr/kira-geliri-beyaninda-gider-tercihinin-onemi-5852y.html
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı Gider Tercihinin Önemi

Merhabalar,
Sadece G.M.S.İ. dolayı gelir vergisi hazırlanırken, ödenen BAĞKUR primleri ve Sağlık poliçesi ödemeleri beyandan indirilebilir mi?
İyi akşamlar...
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı Gider Tercihinin Önemi

GMSİ beyannamesinde, Bağkur priminin indirilmesi ile ilgili kanunda net bir ifade yoktur. İndirip indirmeme yorumunu size bırakıyorum.
Sağlık poliçesi primleri ile ilgili olarak
Beyan edilen gelirin % 10?unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5?ini) ve asgarî ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye?de kâin ve merkezi Türkiye?de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir).
 
Merhaba,
2020 yılında eşim ile %50 hisseli 4 adet konuttan 3 adetini kiraya verdik. Gerçek gider yöntemini seçerek 2020 yılı gayrimenkul sermaye iradı beyannamemizi vermeyi planlıyoruz.
Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i indirim konusu yapılabilir. İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır (GVK m.74)

Yukarıdaki maddeye göre mükellef başına 1 adet konut için iktisap bdelinin %5'ini gider gösterebiliyoruz. Kiraya verilen 3 konut da %50 hisse ile ortak.. Bu durumda
herbirimize 2 konut için iktisap bedellerinin %5'inin yarısı (%50 oranında) mı gider gösterilebilecek. yoksa sadece 1 konut için mi gider yaratabileceğiz.

Örneğin:
Konutların her birinin iktisap değeri 200.000 tl ise,
Ayrı ayrı vereceğimiz beyannamelerde;
200.000.-x2=400.000.-*%5=20.000.- /2 = 10.000.- tl mi yoksa,
200.000.-*%5=10.000.- /-2= 5.000.- tl mi gider gösterebileceğiz
 
Üst