fonradar

Kira Geliri Beyanı

Üyelik
27 Tem 2005
Mesajlar
72
Her ay şirketimizin aktifine kayıtlı 8 adet işyerine kira faturası düzenlemekteyiz. 2006 yılında önceki arkadaş kira gelirlerini 602 hesapta takip etmiş. ben 2007 yılında 649 hesapta takip etmek istiyorum. Ancak önceki arkadaşın 602 hesapta takip etmesinin sebebi kdv beyannamesinde ki kümülatif satışla gelir tablosundaki bürüt satışları tutturmakmış. Acaba kira gelirlerimizi 649 hesapta takip ederek kdv beyanamesinde kiralara ait kdv yi ilave edilecek satırda beyan etsek herhangi bir problemle karşılaşırmıyız. Yoksa (ikinci seçenek) normal satışlarla beraber kdv matrahında mı beyan etsek. Bu durumda gelir tablosundaki bürüt satışlarla kdv beyannamesindeki kümülatif satır tutmayacak ve nedeni sorulabilecektir. Bu durumda hangi yolu izlemek daha doğru olacaktır. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..(Not: Şirketin kira gelirleri çok yüksektir. 2006 yılı kira geliri faaliyet karının yaklaşık 5 katıydı)
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı

beyannamede kiraların kdvsini de normal satışlarla beraber hesaplanan kdv sütununda belirtmeniz gerekiyor. İlave edilecek kdvye yazarsanız sorun çıkar bence. Kira gelirlerini 649 hesapta izlemeniz 602'ye göre daha mantıklı. Buna karşılık gelir tablosundaki Brüt satışlarla kdv beyannamesindeki kümülatif satışlar tutmuyor diye sorun çıkmaz.Nedeni sorulursa cevap kira geliri zaten.
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı

Doğru hesap 649 dur, kdv.yide "ilave edilecek kdv" de göstermeye gerek yok.

64- DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KARLAR
İşletmenin esas faaliyeti dışında iştiraklerden ve bağlı ortaklıklardan elde edilen temettü geliri ile faiz ve diğer temettü gelirleri, temerrüt faizleri, kambiyo kârları, kira gelirleri, menkul kıymet satış kârları gibi diğer faaliyetlerden elde edilen olağan gelirve kârlardan oluşur.
------------
------------
649- FAALİYETLERLE İLGİLİ DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR
Yukarıdaki hesaplar kapsamına girmeyen diğer olağan faaliyetlerden sağlanan gelir ve karların izlendiği hesaptır.
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı

ek olarak şunu söylemek istiyorum.
kdv beyanındaki matrah ile gelir tablosundaki rakamlar tutmuyor diye birşey yok. net satışlar+diğer olağan gelir ve karlar= kdv matrahı
kira gelirinin,brüt satış k/z gözükmesi yanıltıcı olur.çünkü kira geliri olağan k/z etkileyen bir unsurdur.tabiki 649 hesap arkadaşlara katılıyorum.
A) BRÜT SATIŞLAR
B) SATIŞ İNDİRİMLERİ (–)
C) NET SATIŞLAR
D) SATIŞLARIN MALİYETİ (–)
BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI
E) FAALİYET GİDERLERİ (–)
FAALİYET KARI VEYA ZARARI
F) DİĞER FAALİYETLERDEN
OLAĞAN GELİR VE KARLAR
G) DİĞER FAALİYETLERDEN
OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR (–)
H) FİNANSMAN GİDERLERİ (–)
OLAĞAN KAR VEYA ZARAR
I) OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR
J) OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR (–)
DÖNEM KARI VEYA ZARARI
K) DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI (–)
DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı

şirketin esas faaliyet konusu eğer gayrimenkullerini kiraya vermek ise bence 600 hesap dahi uygundur. biraz da bu yönden bakmak lazım.
 
Ynt: Kira Geliri Beyanı

Murat CER ' Alıntı:
şirketin esas faaliyet konusu eğer gayrimenkullerini kiraya vermek ise bence 600 hesap dahi uygundur. biraz da bu yönden bakmak lazım.

öyle ise tabi haklısınız.biz başka bir işle uğraştığı varsayımıyla yanıtladık.
 
Üst