fonradar

Kira Geliri Elde Edenelerin Yıllık Beyannemelerini Verme Hak

metyo

Tanınmış Üye
Üyelik
14 Ocak 2006
Mesajlar
1,029
Konum
BALIKESİR
Arkadaşlar anneannemin kira gelirinden ötürü yıllık beyannamesini yapmam gerek.Bağımlı çalışanım.zaman sıkıntısından ötürü elden götüremedim yıllık beyannemeyi.E beyanname şifresi de şirkete ait olan şifredir. bu şifreyi kullanarak kira beyannemesini verebilirmiyim.
 
İdaremizin, mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirebilmeleri için gerekli tedbirleri almak amacı doğrultusunda, Gelir İdaresi Başkanlığı ile TÜRMOB arasında varılan mutabakat çerçevesinde, kira geliri elde eden mükelleflerin, yıllık gelir vergisi beyannamelerini herhangi bir zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir aracılığıyla elektronik beyanname yoluyla verebilme imkanı getirilmiştir.
Beyannamelerini bu şekilde vermek isteyen mükellefler; elde edilen kira geliri tek konuttan ibaret ise herhangi bir ücret ödemeyecek, birden fazla konuttan G.M.S.İ. sağlamaları durumunda 10 YTL ( KDV dahil ), elde edilen gelirin iş yeri kira geliri olması durumunda; gayri safi iradın 100.000 YTL. na kadar olması halinde 30 YTL (KDV dahil ), 100.000 YTL yi aşması halinde ise 50 YTL ( KDV dahil ) ücret ödeyeceklerdir.

Bu husus Gelir İdaresi Başkanlığı’nca Vergi Dairesi Başkanlıklarına ve Defterdarlıklara, TÜRMOB tarafından da Meslek Odalarına bildirilmiştir.

Ayrıca, sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile özürlü mükelleflerden yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanlar alo maliye 189 numaralı telefona ismini ve adresini bildirmeleri halinde adreslerine gidilerek beyannameleri alınarak işlemleri yapılacaktır.
 
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=428&tx_ttnews[tt_news]=294&tx_ttnews[backPid]=27&cHash=14378f8c8c alıntı;

"... kira geliri elde eden mükelleflerin, yıllık gelir vergisi beyannamelerini herhangi bir zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir aracılığıyla elektronik beyanname yoluyla verebilme imkanı getirilmiştir.
...
Ayrıca, sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile özürlü mükelleflerden yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanlar alo maliye 189 numaralı telefona ismini ve adresini bildirmeleri halinde adreslerine gidilerek beyannameleri alınarak işlemleri yapılacaktır."
 
Üst