Kira Geliri-kira Gideri-kira Aidat Gideri Konularında Nasıl Yol

Merhabalar...
Mülkiyeti bana ait olan 2 adet dairemi kiraya verdim.Toplam yıllık 9.000 YTL kira gelirim oluyor.
Bu arada da kendim kirada oturmaktayım.Yıllık 8.400 YTL kira giderim var.Ve ayrıca 720 YTL kira aidat giderim var.
Vergim nasıl hesaplanacak.İstisnadan faydalanma şansım olabiliyor mu? Ödediğim kiraları vergi hesaplamalarında düşebiliyormuyum? Kendim de şirket ortağıyım bu arada onuda söyleyeyim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Ynt: Kira Geliri-kira Gideri-kira Aidat Gideri Konularında Nasıl Yol

Sayın Yusuf Hamza,

Kira ödemelerinizi gayri menkul sermaye iradınızdan aşağıdaki şartların varlığı halinde gider olarak indirebilirsiniz.

1- Kira geliri elde ettiğiniz gayri menkulleri mesken olarak kiralanmış olması,
2- Gayri menkul sermaye iradı beyanında gerçek gider usulü seçilmeli,
3- Kira ödemeleri, kendi oturduğunuz ikamet ettiğiniz konuta ilişkin kira ödemeleri olmalı,

Bu şartların yanısıra, ödenen kira bedelleri elde edilen gayri safi hasılattan istisna dikkate alınarak gerçek giderler indirildikten sonra kalan kısımdan düşülür.

İndirilecek konut kirası elde edilen hasılat ile sınırlıdır. Yani zarar beyan edemezler.

"Bu şartların yanısıra, ödenen kira bedelleri elde edilen gayri safi hasılattan istisna dikkate alınarak gerçek giderler indirildikten sonra kalan kısımdan düşülür." bu sözünüzü biraz daha açabilirmisiniz?

bir de rakamlar ortada ne yapabiliriz ki şimdi?

Sayın yusuf hamza,

Mesken Kira geliri : 9.000 YTL
İstisna :2.200
Gerçek Gider : 8.400

Gider yazılabilecek tutar : 8.400-[(2.200/9.000)x8.400]=6.346,67

beyan
Gelir :9.000
istisna:2.200
gider:6.346,67
matrah: 453,33

Ancak durumunuz gerçek gider yöntemini seçmeye müsait olmalıdır.