Kira Kontratı Damga Vergisi Beyanı

Üyelik
29 Eki 2008
Mesajlar
67
2 nüsha düzenlenmiş kefilli işyerine ait kira kontratı damga vergisinin oranı nedir ve bu vergiyi kiracımı yoksa mülk sahibimi öder
 
Ynt: kira kontratı damga vergisi beyanı

kira kontratında dv : %0 1,5 dur.
Kefil varsa ayrıca %0 7,5 olmak üzere toplam :%0 9 olur oranınız.

2 adet düzenlendiğine göre, %09 x 2 adet :%0 18 ödenir.

kira kontratıyla ödeyecek kişiyi/kişileri belirleyebilirsiniz.
 
Ynt: kira kontratı damga vergisi beyanı

teşekkürler serpil yavuz ama kira kontratında kimin ödeyeceği belirtilmemiş problem orada ne yapacağımı bilemedim
 
Ynt: kira kontratı damga vergisi beyanı

Genelde belirtilmez.İşyeri açılış işlemlerinden dolayımı dv yatırmanız gerekiyor?
Yoksa başka bir şeymi?
 
Ynt: Kira Kontratı Damga Vergisi Beyanı

3 yıl önce düzenlenmiş işyeri kira kontratı ile ilgili ama tek taraf olarak yatıttırdık bakalım sonuç ne olacak
 
Ynt: Kira Kontratı Damga Vergisi Beyanı

Merhaba

Bende dün adres değişikliği için Kozyatağı Vergi dairesine gittim. Artık Kira sözleşmesinin damga vergisini yatırmadan işlem yapmayacaklarını söylediler.

Ayrıca zaten davalık olursanız dava ya bakmak için hakim önce zaten gidin damga vergisini yatırın diyor. Bu sebepten mükellefi kefil konusunda bir şey diyemem ama nüshayı tek nüsha olarak hazırlaması konusunda uyarabiliriz sanırım

Saygılarımla
 
Ynt: Kira Kontratı Damga Vergisi Beyanı

Soru :
Damga vergisinin mükellefi mal sahibi olarak biz mi yoksa kiracımı olacak? Yoksa her iki tarafta aynı tutarda damga vergisi mi ödeyecek?
cevap
Damga Vergisi Kanunu'nun 5. maddesi hükmüne göre, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası ayrı ayrı ve aynı nispette damga vergisine tabi. Aynı Kanunun 7. maddesine göre de, düzenlenen kağıtlarda birden fazla imzanın olması, ödenecek damga vergisinin miktarının artmasına neden olmaz. Ancak, sözleşmenin damga vergisinden imza edenlerin tamamı müteselsilen sorumlu olurlar. Kanuna ekli (1) Sayılı Tablonun I- Akitlerle İlgili Kağıtlar bölümünün (A/2) fıkrasında, kira sözleşmelerinin, sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.Tüm bu yasal düzenlemelere göre, kira sözleşmesinin iki nüsha düzenlenmiş olması nedeniyle, verginin mükellefi hem siz hem de kiracı oluyor. Şirketinizle kiracı şirket arasında yapılan kira sözleşmesinde belirtilen sözleşme süresine göre hesaplanacak beş yıllık kira tutarı üzerinden, ayrı ayrı binde 1,5 nispetinde damga vergisinin bir defada ödenmesi gerekiyor.
 

Benzer konular

Üst