Kira Kontratı Ödenmeyen Damga Vergisi

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,028
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, bir vakıf, mülkiyetinde olan bir binayı (dersane) kiraya veriyor. 8 yıl önce dolar bazında aylık 50,000 dolardan 10 yıllık kontrat düzenleniyor. Bu kontratın damga vergisini ne kiracı ne de kiraya veren ödüyor. 2 aydır kiracı kirasını ödemiyor. Kiraya veren kiracı hakkında dava açacak. Bu durumda;
1/ Ödenmeyen damga vergisinden dolayı vakıf zor duruma düşer mi?
2/Damga vergisi ödenmeye kalkışılırsa nasıl, hangi yıl damga vergisi oranına göre hesaplanacak? Kontrat 10 yıllık düzenlenmiş ama her yıl belli oranda artış yapılmış. Şimdi beyanname verilip ödense gecikmeden dolayı ceza çıkar mı ve oranı nedir acaba?
 
kişisel görüşümdür;
-kira kontratı dava konusu edileceğinden damga vergisi ödenmesi gerekir.
-damga vergisi kira sözleşmesi düzenlendiği anda (imzalandığı esnada) döviz kuru üzerinden beyan edilip ödenmeli. taraflardan birinin bu beyanı yapması her iki tarafın sorumluluğunu ortadan kaldırır. (damga vergisi beyanını yapanın kiraya veren ya da kiralayan).
-artış konusu tartışmalı. yani düzenlenen kontratların taşıdığı içeriğe göre idarenin farklı yaklaşımları var. sizin önceliğiniz dava konusu ettiğiniz kira kontratının düzenlendiği yıl/dönem için beyanda (pişmanlık) bulunmanız olmalı.
 
yalnız şöyle de bir durum var,2003 yılında yapılmış bu sözleşme. 01/01/2005 ten itibaren damga vergileri vergi dairelerine ödenmeye başlandı. Bu durumda gerekli miktarda pul (bulunabilirse) yapıştırılırsa olur mu acaba?
 
peki arkadaşlar kontrat damga vergisi ilk yapıldığında 1 yıllık damga vergisi yapıştırılıyor değil mi? aylık 50,000 dolardan 10 yıllık yapılan ve her yıl enflasyon oranında artış yapılacağı özel hükümlerde yazılı olan kira kontratının damga vergisi 1 yıllık hesaplanıp ona göre ödeniyor değil mi?
 
Üst