fonradar

Kira Sözleşmesi Gelir Tahakkuk Maddesinde KDV nin Durumu

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba,

Bir yapı kooperatifi site içindeki kafeteryayı bir şirkete kiralıyor.

Sözleşmede şöyle diyor;
Sözleşme tarihi : 20.01.2014

Kira bedeli yıllık KDV dahil 6.018.-TL dir.
Anılan kira bedeli 25 temmuz 25 ağustos 25 eylül tarihlerinde olmak üzere 3 eşit taksitte ve nakit veya banka hesabına yatacaktır.

deniliyor. Yıl sonunda taksitler bitince kira faturası kesilecek. Bu nedenle gelir tahakkuk yapacağım.

şimdi bu sözleşmeye göre; 120/380 tahakkuk kaydını yaparken buradaki KDV ne olacak..

KDV beyanını ne zaman beyan edeceğim.

yıl sonunda kesilecek fatura da mı beyan etmek lazım. Yoksa taksit ödendiğinde mi? birde 120/380 kaydında kdv kaydı yapılacak mı?

Tabi bide B formları var ama sanırım yıl sonunda fatura kesilince beyan edeceğim.
 
Şimdi, 6.018 TL'yi 3 eşit taksite böldüğümüzde 6.018 / 3 = temmuz 2.006 TL ağustos 2.006 TL eylül 2.006 TL olmaktadır. Bu tutarlar yatırılırken banka hesabınıza yatırılması gerekir. Nakit olarak tahsilini gerçekleştiremezsiniz bu nakit kısmını unutalım.

Tahakkuk kısmına gelince,

Para hesabınıza diyelim temmuz ayında geçti muhasebe kaydınız.

102 borç
649 alacak
391 alacak

Dönem sonundaki hesabınız ise

649 borç
690 alacak

ağustos ve eylül aylarında gelecek kira gelirlerini bu şekilde kayıt altına alabilirsiniz. Kira tutarı tek seferde gelecek ise yukarıdaki muhasebe örneğine göre tüm tutarı ilgili hesaplara aktarabilirsiniz.

İyi Günler.
 
yani 380 nolu hesabı kullanmayacağım hani fatura yıl sonunda kesilecek diye öyle düşünmüştüm.. diğer 649 a kira bedelleri teslim alınınca kayda geçiririm.

KDV beyannamesine kdv leri kira taksitleri elde edildiğinde mi beyan edeceğim,
 
fatura kesecek tarafız, yani kooperatif yıl sonunda kesecek.. bu zaman zarfındaki kdv ler beyan edilecek mi?

fakat ortada fatura yokken kdv dahil ödenen taksitler için kira gelir tahakkuku yaparım diye düşünmüştüm
 
Merhaba,


(425*4) 1.700 + 306 (%18 KDV) = 2.006 TL faturalar kesebilirsiniz.

25 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
ic_title_cizgi.gif
ic_title_cizgi_uc.gif



Resmi Gazete Sayısı
19382
Resmi Gazete Tarihi
24/02/1987
Kapsam


Bakanlığımıza yapılan müracaatlardan bazı konularda tereddüde düşüldüğü anlaşılmış ve aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.


A - KİRAYA VERME İŞLEMLERİNDE VERGİYİ DOĞURAN OLAY :

Bilindiği gibi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasının (f) bendi gereğince, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri vergiyi tabi bulunmaktadır.

Ancak, aynı Kanunun 10 uncu maddesinin kiraya verme işlemlerinde vergiyi doğuran olayı hükme bağlanan (h) bendi 3316 sayılı Kanunla 1 Aralık 1986 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.
Buna göre, 1 Aralık 1986 tarihinden itibaren kiraya verme işlemlerinde katma değer vergisinin, hizmet ifalarına ait esaslar çerçevesinde kira bedelinin tahsil edildiği vergilendirme döneminde hesaplanarak beyan edilmesi gerekmektedir.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Şükrü bey, bende öyle dedim hani taksitler halinde fatura kesilsin diye ama sözleşmede yılsonunda diye yazdığından; tek bir fatura o da aralık-2014 döneminde kesilecekmiş. Kira taksitleri için elimde sadece tahsilat makbuzları olacak, bu makbuz açıklamasında da KDV dahil 1.taksit,2.taksit,3.taksit ödemesi denilecek.

Bu tahsilat makbuzlarının kesildiği dönemde kdv beyannamesine dahil etmeliyim sanırım.

mesajınızdaki 25 seri nolu KDV tebliğde beyan dönemi açıklanmış ancak benim kafamda hep şey kalmış kdv de tahakkuk esası geçerli değil miydi? bu tebliğe göre tahsil esası görülüyor. yanlış mı yorumladım acaba.

çok teşekkürler hepinize.
 
Ft ay ay kesmemeniz sıkıntı yaratır. (İdare biz meslek mensupları için tahsilatın ne zaman yapıldığına veya makbuzun nasıl kesildiğine bakmaksızın her ay hizmet görüldüğünden her ay kdv beyan etmelisiniz görşünden yola çıkarak) En azından her ay kiraya ait kdv'yi beyan etmelisiniz.
 
Son düzenleme:
Üst