Kira Stopajı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yavuzer.m
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
6 Eki 2009
Mesajlar
47
Konum
istanbul
merhaba,

mükellef, babasına ait işyerinde faaliyet gösterecek ve kira ödemesi yapmayacak.
Bu durumda ödemediği kiranın stopajını verecekmi.
 
Ynt: Kira Stopajı

Bedelsiz sözleşme yaparsa vermez. Babası emsal bedelden gmsi verir.
 
Ynt: Kira Stopajı

:) :)

Mesken olsa idi vergisi olmayacaktı. İşyeri olduğu için burda bir yararlanma söz konusudur. Buda vergi doğurur.
 
Ynt: Kira Stopajı

BİR İŞYERİ OLDUĞU İÇİN
istisna yoktur
sonuçta bedelsiz veriyor ve vergi ödenmiyor ama aksine orda kazanç sağlayıcı iş yapılıyor
o yüzden emsal bedel ile kira geliri beyanı vermesi mecburdur
istisnasıda yoktur
emsal bedel ne kadarsa hepsi üstünden vergi verilecektir
 
Ynt: Kira Stopajı

Burada bir yararlanma var vergisini ödeyecek diyorsunuz. Dükkandaki faaliyetten dolayı zaten g.v. kdv vs vergiler zaten ödeniyor. oğlu kira ödemediği halde stopaj ödeyecek veya babası tahsil etmediği halde etmiş gibi vergi ödeyecek.... Neyse kanun ne diyorsa o yapılacaktır. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Kira Stopajı

mükellefler gerçekten elde ettikleri kira gelirlerini, kira sözleşmeleri, kira makbuzları veya kiraların bankadan ödendiği durumlarda banka dekontları veya posta havale makbuzları, kiracı ifadeleri ile kanıtlayabildikleri sürece, emsal kira bedeline göre beyanda bulunmak zorunda değildirler veya bu kişilere emsal kira bedeli bedelinden düşük kira geliri beyan ettikleri gerekçesiyle cezalı vergi salınamaz.

Salınması halinde, Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu?nun E:1986/186, K:1990/31 sayı ve 06.04.1990 tarihli kararında da belirtildiği gibi, kira geliri sahipleri, beyan ettikleri kira gelirinin gerçek olduğunu yargı mercileri önünde açıklama ve kanıtlama olanağına sahiptirler. Ancak kişilerin kira gelirini kanıtlayamamaları, ellerinde delilleri ve hatta yazılı kira sözleşmeleri bile olmaması durumlarında veya gerçekte daha yüksek kira aldıklarının ve bu miktarı gizlediklerinin vergi idaresince ispatlanması ve gerçek kira bedelinin belirlenememesi halinde, ancak kira bedeline göre vergi ödemeleri gerekecek, dolayısıyla emsal kira gelirine göre düşük gelir beyan etmeleri veya hiç beyan etmemeleri sebebiyle, cezalı vergi tarhiyatı ile karşılaşma ihtimalleri söz konusu olacaktır. Nitekim yargı mercileri de, beyan ettiği kira gelirinin gerçek olduğunu ispatlayamayan mükelleflere emsal kira bedeli esasına göre tarhiyat yapılabileceğini kabul etmektedir.

Netice olarak, kira gelirini tam ve doğru olarak beyan eden ve beyan ettiği tutarın gerçekte elde ettiği kira tutarı olduğunu kanıtlayabilen mükelleflerin, emsal kira bedeli hükmünden korkmaları veya çekinmeleri için hiçbir sebep yoktur.

Tamamı için >> http://www.alomaliye.com/kasim_06/ozgur_biyan_gmenkul.htm
 
Ynt: Kira Stopajı

Sn. Basar03;


Söyledikleriniz doğru ama konumuzla ilgili değil. Konumuz babanın oğluna işyeri kiralayıp kira bedeli almamasıdır.
 
Ynt: Kira Stopajı

Sn.Yavuzer

Yasal düzenleme gereği aşağıda yazılı hallerde "Binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi" halinde, bunların her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmemesi koşuluyla yapılan bu tahsisler için emsal kira bedeli hesaplanmamaktadır."
Ayrıca kardeşler evli ise eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli uygulanmamaktadır.
Usul, füru veya kardeşe tahsis halinde emsal kira bedelinin uygulanmaması binada oturma şartına bağlıdır.
Söz konusu yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere sadece konut amaçlı olarak yapılan tahsislerde, söz konusu gayrimenkul sahibinin çocuklarına, kardeşlerine, anne ve babalarının kullanımına terk ettikleri gayrimenkullerde emsal kira bedeli uygulaması yapılmamaktadır. Oğlunuza ticaret yapmak için tahsis ettiğiniz dükkan ikametgah olmadığı için bu haktan yani bedelsiz kullanım hakkından yararlanamadığı için sizin emsal kira bedeli üzerinden beyanda bulunmanız gerekmektedir.

Bedelsiz olarak çocuğunuzun kullanımına tahsis ettiğiniz işyeri için emsal kira bedeli esası uygulanarak gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmekle birlikte, sizin çocuğunuzdan nakden bir kira bedeli tahsiliniz söz konusu olmadığından, g.m.s.i beyannamesi hazırlarken tevkifat yolu ile ödenen vergi de olmayacaktır ( yani oğlunuz stopaj vermeyecektir ) dolayısı ile siz indirimsiz beyanname düzenlemek zorunda kalacaksınız.

N.groy uyarısı için teşekkürler
 
Üst