Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Merhaba yeni bir üye olarak bir sorum olacak

kısa çalışma ödeneği ile 45 saatlik haftalık çalışma süresi 30 saate düşürüldü ve cuma günü tatil edildi yani cuma cumartesi ve pazar haftada 3 gün tatil yapıyoruz, benim sormak istediğim pazar gününün ücreti maaşımdan kesilebilirmi?

Teşekkürler
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Günaydınlar,

10/04 cuma günü izmir'de konu ile ilgili katıldığım bir seminerde aldığım notları paylaşmak istedim.

Umarım işinize yarar.


İlgili seminerde Kısa Çalışma Yönetmeliği ve yönetmelik kapsamında ortaya çıkan uygulama sorunları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

İşvereninin ekonomik kriz ya da zorlayıcı sebeplerle (yangın, sel, deprem v.b) normal çalışma süresinin en az 1/3 oranında azaltması ya da en az 4 hafta süre ile işe ara vermesi durumunda işçilerine çalışmadığı döneme ilişkin gelirlerinin işsizlik fonu tarafından karşılanması durumudur.

İlgili Ödeneğe çalışanın hak kazanabilmesi için son 120 gün içerisinde kesintisiz olmak üzere son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödenmesi gerekmektedir.

Ödenek miktarı 30 gün karşılığı min; 399,60.-TL max ise 799;20.-TL?dir ve en fazla 6 ay süre ile yararlanılabilmektedir.

Başvuru süreci; Firmalar bağlı bulunduğu İŞKUR birimlerine müracaat edecektir. (Bizim Kemalpaşa?ya müracaatımız gerekmektedir.) Başvuru esnasında firmanın yazılı dilekçesi ve KÇÖ talep formu yeterli olmaktadır.Ekine durumu tevsik edici belge koyma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

İlgili başvuru İŞKUR birimi tarafından en fazla 2 işgünü içerisinde ÇSGB Teftiş Kuruluna iletilmektedir. İş Teftiş kurulu ise en kısa sürede müfettiş görevlendirerek durum tespiti için ilgili firmalara yönlendirmektedir. İş Müfettişleri firmalarla irtibata geçerek işletme raporlarını incelemek üzere randevu verilecektir. İlgili tarihte ise yerinde tespit ile uygunluk kararı verilmesi aşamasına geçilmektedir. Uygunluk verilen işyerlerine işkur genel müdürlüğü tarafından yazı ile bilgi verilerek işveren tarafından gerekli tabloların doldurulması gerekmektedir. En son aşamada ise PTT Bankta işçiler adına açılmış hesaba ödeme yapılmaktadır.

Kısa Çalışma uygulamasında; 2008-2009 başvurularında KÇÖ alınan sürelere işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecektir. Bu süre zarfında İşsizlik Sigortası kapsamında çalışanın Genel Sağlık sigortası primleri ödenecektir. Kısa çalışma uygulaması ilan edildiği süreden önce normal faaliyetine geçilmesi durumunda en az 6 gün önceden yazılı başvuru ile KÇÖ? den vazgeçebilecektir.

2008 Kasım ayından itibaren İzmir?de toplam 213 firma, 14.303 kişi için müracaat etmiş durumdadır.
Müfettişlerin yaptığı incelemede işyerinin ekonomik krizden etkilenme düzeyi irdelenmektedir. İncelenen raporlar 2007-2008-2009 yılına ilişkin aylık bazda hazırlanmalıdır.
- Üretim rakamları
- Satış ciroları ( Kur etkisi de dikkate alınmalı)
- Aylık karlılık raporları
- İşçi başına üretim miktarı
- İşyerinde işten çıkarma yapılıp yapılmadığı (öncelik işten çıkarma olmamalı)
- Fazla mesai yapılıyor mu?
- Satış Miktarları
- Aylık sipariş miktarları aylık bazda( iptal siparişler ve alınan siparişler)
- Stok miktarları
- Elektrik/doğalgaz tüketimi
- İşletmenin ödeme kapasitesinin azaldığının gösteren veriler
- İşletmede işgücü fazlalığına neden olacak her türlü bilgi ve belge,

***** Kısa Çalışma uygulamasında işçilerin mutlaka yazılı rızası gerekmektedir . İlgili durum iş kanunun kapsamında iş şartlarının esaslı değişikliklerinden sayılır ve işçinin kabul etmemesi durumunda ihbarlı ve kıdemli tazminat hakkı doğmaktadır. (4857 md 62 ve md 24/II/e)

İşletmeler kısa çalışmaya önce talep edip onaylanmasında sonra geçebilir isterse uygulamaya başlayıp daha sonra talepte de bulunabilir. Ayrıca başvuru esnasında onaylanması durumunda Kısa çalışmaya geçilecektir şeklinde ibarede bulunup onay aşamasından sonra da uygulamaya başlayabilir. Önce uygulamaya başlayıp daha sonra talepte bulunulursa teftişte uygun görülmesi durumunda geçmişe yönelik de ödeme yapılabilir. İş Müfettişi muhakkak raporunda uygulamanın ve ödeneğin başlayacağı tarihi belirtecektir.

? Emekliler (SGDP? ye dahil çalışmasına devam edenler) KÇÖ kapsamı dışındadır.
? KÇÖ? de hafta tatili ücretinin işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir.
? İşyerinin SSK?ya borcu olması yararlanma koşulunu etkilemez hatta işverenin ödeme kapasitesinin azaldığının göstergesidir.
? KÇÖ süresince işletme eğer ikramiye ödeme uygulaması varsa bununda kıst uygulaması ile tahakkuk ettirecektir.
? Kısa çalışma döneminde uygulama faaliyeti tamamen durdurma ise yıllık izin hesabına dahil edilmeyecektir. Ancak faaliyeti azaltma uygulaması ise yıllık izin hesabına dahil edilecektir.
? İşletmede çalışanların ücretli yıllık izin hakkının olması KÇÖ uygulaması hakkını etkilemez.
? Kıdem tazminatına esas süre hesabında uygulama faaliyeti tamamen durdurma ise hesaba dahil edilmeyecektir. Ancak faaliyeti azaltma uygulaması ise hesaba dahil edilecektir.
? Son 120 gün hesabında kesintisiz ödeme önemlidir. Ödeyen firma önemli değildir.
? İşçi kısa çalışma uygulaması süresinde rapor alırsa KÇÖ kesilir ve geçici işgöremezlik ödenir. Rapor bitmesi durumunda KÇÖ devam eder.
? Kısa Çalışma uygulaması durumunda işveren sipariş alırsa yazılı olarak durumu kuruma bildirerek kısa çalışma uygulamasına ara verip daha sonra devam edebilir. Bu uygulama 6 aylık süre içerisinde çeşitli kereler tekrarlanabilir.
? Kısa çalışmanın tüm işçilere aynı zamanda uygulanması zorunlu değildir.
? İşçi işletmede KÇÖ başlandığında 600 günü doldurmadıysa uygulama başladıktan sonra doldursa bile uygulamadan faydalanamaz.
? İşveren işçi SSK primlerini eksik ödemek zorundadır. İşçiye ½ ücret ödeyip SSK gününü tam ödeyemez. Ayrıca işçide eksik ödenen günlerini dışardan isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeyemez.
? İşletmede haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlenmişse hesaplamada belirlenmiş süre dikkate alınır.
? Kısa çalışma uygulaması özetle ücretsiz iznin devlet tarafından işçiye ödenmesi olarak tanımlanabilir.
? Taşeron firmalarında ayrıca başvuruda bulunması ve asıl işverenin durumun kötüye gitmesi nedeniyle ilgili uygulamaya ihtiyaç duyduklarını belirtmelidir. Asıl işverende ilgili bilgiler kendinden istendiğinde teftişe sunmak zorundadır.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

07/04/2010 tarihinde iş kazası sonucu ameliyat oldum. 11/04/2010 da taburcu oldum. önce 10 gün daha sonra ise 1 ay rapor aldım. maaşım askeri ücret elime geçicek paranın miktarını söylerseniz sevinirim.. :)
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

brüt maaşının 2/3 ü kadar iş göremezlik alırsın
4 günlük yatarak tedavi için 1/2 oranında almalısın (neyse bunu boşver)
diğeri 40 günlük için ise önce 30 günlük ne kadar alırsın
729/3*2= 486 tl 30 günlük alırsın
10 günlük ise 486 tl/3= 162 tl
o zaman toplam 40 günlük iş göremezlik parası
486+162= 648 tl toplam alacaksın
 
Üst