personel maaş programı

Kısmi Süreli Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilecek

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
8,616
Konum
İSTANBUL
Kısmi süreli çalışanlar isteğe bağlı sigortalı olabilecek

Kızım halen SSK isteğe bağlı sigorta pirimi ödemektedir. Ekim 2008 tarihinde kısmi çalışmalı (haftada 8 saat) gene SSK ya tabi bir işte çalışma durumu ortaya çıktı. Bu durumda isteğe bağlı sigortalılığını sonlandırması mı gerekecek? Ya da ikisi devam edebilir mi? Bu halde izlenecek yol nedir ve tavsiyeniz ne olur? F.P.

1 Ekim 2008 tarihinde yeni sosyal güvenlik kanunu yürürlüğe girdiğinde, ay içinde 30 günden az çalışan veya kısmi süreli (part-time) çalışan sigortalılarda aylık çalışma gün sayılarını 30 güne tamamlayacak şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilecekler. Örneğin 10 gün kısmi süreli çalışan kişi, 20 gün de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilecek. Dolayısıyla kızınız, isteğe bağlı sigortalılığını, ay içinde 30 günden az çalıştığı süreler için devam ettirebilecek.
Yeni sosyal güvenlik kanununa göre, kısmi süreli çalışan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı olarak prim ödedikleri süreler, 30 günü geçmemek üzere zorunlu sigortalılığa ilişkin prim ödeme gün sayısına eklenecek. Aylık çalışma süresine eklenen bu süreler, yeni kanununa göre 4/b (şu andaki Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecek.
Buna göre, ay içerisinde 30 günden az çalışan veya kısmi süreli çalışan sigortalıların, isteğe bağlı sigortalı olarak 30 güne tamamladıkları süreler, 4/b kapsamında sigortalılık süresi sayılacağından, 4/b kapsamındaki sigortalılık süresinin daha fazla olması halinde, emeklilik koşullarının ağırlaşması (4/b-Bağ-Kur kapsamında bayanlar için 7200, erkeler için 9000 günle emekli olmaları) söz konusu olabilecek. Bu nedenle 4/a (SSK) kapsamında emekli olmak isteyenlerin, 1 Ekim 2008?den sonraki isteğe bağlı sigortalı sürelerinin 1259 günü geçmemesi gerekiyor.

Bu durumda kızınız ile işvereni arasında yazılı olarak kısmi süreli hizmet sözleşmesi yapılacak. Ay içindeki 4/a kapsamındaki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre günlük çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesi suretiyle bulunacak. Hesaplamada 7,5 saatin altındaki çalışmalar bir gün kabul edilecek. Bu şekilde hesaplanan aylık çalışma süresi 4/a kapsamında geçen sigortalılık süresi sayılacak. Otuz günden eksik kalan kısmına ilişkin primler isteğe bağlı sigortalı olarak ödenebilecek.
Örneğin haftalık 8 saatlik çalışma süresinin aylık toplamının, günlük çalışma süresine bölünmesi suretiyle bulunan prim ödeme gün sayısı beş gün ise 30 günden eksik kalan 25 gün için isteğe bağlı prim ödenebilecek.

İsteğe bağlı prim ödenen günler için yüzde 20 oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ile yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi olmak üzere yüzde 32 oranında prim ödenecek. Primler günlük asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında kalmak üzere belirlenecek günlük prime esas kazanç ve gün sayısı üzerinden ödenecek.

Sezgin Özcan
Gazeteport / 30.06.2008 saat: 14.00
 
Ynt: Kısmi Süreli Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilecek

Merhaba,
Bildirgenin arka kısmında 4.madde aşağıdadır.
"EK-8 İSTEĞE BAĞLI SİGORTA GİRİŞ BİLDİRGESİ
4 - İsteğe bağlı sigorta primi, Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın % 32'sidir. İsteğe bağlı sigorta için alınan bu primin % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Bunlardan, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ile genel sağlık sigortası primi her ay 30 gün üzerinden ödenir."

Benim aklıma takılan aylık 6 gün 4a 'lı olarak kısmi çalışan birinin geri kalan 24 günü isteğe bağlı olarak ödeme yapmak istemesi halinde yatıracağı tutar ne kadardır?

asgari ücret 638,70 / 30 =21,29 ytl
isteğe bağlı sigorta günü 24 gün * 21,29 =510,96 ytl
prim 510,96 * %32 = 163,50 ytl bana göre

Ama yukarda alıntı yaptığım madde buna ters.
638,70 * %32 =204,38 ytl

Kısmi olarak zaten yatırılmış 6 günün malüllük vs ve gss primini tekrar yatırıyorum. yani bir ayda 36 günlük(asgari ücret alt sınıra göre) malulluk vs ve gss primi yatırmış oluyorum.

170 telefon hattı ve İl Müdürlüğü'nden tatmin edici bir cevap alamadım. Daha genelge yok falan diye geçiştirdiler.

Bilgisi olan bi arkadaşımız yardımcı olursa sevinirim.

İyi Çalışmalar.
 
Üst