fonradar

Kısmi yaşlılık aylığı ile ilgili

Üyelik
9 Şub 2011
Mesajlar
3
Merhabalar;
İnternetten incelediğimde 4500 gün ile emekli olabiliyorum. Peki bu emeklilikle ilgili herhangi bir şart var mıdır? Yani yanlız yaşama, elden ayaktan düşme ya da özürlülük gibi. Anlayamadığım böyle ek şartlar aranmıyorsa herkes kısmi yaşlılık aylığını düşünür neden fazla prim ödesinlerki. Özellikle bayanlar neden çalışsınlarki yaşlanana kadar canları çıksın. Bu şekilde emeklilik özellikle evli ve çocuğu olan bayanlar için mükemmel olmuş, bu 4500 günü öğrendiğimde çok sevindim.

Şu anda yaşım daha genç. 28 yaşındayım SSK' lı olarak 4 sene çalıştım. 2 senedir özel bir bankada çalışmaktayım. Bizim primlerimiz SGK değil de bankanın emekli sandığına yatıyor. Ama herhangi bir işten ayrılma durumunda sigorta birleştirmesi yapabiliyoruz. Bunun emekliliğimde bir sakıncası olur mu? (kısmi emeklilikte)

6,5 sene çalıştığımda 4500 günü dolduruyorum. 6,5 sene primim ödendiği zaman çalışmadan, prim yatırmadan beklesem 58 yaşımda emeklilik aylığı bağlanacak mı? Bağlanacaksa bu harika bir şey çocuklarımı da kendim yetiştirebileceğim.

Bir de primlerin süreklilikle yatması mı gerekiyor? Örneğin 2 ay sonra bebeğim olacak, ben de doğumdan sonra 4 sene çalışmasam sonra işe girip çalışsam da 4500 günü tamamlasam olur mu? Aralıklarla prim yatsa sakıncası olur mu?

Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Kısmi yaşlılık aylığı ile ilgili

58 yaş, 4500 gün şartları kısmi emeklilik için yeterli değil. Ayrıca 25 yıllık sigortalılık süresi aranır. Bu şartlardan en geç tamamlanan tarihi geçerlidir.
Aralıklarla ödenen primler toplam gün sayısının hesabında dikkate alınır.
Prim gün sayısı dolduktan sonra yaş veya 25 yıllık sigortalılık süresinin dolmasını prim ödemeden beklemek mümkün ancak o sürede sağlık yardımı alınamaz.
 
Ynt: Kısmi yaşlılık aylığı ile ilgili

Peki 58 yaşıma kadar eşimin sigortasından faydalanamaz mıyım?

Yani ben şu andaki şartlarda 26 Şubat 2041 yılında (tabi görürsek o günleri); 1.şart: 58 yaşımı doldurmuş 59' dan gün almış olacağım, 2.şart: aynı tarihte 40 yıllık sigortam olmuş olacak tabi bu 40 yıl sürekli ödenmiş değil (25 yıllık sigorta süresini aşıyor zaten), 3.şart: Aralıklarla yatırdığım prim sayısı 4500 gün. Bunlarla hiç bir sorun olmadan herhangi bir kanun değişikliği olmaksızın emekli olabiliyorum değil mi?

Yani 20 yıl çalışıp primlerimi 20 yıl süreyle yatırıp yaşımı bekleyip emekli olmakla, bu şekilde emekli olmak arasında maaş bakımından veya sosyal haklar bakımından herhangi bir fark olmadan emekliliğim olacak. Emekli olduktan sonra sağlık yardımlarından yararlanabilecek miyim.
 
Ynt: Kısmi yaşlılık aylığı ile ilgili

Yaşın dolmasını beklerken eşin sigortasından yararlanırsınız. Ayrıca SGK bu durumda olanların mağduriyetini gidermek için bir çalışma başlattı.
Evet, o şartların yerine gelmesi ile emekli olabilirsiniz. (Kanun değişikliği hariç)
Emekli olduktan sonra sağlık yardımı alırsınız.
Yaşınızın dolduğu tarihteki en düşük emekli maaşından siz de yararlanırsınız. Şüphesiz prim gün sayısı ve prim tutarı fazla olan bir kişinin maaşı da yüksek olur.
 
Ynt: Kısmi yaşlılık aylığı ile ilgili

Bu gerçekten harika. Evli ve çocuklu kadınlar için aslında şu emeklilik olayında mutlaka kolaylıklar yapmaları gerekiyor. 2 ay sonra bebeğim olacak onu düşünüyorum çalışsam bir dert çalışmasam ayrı bir dert. Ne güzel 3 çocuk yapın diyorlar ama nasıl yapılacak anne çalışırken o çocuklar nasıl bakılıp nasıl yetişecekler. Kalabalık aile kadar güzel bir şey olabilir mi? Herkes çocukları olsun ister.İnşallah kötü yönde bir değişiklik olmaz şu emeklilik hususunda. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
 
Üst