Kitap Okuma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tanca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
Türkiye'de 6 kişi yılda bir kitap okuyor
28.03.2006 00:16 - Bu haber 1786 kişi, Mynet Haber bugün 540.404 kişi tarafından okundu
SAMSUN (İHA) - Türkiye'de günde ortalama 4 saat televizyon seyredilmesine karşılık 6 kişinin yılda bir kitap okuduğunu, bu içler acısı durum karşısında ciddi tedbirler alınması gerektiğini bildirildi.

42. Kütüphaneler Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen SAYDER Başkanı Ahmet Seven, tarih boyu medeniyetler kuran milletlerin temelinde kitap olduğunu dile getirerek, kitaplara sarılan toplumların enkazları medeniyet ışıkları haline getirdiğini kaydetti. Bugün yaşanan kaosların temelinde okumamanın yattığına dikkat çeken Seven, Yunus Emre'nin, "Söz ola kese başı söz ola kese savaşı" dediğini hatırlatarak, hayatı "yağ ile bal" etmek isteyenlerin kitaplara koşması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de, 1965 yılından sonra üniversiteyi bitirenlerin sayısının yüzde 14 oranında arttığını, buna karşılık okuma oranında yüzde 10 gerileme yaşandığını açıklayan Seven, "Dünya sıralamasında yüzde 4.5'lara düşen okuma oranımızı yeniden gözden geçirip günübirlik mesajlarla değil, gelecek için atılacak ciddi adımlarla önlem almak durumundayız" dedi.

Medeniyetler kurup, kurulan medeniyetlere ışık tutan Türk milletinin 176 dünya ülkesi arasında okuma oranında 86. sıraya düştüğünü ifade eden Seven, "Japonya'da yılda ortalama bir kişi 25, Fransa'da 7 kitap okuyor. Bizim ülkemizde ise 6 kişi yılda bir kitap okuyor.

RTÜK'ün 1999 yılında ülke genelinde yaptığı ankette ülke olarak ortalama günde 3.5 saat televizyon seyrettiğimizi, buna karşın gazete ve kitap okumadığımızı söylemek bile üzüntü veriyor. Dizi film furyasıyla birlikte televizyon seyretme oranımız 4 saate çıktı. Böylece ABD'den sonra televizyon seyretme bakımından 2. sıraya yükselmiş bulunuyoruz. Ülkemizde 100 kahvehaneye karşılık ancak bir kütüphane düşmekte olup ya eleman ya da okuyucu yıkıntısıyla bazıları atıl hale gelmiş bulunmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de eğitimcilerin de okuma oranında sınıfta kaldıklarını dile getirerek, "Hep birlikte okumayı teşvik eden programlar geliştirilmelidir" diyen Seven, şöyle devam etti:

"Kitap okumakla ilgili olarak mazeret olmaz. Ekonomiyle bağlantı kurulamaz. Mazeret yerine çözüm üretilmeli ve insanlarımız okumaya teşvik edilmelidir. Acil tedbirler alınmazsa ileride önemli toplumsal rahatsızlıklar meydana gelecektir. Gördüğümüz her uygunsuz hareket eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Bazı suçlarda hapis cezası yerine kitap okuma zorunluluğu getirilmeli. Bu zorunluluk ileride mükafat olarak ülkemize dönecektir."
 
Ortaokulda kitapla tanıştım oldukça da hoşuma gitti çok çok fazla kitap almadığımdan ekonomik olarak çok güçlük çekmiyordum, liseye gelince daha çok ikinci el kitap okumaya başladım o yıllarda da meslek lisesinde okuduğum için staj yaptığım yerden aldığım para ile pek güçlükle karşılaşmadım, lise bitip te üniversite için dershaneye başladığımda ağırlığı ders kitaplarına verdim, üniversiteyi kazandığımda (hala ne olduğunu anlamadım) bir den saldırdım kitaplara öyle ki devletten aldığım karşılıklı bursların tamamını kitaplara yatırdım yetmedi harçlıklardan arttırdım kitapların hepsini orjinal aldım çünkü ikinci ellerini bulamıyordum, üniversite döneminin son yılları kitap alamaz oldum, okumak istediğim bir kitabın fiyatı bugünün değeri ile yaklaşık 45 ytl, sonra bir taktik geliştirdim aldığım kitapları alış bedelinin 1/3 üne elimden çıkararak yeni kitaplar almaya başladım bu taktiği bulduğumda elimdeki kitap sayısını iki valiz iki valiz satmaya başladım her iki valiz karşılığında 2 kitap aldım şu an geldğim nokta ; karşılıklı aldığım burs ekonomik olarak belimi büktü, elimde satacak sadece smmm yeterlilik sınavlarında yararlanabileceğim kitaplar kaldı.
SAYDER Başkanı Ahmet Seven' Alıntı:
...Kitap okumakla ilgili olarak mazeret olmaz. Ekonomiyle bağlantı kurulamaz...
Lütfen kimse bana bunu demesin. Açlık sınırı 600 ytl sınırına dayanmışken kim verir kitaba para? İşsizlik oranını da işin içine katarsak. Allahtan eskiden az çok okumuşum yoksa şimdiki halimde çok çok zor.(iyi ki internet var)
 
peki sigaraya verilen para.peki kurtlar vadisisi veya babamla oğlumu seyretmek için sinamaya vereceğimiz para,peki gezmeye,internete vereceğimiz para? hepsine para verelim ama televizyon,elektriği,cep telefonnu ve ev telefonu çok cüzzi olarak kısarsak dahi bu ay şu çılgın türkleri alabirizi 15ytl fiyatı,ayda en az 2 kitap oknmyorsa ve bunun bahanesi de paraysa maalesef durum içler acısı para sadece 10 kitap yerine okuyacağımız kitap sayısını 1'e indirir ay bazında okadar.Kaldıki sakaryada hırsıza 1 ay kütüphane cezası verilmiş ve hırsız artık kitap okuma zavkine vardım bndan sonra kütüphaneye abone olup devamlı okuyacağım diyor çünkü,ilim öğrenme şevkini almış.Peki bizler ortaokul ve lisede ödev hazırlama dışında en son nee zaman kütüphaneye uğradık?Vaya internetten yararlı bilgileri indirip okuyormuyuz?Ömür boyu okmak lazım.Teşekkürler.
 
Kesinlikle yanlış anlaşılmak istemem kitap okumak ömür boyu sürdürülmesi gereken bir alışkanlıktır, alışkanlıktan öte ihtiyaç haline gelmelidir ancak belirtmek isterim ki kitap alalım, sinemaya gidelim, aynı şeyleri pekala tiyatro belki opera bir akşam dışarda yemek vb.... bunları çoğaltmak mümkün işte bunların hepsini topladığımızda biraz külfetli oluyor, benim için kitabın yerini internet aldı diyebilirim uzun zamandır gazete almıyorum diğer kitaplarıda internetten bulabildiğimce (ki genelde buluyorum) okuyorum ama herkes netten kitap okuyamayabilir, diğer mevzuu kütüphane bilmiyorum çalışma saatleri dışında da açık bir kütüphane varmı bildiğim kadarıyla bizim burda yok, bence esas üzerinde durulması gereken konu kitapların fiyatları bu sorun aşılsın gerisi zamanla gelir elimi attığım kitap 40 ytl
 
Üst