KKDF oranı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan prof67
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

prof67

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Eki 2010
Mesajlar
336
Konum
ZONGULDAK
Arkadaşlar bilindiği gibi tüketici kredilerinde ?Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu" kesintisi yüzde 15?e çıkarıldı.

bankadan cep telefonuma mesaj geldi kkdf oranı değiştiğinden kredi taksitleriniz değişmiştir güncel ödeme tablosunu bankamızdan alabilirsiniz.( internet bankacılığından baktım 499tl olan taksitim 503 olmuş)

şimdi değişen bu oran nasıl olurda mevcut kredi taksidimi değiştririr. ben zamanında o anki ödeme gücüme göre krediyi kullanmaya karar vermişim. bu konu hakkında bilgisi olan varmı?
 
Ynt: KKDF oranı

Bu bankanın aldığı bir faiz değil devletin aldığı bir harçtır.. Bu nednele sözleşmelerde yansıtılacağı zaten belirtilmektedir.
Yapacak birşey yok :-X
 
Ynt: KKDF oranı

Aynı mesaj bana da geldi. Sayfalarca yazılı olan sözleşmelerde mutlaka yazmışlardır
 
Ynt: KKDF oranı

NİSANLI ' Alıntı:
Aynı mesaj bana da geldi. Sayfalarca yazılı olan sözleşmelerde mutlaka yazmışlardır

yazıldığı kesin ama bu düpe düz insanları soymaktır. üstelik ticari ve konut kredilerinde bir değişiklik olmamış. ne oluyorsa halka oluyor zaten.
 
Ynt: KKDF oranı

Bana da geçen sene %15 den %10 a düştüğünde denk gelmişti. Mevcut taksitlerim az da olsa düşmüştü..
 
Ynt: KKDF oranı

Tüketici kredisi alanlar dikkat
KKDF oranın artırılmasıyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çağrılan ve yeni sözleşmeyi imzalaması istenen tüketicilerden şikayet yağıyor.Güncelleme:04 Kasım 2010 16:21
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranın artırılmasıyla ilgili SMS gönderilerek bankaya çağrılan ve yeni sözleşmeyi imzalaması istenen tüketicilerden yoğun şikayet almaya başladıklarını belirterek, ?Sözleşme yenileme çağrısı yapılan tüketicilere, 'sözleşmenizi asla yenilemeyin' çağrısında bulunuyoruz? dedi.

Dinç yaptığı açıklamada, toplumun fazla borçlanmasını önlemek amacıyla kredi kullanımında kredinin faizi üzerinden KKDF vergisi aldığını, bu oranın kısa süre öncesine kadar yüzde 10 olarak uygulandığını belirtti.

KKDF'nin örneğin 20 bin lira kredi kullanan ve 2 bin lira ödemek durumunda olan tüketiciden, faiz oranın yüzde 10 yani 200 lira KKDF ödediğini ifade eden Dinç, ?Bu oran 28 Ekim itibariyle Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 15'e çıkarıldı. Böylece 200 lira KKDF ödeyen kişiler artık 300 lira ödeyecek? dedi.

KKDF oranın artırılmasıyla ilgili yeni sözleşmeyi imzalamaları için bankaların müşterilerine SMS gönderdiğini anımsatan Dinç, bu kişilerin artan KKDF oranlarına göre düzenlenecek yeni sözleşmeyi imzalamaları için bankaya çağrılmaya başlandığını, bu çağrıya muhatap olan tüketicilerden kendilerine şikayet telefonları yağmaya başladığını ifade etti.

Mevcut kanunlara göre, tüketici kredilerinde yeni uygulamalar ve şartların geriye doğru yürütülemeyeceğini vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

?Bakanlar Kurulu 28 Ekimden itibaren bu oranı artırırken, Bankalar Birliği Maliyeye 'Bunu geçmiş kredilere uygulayabilir miyiz?' diye bir soru
soruyor. Maliye de vergi usul hukukuna göre geriye yürütülmeme esası ve

Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun 10. maddesini hiçe sayarak, geçmiş kredilerden de bunun alınmasını istiyor. Aynı Maliye 2004 yılında söz konusu benzer değişikliklerin geçmiş kredilere uygulanamayacağı yönünde görüş bildirmişti. 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun tüketici kredilerini düzenleyen 10. maddesi, '...taraflar arasında atfedilen sözlemede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez' diyor, yani hüküm çok açık. Ayrıca Vergi Usül Kanunu'na göre mükellefin lehine olmayan uygulamalar geriye yürütülemez.?

?SÖZLEŞME YENİLEMEYE GİTMEYİN?

Bu aşamada tüketicilerin SMS'ler gönderilerek bankalara davet edilip sözleşmelerin yenilenmek istendiğini dile getiren Dinç, ?Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 10'dan 15'e çıkarılan KKDF oranı sadece yeni kredi talep edenler için uygulanabilir. Sözleşme yenileme çağrısı yapılan tüketicilere, 'sözleşmenizi asla yenilemeyin' çağrısında bulunuyoruz. Bu hukuksuzluğu dikkate almayın. Bankalar, altında tüketicinin imzası olmadan yapılacak sözleşmenin hükümlerini uygulayamaz, tüketiciden bu farkı tahsil edemez? dedi.

Dinç, eğer banka yine de sözleşme imzalamadan bunu yaparsa, tahsil edilen fark miktarı için vatandaşların, ?fazla tahsilat yapıldığı? gerçekçesiyle Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabileceklerini sözlerine ekledi.
 
Ynt: KKDF oranı

kanunların (istisnalar hariç örneğin 5520 sy KVK) geriye yürümeme ilkesi vardır, bu durumda ilgili artıştan önce kredi kullananların bu değişikliklerden etkilenmemesi gerekir gibi görünüyor.

karşıt görüş olarak düşünürsek de, kredi geri ödeme tablosu bize muhtemel geri ödemeyi bildirir, örneğin biz krediyi normalden 3 sene önce kapatırsak o 3 sene için başta öngörülen faizi ödemeyiz,
bu durumda faizin dönem sonu faizi o dönemi kapsar, faizi doğuran şey zamanında sözleşme yapmamız değil, aldığımız kredinin o dönem içerisinde bizde kalmış olmasıdır, dolayısıyla kanun değişikliğinden sonra ödenecek faizler ve bunların kkdf'si yeni kanundan tabi ki etkilenir.
ben de bu durumda mağdurlardn biriyim ama maliye bakanlığının görüş olarak haklı olduğunu düşünüyorum.
bu faizin %50 artırılması ise zaten rezalet bir konu.
 
Ynt: KKDF oranı

Kredi zammına maliye el koydu

Tüketici kredilerine gelen KKDF zammı vatandaşların büyük tepkisine yol açarken; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konunun incelenmesi için talimat verdi.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranının yüzde 10'dan 15'e çıkarılması tüketici kredisi kullananları kara kara düşündürürken; konuya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek el attı. TAKVİM'in 2 gündür manşetine taşıdığı KKDF zammıyla ilgili olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Faiz hangi döneme tahakkuk ettiyse, o dönemden vergi alınması gerekir" sözlerinin ardından, Bakan Şimşek de bu konuda talimat verdiğini, gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Maliye yetkilileri devreye girerek, bankalardan geriye dönük işlem yapmamalarını istedi. Görüşlerini açıklayan Bakan Şimşek, şunları kaydetti: "KKDF'yi yüzde 15'e yükselttik. Tahakkuk bazlı kredilerde faiz tahakkuku sonradan gerçekleşiyor. Düzenleme şimdi yapıldı. Dolayısıyla o tahakkukları etkileyebilir. Ama o konuyu arkadaşlara 'çalışın' dedim. Gelir İdaresi ile konuşacağız. Bir usulsüzlük varsa, bunun önüne geçilecektir. Vatandaşın şikayetleri değerlendirilecektir."

SÖZLEŞMEYİ İMZALAMAYIN HER KURUŞUNU ÖDEYİN
Tüketici Dernekleri Başkan Yardımcısı Ali Çetin, KKDF artırımına ilişkin tüketicileri şöyle uyardı: "Geriye dönük olmaz. Vatandaş sözleşme imzalamasın. Ama parayı ödesin. Çünkü kara listeye girebilir. Daha sonra mutlaka dava açılmalı."
 
Üst