fonradar

Kobi Tfrs ve Tfrs Standartları Aynı mı?

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Kobi Tfrs ve Tfrs arasındaki standartlar açısından hangi standartalar yoktur
ve daha önemlisi her ikisinde yer alan standartlarda içerik olarak farklılık varmıdır?
Örneğin, Stoklar stardartı her ikid-sinde de aynı mıdır? veya Hasılat standartı hem kobi tfrs hemde tfrs için aynımıdır? veya Borçlanma maliyetleri standartı her ikisinde de aynımıdır?
Özellikle kayıtsal olarak aynı standartalar için muhasebe kayıtlarıda aynımıdır?
Saygılar
 
Ynt: Kobi Tfrs ve Tfrs Standartları Aynı mı?

Kobi tfrs (IFRS for SMEs) Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu tarafından kobilerde standartların uygulanmasına yönelik tam set standartların (IAS, IFRS ve bunların yorumları) basitleştirilmiş halidir.
IFRSler ayrı ayrı standartlardan oluşurken Kobi TFRS tek bir standart gibidir ve bölümlerden oluşur. Bu bölümler bilindiği gibi TFRSlerdeki standartlarla benzerlik gösterir fakat bunlarla aynı olmamakla birlikte çok daha yalın bir haldedir. Örneğin konsolidasyon gibi daha çok büyük ölçekli işletmeleri ilgilendiren konuları içeren standartlar kobi tfrsde mevcut değildir. Kobi TFRS kitabında mevcut bölümlerin sonunda TFRSlerle farklılıklar belirtilmektedir ve ayrıntılı bilgi için bu kitaba bakılabilir.Zaten Kobi TFRSnin yayımlanmasındaki amaç daha küçük işletmeler için standartların daha kolay uygulanmasını sağlamaktır. Kayıtsal olarak da muhasebe kayıtlarında pek farklılık yoktur zaten standartlar nasıl muhasebe kaydı yapılacağından ziyade raporlamanın nasıl daha doğru, güvenilir ve anlaşılabilir yapılacağıyla ilgilenir.

Saygılar . . .
 
Ynt: Kobi Tfrs ve Tfrs Standartları Aynı mı?

Sayin Fair Value, mesajinizda ufak bir hata olmus sanirim. Konsolidasyon konusu KOBİ TFRS'de mevcuttur. Standartin 9. bolumu olan "Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar" kisminda konsolidasyon islemleri aciklanmaktadir.

Asagidaki linkteki makalede KOBİ TFRS ile tam set TFRS karsilastirmasi bulunuyor:

http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/103malicozum/2 burcu demirel.pdf
 
Üst