Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

  • Konbuyu başlatan manasse
  • Başlangıç tarihi
M

manasse

Ziyaretçi
KOBİ'lere vergi bazlı muhasebe yerine ticari muhasebe esasları getirilecek

Yeni standartlar KOBİ'lere ne getiriyor?
Şimşek, "KOBİ'ler için Türkiye Finansal Raporlama Standardı"nı tanıttı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KOBİ'ler için de 2012 yılı başından itibaren "Türkiye Finansal Raporlama Standardı"nın uygulamaya gireceğini bildirdi.

Şimşek, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, "KOBİ'ler için Türkiye Finansal Raporlama Standardı"nı tanıttı.

Türkiye'de 2006 yılından itibaren banka ve sigorta şirketleriyle, halka açık şirketlerin, uluslararası finansal raporlama standardı ile tam uyumlu Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartlarını uyguladığını belirten Şimşek, söz konusu işletmelerin finansal tablolarının bu şekilde dünya genelinde geçerli olduğunu vurguladı.

Halen Meclis'te olan Türk Ticaret Kanunu Tasarısında, halka açık olsun olmasın sermaye şirketlerinin uluslararası finansal standartlara uyumunun öngörüldüğüne dikkati çeken Şimşek, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun bu konudaki çalışmalarının çok önemli olduğunu kaydetti.

KOBİ'lerle ilgili Finansal Raporlama Standardının da önümüzdeki hafta Resmi Gazete'de yayımlanacağını belirten Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

Basit usule tabi esnaf kapsam dışı

"Bu standart, 2012 yılı başından itibaren uygulamaya girecek. Halen uygulanmakta olan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve eki Tek Düzen Hesap Planı da, bu standartlara göre revize edilecektir. Bu kapsamda 2011 yılında eğitim çalışmalarının yapılması öngörülüyor.

KOBİ'ler için daha basit bir standart getiriliyor. Amaç KOBİ'lerin işini kolaylaştırmak. Vergi mevzuatına göre işletme defteri tutan ve basit usule tabi olan esnaf, bilanço esasında defter tutmadığı için KOBİ Finansal Raporlama Standardı kapsamında bulunmayacak.

Burada mikro işletmeler tartışma konusu. 10 kişiden daha az istihdam sağlayan ve cirosu 1 milyon liranın altında olan işletmeleri, mikro işletme olarak tanımlıyoruz. Bu şirketler, standart kapsamına girsin mi, girmesin mi tartışması var. Onlar da çok rahat girebilir. Global bir muhasebe standardının uygulanması çok önemli. 2006 yılından bu yana halka açık şirketlerle buna uyumu zaten sağlamış durumdayız. Yeni dönemde uluslararası standartlara göre kayıtlar tutulacak."

Yeni standartlar KOBİ'lere ne getiriyor?

Maliye Bakanı Şimşek, yeni standartların KOBİ'lere sağlayacağı yararları da şu şekilde sıraladı:

"Muhasebe ve finansal tablolardaki evrensel prensipler Türkiye'de de uygulanmış olacak.

Finansal tabloların, şeffaf, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir ve güvenilir olması sağlanacak.

Vergi bazlı muhasebe yerine ticari muhasebe esasları getirilecek.

Halka açık şirketlerde olduğu gibi muhasebe defterlerinden çıkarılan finansal tablolar ile Türkiye Muhasebe Standartları/Finansal Raporlama Standartları'na göre düzenlenen finansal tablolar arasındaki farklılığın giderilmesi temin edilecek.

Kredi kuruluşları için geçerli finansal tablolar üretilecek. Buradaki en kritik husus bu. Zaten Basel 2'ye göre bankalar, şirketlerden gelir tablolarını istiyor. KOBİ'lerin en büyük sıkıntısı finansmana erişimdir. Bu düzenleme ile kredi kuruluşlarının arzuladığı şekilde finansal tablolar üretilebilecek.

KOBİ'lere yabancı yatırımcıların yönlendirilmesi sağlanacak."
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

bağımsız denetim şirketlerinde çalışan denetçiler 2 yıl daha sabretsin diyebiliriz.
Eğer ki TMS/TFRS'lere aktif bir geçiş olursa bu alanda tecrübeli kişilere çok ihtiyaç duyulacak.
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

maalesef VUK şuan itibariyle TMS/TFRS lere uygun değil.. BUnunla ilgili bir çalışma yapmalı TMSK ,Maliye Bakanlığı ve TÜRMOB İşbirliğiyle
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

Vergi mevzuatı, TMS ye göre revize edilecek ileride.
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

bu VUK ile TMS mutlaka revize edilmeli.. Çünkü muhasebe standartları şuanki VUK'na uygun görünmüyor.
Vuk daki değerleme konusu, TTK nda hiç yeralmadığından, bence TMSK, Maliye Bakanlığı ile birlikte, vergi standartlarınıda değerlemeye yakın bir şekilde ele almalı.
Aksi takdirde karışıklık olacak.
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

Yaklaşık 2 yıldır konu gündemde.
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

ama hiçbir somut gelişme yok.
Yeni TTK tasarısında yine değerleme mevzusu düzenlenmemiş. Sadece ilkeler var, evrensel ilkeler düzenlenmiş.. Yani sadece TMS'lere gönderme yapılmış, atıfta bulunulmuş..
bunun haricinde birşey yok.
yani mesela bir duran varlığı tarihi değerlerle kayda aldık, üstüne bide buna zamanında enflasyon düzeltmeside yaptık. Ama standart diyorki, bu düzelttiğiniz değer gerçek değerininin üzerinde olamaz.. İşte burada karışıklık doğacak. TTK da değerleme konusu olmadığı için, VUK devreye giriyor buda TMSlere uygun değil.
 
Ynt: Kobilere Müjde; TMS Geliyor!

meslek yenileniyor ve gelişmelere ayak uydurmak şart
 
Üst