Kollektif şirket fesih şekli

gulcan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Eki 2005
Mesajlar
134
Konum
İSTANBUL
Merhaba

Kollektif şirketlerde 2 ortak ve imza yetkili olan ortağın ölümü halinde şirket fesih durumundamıdır.
Şİrketin ana sözleşmesinde ölüm halinde devam konusunda bir madde yok .
BU konuda tecrübesi olanların acil yardım etmesini rica ediyorum.Teşekkürler
 
Ynt: kollektif şirket fesih şekli

Merhabalar

2011 ocak ayında başımdan geçti allah yardımcınız olsun. Bildiğim ve yaptığım işler kısaca söyle

Mirasın red edilmesi durumunda: 2 ortakdan oluşan bir koll. şirkette, ortaklardan birinin ölmesi halinde ortak sayısı teke düşeceğinden artık bir ortaklıktan söz edilemez ve koll. şirket bir ferdi işletmeye dönüşür. Ölen kişinin varislerinden biri 4 ay içinde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlüdür.

Mirasın red edilmemesi durumunda: Acilen bir avukatla konuşup veraset ilanı çıkarın ve çıkan veraset ilanana göre notere gidip ana sözleşme tadil metni (ünvan değişikliği-sermaye değişikliği-müdür seçimi) hazırlanıp ticaret odasına tescile verin. Tescil işlemi gerçekleştikten sonra vergi dairesine başvurarak varislerin açılış kayıtları yaptırın. Bu işlemler ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde yetiştiremezseniz bir dilekçe ile vergi dairesine bilgi vermeniz gerekmektrdir.

Bu işlemler birşey değil karışık olan varislerin kar ve zarar ve bilanço işlemlerinde muhasebe kayıtları. Çünkü ölen kişi için yıllık beyanname verilmesi gerekiyor ve ekinde firmanın gelir tablosu ve bilanço olacak ölüm tarihinden sonra varisler adına bilanço ve gelir tablosu hazırlanacak . Mantıken bakıldığında bir şey yok gibi görünüyor olabilir ama muhasebe kayıtları zor olmuştu yada başıma ilk defa geldiğinden belkide zorlandım

Not: Noterler karar defteri ve karar isteyebilirler veya tadil metnini yazamıyorlar sizin yönlendirmenisi istiyorlar.
Notere Koll.Şti. bir şahıs şirketi olduğundan karar defteri olmayacağını söyleyin. Ben bu işlemler için 4
noter dolaştım. 3 Noter karar ile yapılır bu işler diye tutturdu başka türlü yapamayız dediler. Çok eski bir
noter buldum da yönlendirerek beraber tadil metni hazırladık.
 
Ynt: Kollektif şirket fesih şekli

Derya Hanım
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Kollektif şirket fesih şekli

Derya Hanım
Varisler adına bilanço gelir tablosunu açabilirmisiniz.Ben bilanço gelir tablosunu çıkardım.Fakat henüz veraset çıkmadı onu bekliyorum.Mevcut bilanço gelir tablosunu sanırım verasete göre oranlayarak hazırlamam gerekiyor.
Eger farklı bir uygulama varsa yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: Kollektif şirket fesih şekli

Ölüm tarih itibariyle Koll.Şti. muhasebe yansıtma hesaplarını yaparak(6 lı ve 7 hesaplar) gelir tablosu çıkardım ve firmanın kesin mizanını alarak bilanço düzenledim excelde de. Ölen kişinin yıllık beyannamesini düzenleyerek elden vd verdim. Unutmadan bu konuya da deyineyim veraset ve intikal vergisi beyannamesini doldururken veya dolduran kişiyi uyarın çünkü bilançodan hisse oranı neyse ölen kişinin ona göre rakamları bölerek veraset intikal vergisi beyannamesini doldurulması gerekiyor. Biliyorsunuz Bilanço ve gelir tablosu firmanın adına düzenleniyor şahsın adına olmaz.

Veraset ilanına çıktıktan sonra pay oranına göre varislerin sermaye hesabı yevmiye kaydını yaptım. Ayrı bir muhasebe programında ölüm tarihinde almış olduğum kesin mizanı (çalışma olarak) muhasebe programına girdim ondan sonra koll. şti. 2 veya 3. dönem (hangi dönem bilemiyorum) olması gereken yansıtmaları yaptım ordan sonra ölüm tarininden sonra (farzedin 25.02.11-31.03.11) mizan alarak çalışma olarak girmiş olduğum muhasebe programına girdim ve ordan gelir tablosu alarak varislerin geçici vergi beyannamelerini düzenledim tabiki eklerinde çalışma olarak yapmış olduğum gelir tablolarını değil koll.şti gelir tablolarını sisteme girdim.

Yanlış anlaşılmasın. Bekli çalışma olarak yapmış olduğum bu işlemler hiç yapılmadan da yapılabilirdi ama kar veya hisise oranına göre kar ve zarar oynama yapmasın diye bu çalışmayı yaptım vede benimki birazdaha karışıktı baba ve oğuldular ölen kişinin hissesi %80 idi ve ortak olan oğlunun hissesi verasetten ilanından sonra %40 ve hisse devri de yapıldu en son %50 oldu oğlunun ki hadi bakalım kolay gelsin : -))))

01/01/2011 - 25/02/11 tari arası %20
26/02/2011 - 01/03/11 tarih arası %40
02/03/2011 - 31/03/11 tarih arası %50
 
Üst