Konaklamaya Dahil İçki

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan figo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

figo

Katkı Sunan Üye
konaklama bedeli olarak ay içerisinde toplam 5 000ytl fatura kesildi. bu bedel içerisinde kdv hariç maliyeti 1000ytl içki bulunmaktadır. içki bedeline ait olan indirdiğimiz 180ytl kdvyi ilave edilecek kdv ye ekleyeceğimiz tabiidir. bunu kayıtlarımızda kdv tahakkuku yaparken nasıl göstereceğiz?

Ynt: konaklamaya dahil içki

sayın figo;

afedersin sorunuzu tam algılayamadım, bu bakımdan cevap değil ama arada dikkatimi çeken bir cümle var, onu sormak istiyorum..

bedel içerisinde kdv hariç maliyeti 1000ytl içki bulunmaktadır. içki bedeline ait olan indirdiğimiz 180ytl kdvyi ilave edilecek kdv ye ekleyeceğimiz tabiidir.

sorunuzdan anladığım siz turizm işi yapan bir mükellef olarak değil, hizmet alan bir mükellef olarak soruyu yazdınız. bu durumda yukarıda "indirilen KDV'nin ilave edilecek KDV olarak kayıtlara alınması" neye istinadendir? merak ettiğim nokta bu. bizde zaman zaman benzeri faturalarla karşılaşıyoruz, bilgi verirseniz gözden kaçırdığımız bir nokta var ise hatalı işlem yapmayalım.

Ynt: Konaklamaya Dahil İçki

Eğer kestiğiniz fatura içinde içki bedelini ayırmayıp hepsini % 8 den kesti iseniz. İçkiyi alırken ödemiş olduğunuz KDV yi indirmeyecek KKEG yapacaksınız.

diğer
25-[ 1] Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti (1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış seyahat acenteleri tarafından müşteriye aktarılan geceleme hizmet tutan ve bu hizmete ilişkin aracılık bedellerine de konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinin ait olduğu oran uygulanır. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fıyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamaktadır. Ancak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu sıra kapsamında yer almakla birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi tutarları, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamaz.)
n guroy üstadın açıklamasını destekleyen madde,

ben turistik tesis işletmecisi olarak gelen müşterime 5 gün konaklama ve yemek(içki dahil) 5.000ytl(kdv hariç) fatura kestim. faturamda açıklama şöyle konaklama bedeli=5000ytl.... yani içkide konaklamanın içerisinde tek kalem olarak kesildi.

ben satıcı olarak beyan ederken %8 li beyanımı yapacağım. fakat kanun diyorki bu şekilde düzenlediğin faturaların içerisindeki satılan içkinin alırken indirdiğin o %18'li kdv sini bul bana ilave olarak iade et...

bende buna istinaden ve sayın "nguroy" un açıklamasına istinaden ilgili kdv dönemindeki kayıtlarımın

satışa ilişkin;
-----------------------------------------------
100 kasa 5400
600 y.içi satışlar
01 konaklama 5000
391 hesaplanan 400
---------------------------------------

(içkinin maliyeti 1000ytl ve kdv side %18 den 180ytl olduğunu varsayarsak)
-------------------------------------------------------------
689 diğer o.dışı gid.ve zar.
01 kkeg - 180
391 hesaplanan kdv
02 iade edilecek kdv 180
-----------------------------------------------------------

şeklinde olacağını düşünüyorum.

İade edilecek birşey yok. İçki faturasında diyelim ki 180 ytl kadv olsun . Bunu 191 e alıp indirmeyeceksiniz.

nguroy ' Alıntı:
İade edilecek birşey yok. İçki faturasında diyelim ki 180 ytl kadv olsun . Bunu 191 e alıp indirmeyeceksiniz.

sayın nguroy;

şimdi içkiyi 1. ayda satın aldınız fakat bunu konaklamayla berabermi yoksa restaurantta harici olarakmı satacağınız belli değil. bu durumda doğal olarak 1. ayda kdv yi indiririz. 2. ayın başında bunu konaklamayla beraber yani içki konaklamanın içinde olmak şartıyla sattım. bu durumda sattığım içkinin indirilen kdv sini bulup iade etmem lazım. buraya kadar olan hususu NİSAN123 cevabındanda anlayacaksınız. burada benim asıl sorum muhasebe kaydı. ama anladığım kadarıyla olayın tam özü genel olarak anlaşılmamış.

O zaman %8 lik kısımda fatuta etmiş olduğunuz kadarlık kısmı 191 e ters kayıt yapar 689 atarsınız.

nguroy ' Alıntı:
O zaman %8 lik kısımda fatuta etmiş olduğunuz kadarlık kısmı 191 e ters kayıt yapar 689 atarsınız.
ama içkinin alındığı ayla ,çıkış yapıldığı ay aynı olmayabilir.dolayısı ilede alındığı ayda 191 hesap çalıştırılarak kdv beyanında indirim konusu yapılmış oluyor.

bence bu gibi durumlarda 191 indirilecek kdv tutarı,yasadan anlaşılacağı üzere,hiç indirim konusu yapılamaz. bu gibi durumda sizinde yaşadığınız gibi sorunlar çıkabiliyor.191 hesap indirim konusu yapılamaz deniyor.
önünüzde 2 yol var.
1.yol: konaklama bedelinin faturası ile restoran yemek bedelinin faturasını ayrı düzenlersiniz.191 hesapla (içki konusunda)sorun yaşamazsınız.hatta yazarkasa fiş düzenleme sınırını aşmıyorsa yazarkasadan bile fiş kesebilirsiniz.(restoran+içki )
o zaman 191 hesabı rahat rahat indirebilirsiniz.
2.yol :alınan alkollü içkilerle ilgili 191 hesabı çalıştırmayıp,ind.kdv sini kkeg yaparsınız.işte 2.yol sorunlu çünkü;işletme nerden bilecek hangi müşterisine konaklama+içki fatura keseceğini yada ayrı ayrı keseceğini.

sonuç olarak kanunun öngördüğü şekilde kdv yi iade etmemeiz en doğru yoldur.

kayıt olarakda anladığım kadarıyla indirilemeyen kdv yi 391 e atarken karşılığın 689 kkeg olarak takip edeceğiz

Evet sn. Figo bu sizin belirttiğiniz de bir yol. Yahut içkiler alındığı zaman indirmeyip 689 a atmak , daha sonra indirilebilecek kısmı 191 e aktarmak da olabilir. O zaman vergi kaybı da olmaz.