Konsinye Mal

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan @SMMM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
Konsinye gönderilecek bir mal için fatura nasıl düzenlenir? Y da sadece irsaliye kesilerek konsinye maldır diye not mu düşülür?

Sayın Arkadaşım ,

göndereceğiniz ürünler için sevk irsaliyesi düzenleyecek ve
üzerine de konsinye irsaliyesi ifadesini yazacaksınız.

daha sonra bu ürünler satıldığında firma tarafından size satışı bildirildiğinde ise faturasını düzenleyecek ve fatura üzerine ....tarih ....nolu konsinye irsaliyesine istinaden kesilen fatura ibaresini yazacaksınız.

İyi Çalışmalar
Pınar EROL
SMMM

Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkıyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur. Bu tür sevkiyatlarda malı satıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye satıcı tarafından, alıcı taşiyor veya taşıtıyorsa irsaliye alıcı tarafından düzenlenecektir. Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki on günlük sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir(173 nolu v.u.k.tebliği)

irsaliyenin üzerine numune veya konsiye olduğununu belirtiniz.

Konsinye olarak satılmak üzere teslim edilen emtia için faturanın, irsaliye tarihinden itibaren değil, satışın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.

celal elibüyük
smmm-ist

Ynt: Konsinye Mal

merhabalar değerli arkadaşlar,
ufak bir sorum var;

Konsinye Faturada İskonto yapılabilirmi?

örnek
satış fiyatından irsaliyeyi kestim. fatura keserken iskonto yapabilirmiyim? yani irsaliye üzerindeki fiyat 10.000,00 tl fatura kesilince iskonto (düşebilirmiyim?) düşersem %20 iskonto 8.000,00 tl oluyor irsaliye ile fatura fiyatları tutmamış oluyor...

saygılaırmla...

konu ile ilgi yardımlarınızı bekliyorum
[email protected]

sevk irsaliyesinde tutar bilgileri yer almayabilir cins ve miktarların yazılmazı yeterlidir. faturada iskonto hesaplamanız sevk irsaliyesini bağlamaz .

AyAşAr ' Alıntı:
sevk irsaliyesinde tutar bilgileri yer almayabilir cins ve miktarların yazılmazı yeterlidir. faturada iskonto hesaplamanız sevk irsaliyesini bağlamaz .

çok teşekkürler irsaliyede sadece miktar ve cinslerini yazıyorum ve kesiyorum a firmasına gönderiyorum a firması malı sattığı tarihte bana haber veriyor o tarihden itibaren 10 gün içinde sattığı kadar a firmasına iskontamı düşüp fatura kesiyorum. örnek 10 tl malın 5tl satmış ben 5 tl fatura kesiyorum kalan 5tl mal benim stoklarımda görünüyor bu malıda ne zaman satar bana bildiriyor bende a firmasına faturamı kesiyorum...

umarım doğru anlamışımdır konsinye faturayı

tekrar tşkler iyi çalışmalar

evet doğru yanlız faturaları düzenlerken sevk irsaliyesini belirtmeniz gerekiyor.( ... tarih ...nl sevk israliyesine ist.)

çok teşekkürler bilgiler için...

son bir sorum olacak Konsinye Fatura bir süresi varmı? örn a firmasına malımı gönderdim sevk irsaliyesi ile üstüne cinsi miktarı ve konsiye olduğununu yazdım. a firması bu malı kaç sene veya ay elind etutabilir? buna ilişkin bir süre varmıdır yasada..

ahmet07 ' Alıntı:
çok teşekkürler bilgiler için...

son bir sorum olacak Konsinye Fatura bir süresi varmı? örn a firmasına malımı gönderdim sevk irsaliyesi ile üstüne cinsi miktarı ve konsiye olduğununu yazdım. a firması bu malı kaç sene veya ay elind etutabilir? buna ilişkin bir süre varmıdır yasada..

Merhaba;
Yukarıdaki soru hakkında bilgisi olan var mı??

Konsinye malların ger dönüşlerinde veya fatura sürelerinde bir sınır yoktur.Tabiki firma ile özel anlaşma yapılıp bir süre belirtilmediyse...

konsinye malı stoğuna alan firma, bunu satana kadar stoklarında gösterebilir ve yıl sonunda bunu maliyet bedeli ile değerler.. bunun elden çıkarılması ile ilgili vergi yasalarımızda bir süre öngörülmemiştir.

Ancak satışı anında 7 günlük faturaya dönüştürme süresi işler.
yani irsaliye ile malı konsiye olarak stoğuna alan firma isterse 1 yıl sonra satışı yapsın, satışı yaptığı andan itibaren 7 günlük faturaya dönüştürme süresi işler.

ayrıca, konsinye olarak malı teslim eden ise sevk irsaliyesine konsiye mal teslimi şeklinde şerh düşmeli.

Arkadaşlar baktım tam bişeyler yazacaktım ki Şükrü Ergül isimli arkadaşımızın yönelndirdiği yazıyı gördüm bunun üzerine başka ne yazılabilir ki.
İrsaliyeden başka birşeyde kesmezsin, satıldıkça faturalandırılır.

konuyu canlandırmıs gıbı olucam ama konuyla sene sonu olması durumundan dırekt ılgılı dıye buraya devam ettım..

1/12/2010 tarihinde stokları (Ticari mal değil, üretim yapma amaçlı aldığımız malları kriz sebebiyle iş yapamadığımızdan, satıp işletme giderlerini ve vergileri ödemek istiyoruz) konsinye olarak bir tedarikçiye gönderdik. Stokların bir kısmını kendileri almak istiyorlar fakat ücretlerini 2011 de ödemek istiyorlar ve faturayıda 2011 de ödemek istiyorlar. irsaliye 2010 ft 2011 olması kdv gv veya k.v. de sorun yaratırmı? tedarikçiy kesilen irs de toplu olarak su kadar adet ibaresi var alacaklarını 2011 de ayrı bir irsaliye keserek ft etmek uygun olurmu? veya baska alternatif neler olabilir?