konsinye

Üyelik
11 Ağu 2005
Mesajlar
1
merhaba arkadaslar benim bir sorum olacak bir müşterimiz bizden konsinye malzeme alıyor sonra bu malzemeyi her hafta konsinye bildirim fomu ile kullandığı kısmını faturalamamızı istiyor. yani konsinye irsaliyesindeki miktarı 3-4 haftada ancak faturalamış oluyoruz bu faturlama işlemi nasıl olmalı bu açıklayabilirmisiniz. yani faturada ne tür bilgiler olması gerekir. tekrar irsaliye kesmeye gerek varmı. yardımlarınızı bekliyorum.
 
sayın dgimaster
ürünü ilk gönderdiginiz zaman irsaliyeye konsinye irsaliyesidir diye ibareyi yazın mesela 1 hafta sonra 10 adet ürün satıldı faturasını kesin ve altına konsinye irsaliyesine istinaden diye ibare düşün faturaya irsaliye numarasını yazmayı unutmayın

saygılarımla
taner ozturk
 
konsinye satışlarda belge düzenine ilişkin uygulama hakkında istanbul defderdarlığının müktezası aşağıdadır. sorununuza açıklık getirmesi dileğiyle.

T.C

MALİYE BAKANLIĞI

İstanbul Defterdarlığı

Usul Gelir Müdürlüğü



SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-229-10585
KONU : Konsinye satışlarda belge düzeni hk.

16.07.2004-7471



……………………….GELİR MÜDÜRLÜĞÜNE



……………………Vergi Dairesi Müdürlüğünün ……………………vergi numaralı mükellefi ………………………tarafından Müdürlüğümüze verilen bila tarihli dilekçeye istinaden Müdürlüğümüz görüşü aşağıda açıklanmıştır.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229’ncu maddesinde; “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı kanunun 230’ncu maddesinde; malın bir mükellefin birden çok işyeri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de malı gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gerekmektedir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere bu madde hükmü ile 231’nci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

Ayrıca; konsinye işlemi bir işletmenin daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak üzere diğer bir işletmeye mal göndermesi işlemidir. Malı gönderen tüccar veya işletmeye konsinyatör, malı satmak üzere teslim alan tüccar veya işletmeye de konsinyi denmektedir.

Malın konsinyiye teslimi satıştan çok bir emanet işlemi niteliğindedir. Çünkü malın mülkiyeti, konsinyi tarafından satılıncaya kadar konsinyatör üzerinde kalmaktadır. Konsinyinin görevi malın satışına aracılık yapmaktır.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere konsinye malın, konsinyatör tarafından konsinyiye gönderilmesi halinde sevk irsaliyesinin konsinyatör tarafından, konsinyinin taşıması veya taşıttırması halinde ise konsinyi tarafından konsinye işlemi ile sevk edildiğine ilişkin açıklama yapmak suretiyle tanzim edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan konsinyasyon suretiyle satışının yapılacağı konsinyatör ile konsinyi arasında yapılan yazılı bir sözleşme ile belirlenen konsinye malın satılması durumunda, bu satış işlemine ait belgenin (faturanın) malı satan konsinyi tarafından gerçek satış bedeli üzerinden malın alıcısına düzenlenmesi, konsinyatöründe konsinyiye kendi sattığı bedel üzerinden fatura düzenlemesi ve yapılan bu işlemlere ilişkin kayıtların ise Vergi Usul Kanununun 219’ncu maddesinde belirlenen süre içerisinde kayıtlara intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve dilekçede Müdürlüğünüzü ilgilendiren hususlar hakkındaki görüşünüzün görüşümüze eklenerek mükellefe bilgi verilmesini ve görüşünüzün bir örneğinin Müdürlüğümüze gönderilmesini rica ederim.
 
Üst