Konsolosluk Çalışanına Kesilen Fatura

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,879
Konum
İstanbul
Merhaba

Konsolosluk çalışanı kestiğimiz faturayı kartını ibraz ederse kdv siz mi düzenleyeceğiz ? Yoksa kdv li düzenleyip onlar iade mi alacaklar ?

Teşekkür ederim
 
Katma Değer Vergisiz şekilde düzenleyebilirsiniz.
Fatura ekinde görevliği kimliğinden fotokopi alarak fatura ekinde bulundurmanız faydanıza olacaktır.
 
Katma Değer Vergisiz şekilde düzenleyebilirsiniz.
Fatura ekinde görevliği kimliğinden fotokopi alarak fatura ekinde bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Hayır en son uygulamaya göre teslim veya hizmet bedeli üzerinden KDV hesaplanacak, daha sonra 113 Nolu KDV Genel Tebliğinde belirtilen esaslara göre iade alınacaktır.

113 Nolu KDV Genel Tebliği bölüm D/2;

"2. Diplomatik İstisna Kapsamındaki Teslim ve Hizmetler
Türkiye'deki diplomatik misyonlar ve konsolosluklar ile uluslararası kuruluşların vergi muafiyetine sahip mensupları, KDV'ye tabi her türlü mal ve hizmeti KDV ödeyerek satın alacaklardır.

Bu çerçevede, diplomatik misyonlar ve konsolosluklar ile uluslararası kuruluşların vergi muafiyetine sahip mensuplarına satış yapan KDV mükellefleri, düzenledikleri fatura ve benzeri belgelerde (fatura düzenleme sınırının altında kalsa bile bu kapsamdaki satışları için fatura düzenlenmesi gerekmektedir) yabancı misyona tabi kişinin adı-soyadını, Dışişleri Bakanlığınca düzenlenen yabancı misyon personel kimlik kartının numarasını veya yabancılara mahsus kimlik numarasını yazacaklardır. Bu bilgilerin yer almadığı fatura ve benzeri belgeler iade talebine konu olmayacaktır. Ancak elektrik, su ve telekomünikasyon harcamalarına ait belgelerde yabancı misyon personel kimlik kartının numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası aranılmayacaktır.

Bu fatura ve benzeri belgelerde teslim ve hizmet bedeline ait hesaplanan ve usulü dairesinde gösterilen KDV alıcıdan tahsil edilecektir.

Akaryakıt, doğalgaz, motorlu taşıt ve taşınmaz alımlarında ise eskiden olduğu gibi takrir yönteminin uygulanmasına devam edilecektir."
 
01.10.2010 tarihinden itibaren bu şekildededir değişikliklere uğradıktan sonraki en son hali bu şekildedir.

İyi Günler.
 
Geçmişde kalmışısız hatalı cevabım için özür dilerim.
İyi hatırlatma oldu benim için.
Teşekkür ederim.
 
sayın koraykarakaya,

sizin daha önce foruma yazdığınız cevap geldi aklıma ne demiştiniz yanlış yazabilirim tam hatırlamıyorum siz düzeltin lütfen üstadlarımız bize bir konu hakkında kanun maddesine bakmadan cevap vermememizi her kanun maddesine baktığımızda yeni şeyler bulacağımızı diye sözünüz geldi doğrumu yazdım acaba.

İyi Günler.
 
Evet Sayın Demiral temel prensip daima bu olmalı. Yaptığımız her uygulama için mutlaka yasal bir dayanak, ayn kanuna tebliğe de bir bir kez daha bakmak.
 
Sayın üstadlarım

Hepinize verdiğiniz çok değerli bilgiler için Teşekkür ederim.
Belirttiğiniz gibi kdv li olarak faturayı düzenleyeceğim. Fakat aklıma takılan soru şu tebliğden sonra kdv siz satış yapmak mümkün değil ama aşağıdaki madde neden yürürlükte .Yani kdv beyannamesine girip doldurur gibi yaptığımda tam istisnalar 15/a bölümü açık. Bu bölümün şu andaki güncel mevzuata göre kullanılması mümkün değil midir? Bizim kdv li kestiğimiz fatura buraya yazılmayacak değil mi? Peki kim hangi şartta burayı doldurabilir ?
Saygılarımla
Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 15
Kapsam
1. Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:

a) Karşılıklı olmak kaydıyla, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler,

b) Uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler,

2. Bu istisnaların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile istisnanın uygulanacağı asgarî miktarları tespite Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
 
Sayın Day-Dream dikkat ederseniz KDV Kanunu md.15/1-a'da iki farklı alıcı grubuna yapılan teslim ve hizmetler vergiden müstesna tutulmuş.

1-Yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları

2-Diplomatlar

1'incisine KDV hesaplanmadan fatura düzenlenecek, 2'ncisine daha önce belirttiğimiz gibi KDV hesaplanacak ve tahsil edilecek, sonra bu diplomat ödediği kdv'yi iade alacak.

Örnek vermek gerekirse bir bilişim firması bilgisayarı Amerikan Konsolosluğu'nun tüzel kişiliğine satarsa KDV hesaplanmayacak, aynı bilgisayarı Amerikan konsolosluğunda çalışan bir diplomata evinde kullanmak üzere satarsa KDV hesaplanacak.
 
Son düzenleme:
Üst