fonradar

Kontör Satışı ile ilgili

muhasebe42

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Ağu 2005
Mesajlar
141
Merhaba arkadaşlar ;

Cep telefonu ile ilgili faailyet göstern bir mükellefim internet üzerinden anlaşmalı olduğu firmanın kontörünü satıyor. Satışından dolayı pos cihazı kullanmakta dolayısı ile satışlarının yazarkasadan çıkışını yapması gerekiyor ve aynı şekilde yazarkasadan çıkışını yapıyor. Fakat internetten firma adına satış olduğu için karşı taraftan kontör faturası gelmiyor. Dolayısı ile kontör girişleri sıkıntı oluyor. Bu şekilde sorunla karşılaşan varmı ne yapmalıyız.
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

Yaptığınız satışlara karşılık alış faturalarının düzenlenmesi ve tarafınıza gelmesi gerekir.

Ya da tahsilatın yapıldığı pos cihazı da doğrudan operatör firmaya ait olabilir(mi).
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

Sanal pos kontör satışlarında, operatör firmanın kontörlerini kendi üye işyerinize ait olan pos makinaları kullanarak satıyorsunuz.İlgili pos kontör bedellerinin banka hesaplarına geçen tutarları incelemeye alınacak olunursa , banka hesaplarında sadece kar tutarırın kaldığı görülecektir.

örnek:1 adet 100 kontör satış işlemi 15,00 ytl ise, ertesi gün banka hesabınıza 15.- ytl geçtiğini görürsünüz ama hemen altında 14,75 ytl tutarında oparatörün banka hesabına otomatik alış maliyet bedelinin aktığını görürsünüz.Operatörlerin bankalarla yapmış olduğu anlaşmalar gereği pos kontör işlemlerinde komisyon düşmez.Yani (-) Olarak gördüğünüz her değer günlük satılan pos kontörlerinin maliyet bedelinin operatörün banka hesaplarına otomatik virmanıdır.!!!!!Kalan bakıye zaten sizin karınız:)

operatör firma haftalık olarak banka hesaplarına geçen rakamlar üzerinden size faturasını kesecektir.Faturanın ekinde adetler bazında satışların bir dökümüde mutlaka bulunacaktır.Genelde 1 ayın sonunda 4 adet haftalık fatura gecikmiş dahi olsa mutlaka gelecektir.

İlgili pos hesabının aktığı banka hesaplarındaki alacak tutarları operetöre borç yazılacaktır.
Operatörden gelen faturalarda ilgili hesaba alacak yazmak sureti ile cari hesap bakıyesi kapanacaktır.Operatörün cari hesabı herzaman borç bakıyesi verecektir.

Ayrıca, elle tutulur ve fiziki olarak sayılabilen bir stok olmadığından verilen hizmet olarak takip etmeniz yerinde olacaktır.Böylece stok ekstresi aldığınızda (-) stoklar görmeyeceksiniz.

KDV yönünden bildiğiniz üzere özel matraha tabi işlemler olup kdv "sıfır" dır.
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

sayın başar


anlatmak istediğim konu buydu oparatör firmadan söz konusu mükellefe fatura gelmiyor.
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 382)' Alıntı:
3- Bankalara Ait Kredi Kartı Okuyucuları Kullanılarak Yapılan Kontör Satışlarında Belge Düzeni

Ülkemizde faaliyette bulunan GSM veya sabit telefon operatörleri ile herhangi bir bayilik ilişkisi bulunmayan mağaza, market v.b. işyerlerinde, bankalara ait kredi kartı okuyucuları (POS cihazları) kullanılmak suretiyle söz konusu operatörlerin nam ve hesabına ön ödemeli telefon hatlarına ait kontörlerin satışı yapılmaktadır.

Söz konusu işletmelerce yapılan kontör satışlarında kullanılan bankalara ait POS cihazlarının;

- Kontör satışı esnasında, komisyon bedeli de dahil olmak üzere, ekte (EK-1) bulunan formata uygun olarak POS belgesi düzenleyebilmesi ve

- Her günün sonunda, gün içerisinde yapılan kontör satışlarına ilişkin kapanış raporu verebilmesi

özelliklerine haiz olması şartlarıyla, bedeli kredi kartıyla tahsil edilmek suretiyle yapılacak kontör satışlarında düzenlenecek POS belgelerinin, operatör tarafından düzenlenmiş "fatura yerine geçen belge" olarak kabul edilmesi uygun bulunmuştur.

Kontör satışlarında kullanılacak POS cihazlarının, yukarıda belirtilen özellikleri haiz olup olmadığının tespitine yönelik olarak, Bakanlığımızca herhangi bir onay işlemine tabi tutulması söz konusu olmayacaktır. Ancak, POS cihazlarında, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanuna ilişkin Tebliğlerde özellikleri belirtilen ruloların kullanılması gerekmektedir.

Belirtilen özellikleri haiz POS cihazları kullanılmak ve bedeli kredi kartıyla tahsil edilmek suretiyle yapılacak kontör satışlarında ilgili taraflarca uyulacak belge düzeni aşağıda açıklanmıştır.

a) Kontör satışı yapan işletmelerce, söz konusu satışlara ilişkin olarak müşterilerine sadece bu POS cihazlarından çıkan belgeler verilecek, müşteri tarafından talep edilse dahi başkaca bir belge (ödeme kaydedici cihaz fişi, perakende satış fişi, fatura v.b.) düzenlenmeyecektir.

Ayrıca, söz konusu POS cihazlarından alınacak günlük kapanış raporlarının, satışı yapan işletmelerce muhafaza edilmesi ve istenildiğinde ibrazı zorunludur.

Diğer taraftan işletmelerin, POS cihazı üzerinden kontör satışı yapmaları dolayısıyla bankalardan aldıkları hizmet bedeli (komisyon vb.) için banka adına fatura düzenlemesi ve düzenlenecek faturada katma değer vergisinin de gösterilmesi gerekmektedir.

b) Bankaların operatörlere sunacağı hizmet nedeniyle lehe alacakları bedeller, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına gireceğinden, bu işlemde katma değer vergisi hesaplanmayacak ve bu nedenle düzenlenecek dekontta katma değer vergisi gösterilmeyecektir.

c) Banka tarafından hizmet karşılığı olarak operatörler adına düzenlenecek dekonta aylık döneme ilişkin hesap hareketlerini (telefon numarası, yüklenen kontör miktarı, bedeli vb.) gösteren bir listenin eklenmesi ve bu listenin de operatörler tarafından muhafaza edilerek istenildiğinde ibrazı gerekmektedir.

4- Nihai Tüketicilere Elektronik Ortamda Kredi Kartıyla Yapılan Kontör Satışlarında Belge Düzeni

Ülkemizde faaliyet gösteren GSM veya sabit telefon operatörleri ile bunlarla anlaşmalı firmalar tarafından, ön ödemeli telefon hizmetinde kullanılan kontörlerin nihai tüketicilerle yüz yüze karşılaşılmaksızın, telefon veya internet üzerinden iletilen talepler üzerine, kart sahibinin hattına otomatik olarak yüklenmesi ve bedelinin elektronik ortamda kredi kartı kullanılarak tahsil edilmesi suretiyle satışlar yapılmakta olup, bu tür satışlarda uyulacak belge düzeni hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek görülmüştür.

Yukarıda belirtilen şekilde yapılan kontör satışlarında;

- Kontör satışı yapan işletmelerce gün içerisinde yapılan satışlara ilişkin olarak her günün sonunda "günlük satış raporu" düzenlenmesi ve

- Bu satışlara ilişkin olarak kredi kartlarından yapılan tahsilatların, ilgili banka tarafından düzenlenecek "günlük tahsilat listelerine" istinaden tevsik edilmesi

şartlarıyla, her bir satış için ayrı ayrı belge düzenlenmek yerine, gün sonunda "Muhtelif Müşteriler" ibareli tek bir fatura düzenlenmesi uygun bulunmuştur.

Ancak, müşterinin istemesi halinde fatura veya fatura yerine geçen belgenin düzenleneceği tabiidir.

Belirtilen şekilde kontör satışı yapan işletmelerce, "Muhtelif Müşteriler" ibareli olarak düzenlenecek olan faturaya, "günlük satış raporu" ile banka tarafından düzenlenecek "günlük tahsilat listeleri"nin eklenmesi ve faturaların bu şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

Sayın nane,
kredi kartı ile yapılacak perakende pos kontör satışlarında belge düzenini ,soruyu soran arkadaşımız ve bende biliyoruz
yinede hatırlatmanız için teşekkür ederiz.

muhasebe42 arkadaşımız satılan pos kontörleri günlük olarak gelire yazdığı halde, operatörden gelmeyen alış maliyet faturalarını sormakta.!

Sayın muhasebe42 sizin mükellefiniz, bir operatörün abone merkezimi, yoksa abone merkezinin alt bayisimi
duruma göre değişecek.Lütfen bunu öğrenin

Mükellefiniz abone merkezi ise, direk operatörden alış faturalarının gelmesi gerekecek.
Mükellefininz alt bayi ise, üst bayisinden alış faturalarının gelmesini bekleyecek.

Operatörler bu konuyu kesinlikle atlamaz....şahsi kanaatim sizin mükellefiniz alt bayii yani operatörün direk abone merkezi değil.
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

sn başar


bahsettiğiniz gibi alt bayi
 
Ynt: Kontör Satışı ile ilgili

ozaman sizin mükellefin operatörle direk ilişkisi yok, dolayısı ile alış faturaları bağlı olduğu abone merkezinden gelecek
Abone merkezleri bu işi pek bilmezler anlatıp faturanın size kesilmesini sağlamalısınız.

çünki operatör firmalar abone merkezlerine fatura keserler ( ekinde bayilere ait tahsilatlar ve adetler) ,
abone merkezleride alt bayilerine fatura keserek döngü tamamlanır.

Dolayısı ile pos hesabının aktığı banka hesabında görülen (-) bakıyeler operatör değil abone merkezidir.

iyi çalışmalar dilerim
 

Benzer konular

Üst