fonradar

Konut İnşaatlarında Teslim

Üyelik
28 Ara 2006
Mesajlar
10
bir firmamız var konut inşşat işi yapıyor. konut yapımı bittikten sonra teslimler yapılıyor. ama hazır müşteri yok. zaman zaman müşteri bulunuyor ve konut teslimi yapılıyor.iade konut teslim edilmesiyle ortaya çıkar. konut teslimleri de bir ay içinde 1 blok konut teslim edildi. sonraki ayda 2 blok teslim edildi ve daha sonraki ayda 2 blok teslim edildi. bu şekilde olduğunda ben yüklenilen kdv listemi nasıl yapacağım. (yaptığı bütün teslim iade isteme miktarı üzerinde) inşaallah sorumu anlatabilmişimdir.
 
99 nolu KDV genel tebliğine göre ind.orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen KDV dönemi içinde mahsup edilebilir, ertesi yıl ise mahsup edilebilir veya iade alınabilir.

Bunun için öncelikle iade kdv yi hesaplamanız ve ilgili tabloyu doldurmanız gerekir.

ilgili tablo formatı tebliğ ekinde mevcut.

Eğer yılı içinde mahsup edicez derseniz her teslimin olduğu ayda teslim edilen kısma isabet eden KDV yi mahsuben iade alabilirsiniz.

Bir yıla ilişkin olan iade kdv yi ertesi yılın ocak-kasım arasındaki herhangi bir döneme beyan ederek mahsuben veya nakden iade alabilirsiniz.
 
Tabloyu toplam inşaat için yapıp, teslime edilen dairelere isabet eden kısmı inşaat m2 lerinden yola çıkarak hesaplamanız gerekiyor.

Örneğin:

Toplam inşaat alanı : 10.000 m2 ( 100 daire )
Satılan daire : 20 adet
Toplam yüklenilen KDV: 1.000.000 YTL

Satılanlara isabet eden yüklenilen kdv:

1.000.000 / 100 * 20 : 200.000 YTL
 
Gökhan33' Alıntı:
Daireleri aktifleştirirseniz iade hakkınızın tamamını alırsınız.
iade şartı aktife almak değil teslimdir.

Ayrıca geçmiş günlerde bu konuyla ilgili okadar güzel bir yazı var ki forumda.

O yazıyı hala saklarım ve soranlara okuturum.
 
Üst