fonradar

Konut Kapıcısı Ssk İncelemesi ?

Üyelik
20 Tem 2005
Mesajlar
58
Merhabalar (Hayırlı Bayramlar),

Merkezi sistem kaloriferi olan 2 binaya aynı anda ssk dan 5 yılı içeren inceleme yazısı gelmiştir.

1.binada kaloriferi başka binanın 30gün sigortalı kapıcısı yakmaktadır fkat sigorta yapılmamıştır.

2.binada ise kaloriferi kat maliki emekli bir bey yakmakta bugüne kadar herhangi bir ücret talep etmediğini beyan etmektedir. Ayrıca 2.bınanın resmi defterleri kayıptır.

Bu durumda takibedebilecekleri en iyi yol sizce nedir(özellikle 2.bina için).. Özellikle bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum.. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Aysen Lisarlı /İst.
 
değerli aysen,
burada biz bize yazıyoruz. konu tam ve doğru anlatılırsa hem daha kısa olur hem de okuyanlar doğru biligilendirilir.
1-bu binalar sskya tabi değilse niçin icele istenmiştir?
2-sskya tabi ise defter ve belgelerin saklanma süresi bellidir.
3-o yan binanın kapıcısı sizinkini de yaktığını belirtmiş sizi şikayet etmiştir.
4-defter ve belge ibraz edilmezse diğer defter tabiri ile 6 aylık asgari ücret cezası yersiniz.
5-şikayetçi ile görüşüp ona göre senaryoyu düzenleyiniz..
selamlar
 
Sayın İbrahimb,

Evet konu biraz karışık.. Şikayet durumu var.. Bu 6 binalık bir site.. Kapıcı bir binada 30 gün sigortalı fakat, diğer binalardan 2 sinde ek gelir olsun diye sadece kalorferlerini(doğalgazlı) yakmış. Sigortalı olduğu binadan bir şahıs, kapıcının başka binaya gitmesini istemediği için ssk ya şikayet ediyor. Yani çalışanın şikayeti söz konusu değil.. Bina sakinleri kapıcıyı bırakmamak için (kapıcının maddi durumundan dolayı) Şikayet edene daha önceden ssk masraflarının bölüşülmesini teklif etmiş ama kabul etmemiş, yapmaz diye düşünürken şikayette bulunmuş. Olay bu.. 2.binada kapıcı işi uzunca bir süre bırakmış, bu sürede daire sahiplerinden ayrıca yönetici olan emekli bir bey kaloriferle "ücretsiz" ilgilendiğini beyan ediyor. Aynı beyanı ssk ya yapsa yine de prim borcu çıkarılır mı.. İlginiz için teşekkür ederim..
 
değerli aysen,
bilindiği gibi iş için alınan ücret için iki taraf vardır. işçi ile işşveren üçüncü kişiye başka bir şey düşer. şikayet eden kendinden habersizi ve izinsiz başka yerde çalıştığı için işçinin iş akdini fesheder. işçi ile işveren bu iş için ücret alınmadığını/verilmediğini beyan ederek bundan kurtulabilir. tabi bunlar ispata tabidir. bilindiği gibi apartman yöneticiliği kat mülkiyeti kanunu gereğidir. bu yöneticiliğin bir karar defteri bir de gelir gider defteri olması gerekir ve bunlar da tastike tabidir. ancak ssk müfettişi kendi konusuna giren gelir gider defterine bakmak ister; beyanların doğruluğu
için. bu defterler yoksa veya ibraz edilmezse ssk kanunu madde 140 d-2 gereğince 6 aylık asgari ücret tutarında ceza kesilir.
selamlar
 
Üst