Konut Sitesi Muhasebesi

Arkadaşlarım sayın üstadlarım merhaba. Yaklaşık 700 konutluk bir site ile anlaşmak üzereyim. Sitelerde genellikle işletme defteri kullanılıyor. Faka konut sayısı çok olduğu için tahaakuk esasına göre yani bilanço şeklinde sizce kayıtları tutmam gerekir? Yoksa gelir gider şeklinde bu işin altından kalkılabilir mi?Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.

defteriniz işletme olsun ancak size kolaylık sağlaması açısından luca kullanıyor iseniz secim yapabiliyosunuz işletme defterini bilançoya göre tutmayı. yada nasılsa sitelerde beyanname verilmiyor. lucada 1. sınıf defter açın aidatları ve diğer ödemeleri ordan rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler.Luca kullanıyorum bende sizin düşündüğünüz gibi düşündüm işletme defterini bilanço gibi kullanıcağım sanırım.1. sınıf açtığımda vakit olarak daha fazla zamanımı alıcak.Gerçi kendi programları mevcut fakat ben yinede hareketleri takip etmek istiyorum.Kat mülkiyet kanununa göre kapıcı temizlikçi vs. için stopaj ödenmiyor.Bazı personel için işten çıkış giriş yapsam bir sıkıntı olur mu acaba?Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

sayın altastar,
konutlarda çalışan kapıcılar için gelir vergisi muafiyeti var ama güvenlik ve diğer işleri yapanlar için konu biraz tartışmalı. bence büyük defter tutun veya tabim gibi bazı site programları mevcut. aidat takibi, ve bütçe takibi için yerinde olabilir. niye işçi giriş çıkışı yapacaksınız ki?..
selamlar

sayın altastar,
konutlarda çalışan kapıcılar için gelir vergisi muafiyeti var ama güvenlik ve diğer işleri yapanlar için konu biraz tartışmalı. bence büyük defter tutun veya tabim gibi bazı site programları mevcut. aidat takibi, ve bütçe takibi için yerinde olabilir. niye işçi giriş çıkışı yapacaksınız ki?..
selamlar
Amacım değiştirilebilecek olan personelin çıkış girişini yapıp maliyeti istisnadan faydalanarak düşürmek. Ayrıca makbuz kestiğim vakit stopajımı cebimden mi ödeyeceğim yada aylık muhtasara ekleyebilirmiyim?Kafam karıştı biraz. Çünkü sitelerin gelir vergisi muafiyetleri var.

sayın üye,
siz yönetici değilsiniz ki işçi giriş çıkışı yapasınız? ne maliyeti ne istisnası. soruyu yönetici iseniz ona göre sorun. ne demek makbuz kestiğim zaman stopajı cebimden mi ödeyeceğim? ya sen ödeyeceksin ya da kestiği kişi/kurum. nereden çıktı sitelerin gelir vergisinden muaf olduğu? meslektaş isek kanun bilgimiz gerekir yok değilseniz ona göre sormanız lazım.
selamlar

sayın üye,
siz yönetici değilsiniz ki işçi giriş çıkışı yapasınız? ne maliyeti ne istisnası. soruyu yönetici iseniz ona göre sorun. ne demek makbuz kestiğim zaman stopajı cebimden mi ödeyeceğim? ya sen ödeyeceksin ya da kestiği kişi/kurum. nereden çıktı sitelerin gelir vergisinden muaf olduğu? meslektaş isek kanun bilgimiz gerekir yok değilseniz ona göre sormanız lazım.
selamlar
Siteler eğer içlerinde ticari faaliyet barındırmıyorlarsa gelir ve kurumlar vergisinden muaftır.Bunu öğrenmenizi öneririm. İşçi girişi çıkışı olabilecek personel için düşünülmüştür ki site maliyetlerinin düşmesi açısından. Kanunları hergün okumaya çalışıyorum ama bu yaklaşımınız gerçekten çok yanlış.Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunun 23. maddesine göre, apartman ve sitelerde, bahçelerde ve ticaret mahalli olmayan diğer yerlerde orta hizmetçiliği, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılan “hizmetçilerin” ücretleri gelir vergisinden istisna edilmiştir.Ne istisnası ne muafiyeti demişsiniz bunuda incelemenizi öneririm. Stopaj konusuna gelirsek tabii ki de ya kurum ya da biz kesintiyi ödeyeceğiz bunuda biliyorum merak etmeyin :) Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istemiştim sadece hatalı bir şey söylediysem affola. Sizede selam olsun

sayın star,
beni yanlış anladınız şayet muhasebeci ve mali müşavir iseniz işçi giriş ve çıkışı sizi ilgilendirmez. onu düşünecek olan site yöneticileridir. yani siz kendinize iş bulamadınız da yöneticiye bunun ücreti yüksek çıkarın, maliyeti düşürelim, asgari ücretle çalışacak birini mi alın diyeceksiniz. ali tezel sizin gibiler için boşuna yazmıyor. herkes kendi işini yapacak. muhasebeci muhasebeciliğini, siteyi yönetecek olan da yöneticiliğini... ayrıca site ve apartman yöneticiliği vergiden muaftır bekçi ve güvenlikçilerin vergi kesintisine tabi olup olmadığı konusu teoride tartışmalıdır.
selamlar

Site veya apartımanlar tamamen meskenden oluşuyorsa burda çalışanlar gelir vergisinden muaftır. Ancak işhanı (iş merkezi) vasfı varsa o zaman gv mufaiyeti kalmaz. Tüm çalşanlar veriye tabi olur. Stopajeyannamesi için numara alınır.