Kooperatif Muhasebesi

hamdilevent

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eyl 2008
Mesajlar
806
arkadaşlar yeni ttk ile kooperatiflerin de sermaye şirketleri arasında sayılma durumu var bu durumda muhasebe kayıtlarında sizce ne gibi değişiklikler olacak?biliyorum biraz erken daha ama?
bir çok büroda farklı farklı uygulamalar hatta aynı buroda tutulan iki kooperatifin de kullanılan hesaplarda farklılıklar gördüğüm oldu özellikle inşaat yapan kooperatiflerde?
her genel kurul sonrası oluşterulan gider bütçesi neticesi üyelere yapılacak tahakkuk kaydı ortaklardan alacaklara mı işlenmesi uygundur sizce yoksa kimi kaynaklarda da genel kurukl sonrası sermaye artışı şeklinde kayıt gider bütçesi neticesi tahakkuk kaydı sermaye taahhüdü mü?
bazen şöyle düşünüyorum diyelimki kooperatif arsayı kendisi almış kendisi yapıyor ve dışarıyla hiç bir ilişkisi yok(yani satış,kredi,yabancı kaynak vb.)
bu durrumdaki kooperatif örneğin
üye sayısı 100
ilk yıl ödenmiş sermayesi 100.000
arsa bedeli 100.000
ve ikinci yıl başında genel kurul yapılmış ve 100 adet standart daire yapılacak
inşaatında bir yıl içinde bitirileceği kararlaştırılmış olsun yapılan bütçe hazırlığı sonucu inşaat maliyetinin 5.000.000 olacağı hesaplanmış ve bu durumda üye başına ödenecek miktar(50.000)olarak hesaplanmış.
sizce bu durumda yevmiye kaydı nasıl olmalı?
::)
 
Ynt: Kooperatif Muhasebesi

Merhaba

öncellikle tam emin değilim ama belki konuda bir açılım olur amacıyla yazıyorum.

Şu anda genel kurulda ortaklardan ödeme alındığında

131 borc
501 ödenmemiş sermaye alacak

olarak yapıyoruz .

Zaten kurumlar vergisi muafiyetini bozmuyor demekki arsa kendine ait ve ortak dışı işlem görmüyor yani gideri geliri üzerinden bir vergi ödemeyecek bu nedenle yukarıdaki kaydı yapmaya devam etmesinde bir problem yok gibi geldi ?

Yapılan harcamalarıda 258 yapılmakta olan yatırımlarda biriktirip ( gidere atmadan en sonda bu tutar üzerinden fatura kesecek toplu işyeri ise % 18 sanayi sitesi ise muaf ) ama bu kesilen faturada kurumlar vergisi muafiyetini Bozmuyor

Kooperatiflerin ltd ve a.ş. lerden farklı olan bir çok özelliği var mesela kooperatiflerin aktifinde bulunan gayrımenkullerin kiraya verilmesi durumunda stopaj dusulup brut tutar uzerınden kdv hesaplanıyor. fakat konutta bunu yapamıyoruz siz ve değerli büyüklerimin bu konuda bir önerisi var mıdır ?

Saygılarımla
 

Benzer konular

Üst