Kooperatif

smmm.kus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Eyl 2010
Mesajlar
159
Konum
hatay
motorlu taşıtlar kooperatifinde üyelerden alınan aidat gelirleri kdv ye tabi midir?
 
Ynt: Kooperatif

1163 sayılı Kooperatifler Kanuna göre kooperatifler, ortaklarının ekonomik ihtiyaçlarını karşılıklı yardım ve dayanışmayla sağlamak amacıyla kurulan teşekküller olduğundan, kurumlar vergisi muafiyetinden yaralanmak için ana sözleşmede de bulunması gereken münhasıran ortaklar ile iş görülmesi şartını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kooperatifin ortak dışı işlemleri ticari faaliyetler kapsamında değerlendirileceğinden vergiye tabi tutulacaktır.



Ayrıca, kooperatifinize ait ana sözleşmenin 6?ncı maddesinde, ?Kooperatif amacının, ortakların taşıma hizmetlerini pazarlamak ve bu hizmetlerle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak? olduğu, 61?inci maddesinde de, ?Kooperatif ortak dışı işlemlerde bulunmuş ise elde edilen hasılatın kullanılmasına genel kurulca karar verileceği? hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm ile münhasıran ortaklarla iş görme şartı ihlal edilmiştir.Kooperatiflerin kurumlar vergisinden muaf olma şartlarından birisi de kooperatifin ?münhasıran ortakları ile iş görmesine dair? bir hükmün ana sözleşmesinde bulunması ve bu hükme de fiilen uyulmasına bağlıdır.



Buna göre, kooperatifinizin ortaklarının dışında resmi veya özel kişi ve kurumlarla taşımacılık işi yapması, kurumlar vergisi muafiyetini ortadan kaldırmakta, ayrıca Katma Değer Vergisi Kanununun 1?inci maddesi hükmü gereğince de yaptığınız taşıma işi ticari faaliyet kapsamına girdiğinden taşıma işi yaptığınız kişi ve kuruluşlar adına fatura düzenlemeniz, düzenlediğiniz faturalarda da katma değer vergisini aynen gösterip tahsil etmeniz, katma değer vergisi ve kurumlar vergisi mükellefiyeti tesisi hususunda gerekli işlemleri yaptırmanız gerekmektedir.

www.ozmconsultancy.com
Kooperatif danışmanlığı
 
Ynt: Kooperatif

kooperatif üyelerinin zaten herbirinin vergi mükellefiyeti mevcut. yani yolcu taşımacılığı (dolmuş) yapıyorlar. herbir üyeye ait mükellefiyet mevcut. sormak istediğim şu; kooperatifin üyelerden aldığı aidat gelirlerinin kdv ye tabi olup olmayacağı.
 
Ynt: Kooperatif

Ortaklarınızdan aldığınız aidat gelirlerini harcarken kdv leri indirim konusu yapıyor musunuz ?

Ayrıca hangi mükellefiyetleriniz açık ? Kooperatif olarak

Aidatın mahiyeti nedir Genel kurulunuzda genel giderler için mi belirlenmiştir ?
 
Ynt: Kooperatif

Kooperatif bana Haziran/2011 de geldi. Daha önceki meslektaş ortaktan alınana aidat gelirlerini harcarken kdv yi indirim konusu yapıyordu. Ama aidat gelirlerine kdv uygulamıyordu. dolayısıyla indirim konusu yapılan kdvler devreden kdv olarak beyanlarında görünüyor.

Koopeeratif olarak KDV ve Kurumlar vergisi mükellefiyetlerimiz açık.

Aidatın mahiyeti genel kurulda genel giderler için belirlenmiş.
 
Ynt: Kooperatif

Zaten tutarsızlığı farkettiğiniz için sorma ihtiyacı duydunuz sanırım

Açıkcası aidat gelirlerine katma değer vergisi tahakkuk ettirilip ettirilmeyeceği konusu çok net değil en son 60 numaralı ( taslak ) katma değer vergisi sirkülerinde konuya değinip ( Bakarsanız 4.bölüm -aidatlar ) kdv yi kurumlar vergisi mükellefi olunması ile ilişkilendirmiş ve kurumlar mükellefi olanların faturalarında kdv hesaplaması ve göstermesi gerekli şeklinde beyan etmiş
ancak ilgili konu konut kooperatifleri ve işletme kooperatiflerindede aynı şekilde belirsizlik yaratıyor.

Ancak siz en azından bundan sonraki dönemlerde kdv yi indirmeyi bırakabilirsiniz. Fakat geçmiş dönemler ile ilgili bir şey yapmamanızı öneririz
www.ozmconsultancy.com
Kooperatif danışmanlığı
 
Ynt: Kooperatif

KDV yi indirmeyi bırakıp, aidat gelirlerini kdv siz mi beyan etmemi söylüyorsunuz. Yoksa KDV yi indirmeyi bırakıp, aidat gelirlerine de kdv uygulamayayım mı? Yoksa KDV yi indirim konusu yapıp bir de aidat gelirlerine kdv mi uygulayım?
 
Ynt: Kooperatif

Genel kurul kararında ne yazıyor + kdv mi yazıyor ? genel kurulun aldığı karardan fazla ortakdan kdv bile olsa 1 lira fazla isteyemezsiniz ( istisnalar hariç )

2010 yılı genel kurul tutanağına baktınız mı ?
 

Benzer konular

Üst