Kooperatife Fatura

juılet

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Nis 2007
Mesajlar
120
Bir makina mühendisi yapı kooperatfine fatura kesecek...

- Bütün malları %1 işçiliik %18 mi Olacak ?? Nasıl olacak ?
- vergi dairesinden yazı almaya gerek varmı? %1 kesmek için

iyi çalışmalar
 
Ynt: Kooperatife Fatura

Konut yapı kooperatifi mi ? Toplu işyeri midir ?

Saygılarımla
 
Ynt: Kooperatife Fatura

Benim bildiğim kadarıyla

Konut yapı kooperatifinde herhangi bir farklılık yok oran kaçsa onu kesecek ama kooperatif muhasebeleştirirken faturayı kdv mükellefiyeti açık değilse (yada açıksa ama bu hizmet, maliyetse) direk 258 hesaba kdv si ile birlikte atar.

İnşaatları yapan Müteahit ile ilgili bir fatura değilse bu şekilde biliyorum

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Kooperatife Fatura

Eğer işiniz inşaat taahhüt işi ise ;

Konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri ; %1 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır.Hangi işlerin inşaat taahhüt işi olduğu ilgili tebliğlerde açıklanmıştır.

İnndirimli oranda KDV uygulamalarından yararlanılabilmesi için;

-İnşaat ruhsatının münhasıran konut yapı kooperatifi adına düzenlenmiş olması,
-İnşaatın yapıldığı arsanın tapu sicilinde inşaat taahhüt hizmetini alan kooperatif adına tescil edilmiş olması gerekmektedir.

Burada belirtilen arsa tapusunun kooperatif adına tescil şartı 106 Seri No.lu KDV Genel Tebliği?nin yayımlandığı 28.07.2007 tarihinden sonra sözleşmesi imzalanacak inşaat taahhüt işleri için geçerli olup, bu tarihten önce imzalanmış sözleşmeler için bu şart aranmayacaktır.
 
Ynt: Kooperatife Fatura

Değerli Büyüklerim ve Sayın Metin bey

Kooperatiflerin ortaklarına işyeri teslimi yaparken kestiği kurumlar vergisinden muaf faturalar ba/bs formuna yazılabilir mi ?

Saygılarımla
 
Ynt: Kooperatife Fatura

İki ayrı Mukteza ;
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)


Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02/32Mük257-

Konu : Kooperatiflerin KDV, KV, KGV, Ba ve Bs bildirim formları karşısındaki durumu hk.

Vergi Usul Kanununun ?Defter tutacaklar? başlığını taşıyan 172 nci maddesi ile defter tutma mecburiyetinin uygulanmayacağı gerçek ve tüzel kişilerin sayıldığı ?İstisnalar? başlıklı 173 üncü maddesinde Kooperatifler sayılmamakla birlikte, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun yukarıda yer verilen 89 uncu maddesine istinaden çıkarılan ve 28/11/1973 tarih ve 14726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Kooperatif Merkez Birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Muhasebe Yönetmeliğinde; Kooperatiflerin Vergi Usul Kanununun 182 nci maddesi gereğince tutulması zorunlu olan defterleri tutacakları düzenlemesine yer verilmiştir. Vergi Usul Kanununun 182 nci maddesi ise bilanço esasına göre tutulacak defterlere ilişkin hükümleri içermektedir.

Buna göre, 362 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Ba ve Bs bildirim formlarının verilmesi zorunluluğu yalnızca bilanço esasına göre defter tutmaya bağlandığından ve kooperatifler bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olduklarından, anılan tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Ba ve Bs bildirim formlarını vermeniz gerekmektedir


T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü


Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1-12459 29/09/2006*7665

Konu : Kurumlar Vergisinden muaf olan kooperatifin Ba ve Bs formu verme zorunluluğu

olup olmadığı hk.


????????????.MÜDÜRLÜĞÜNE



???????.tarafından ????????elektronik posta adresinden gönderilen ve Müdürlüğünüz kayıtlarına ???.sayı ile kayıt edilen e postada vergiden muaf olan Konut Yapı Kooperatiflerinin V.U.K.?nun 362 Sıra No.lu Tebliğine istinaden Ba ve Bs formlarını verme zorunluluklarının olup olmadığı hususunun sorulduğu anlaşılmıştır.


Bilindiği üzere; 362 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bilanço esasına göre defter tutan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin bir kişi veya kurumdan yapılan katma değer vergisi hariç 30.000.-YTL ve üzerindeki mal ve hizmet alımları, ?Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba) ile bir kişi veya kuruma yapılan KDV hariç 30.000.-YTL ve üzerindeki mal ve hizmet satışları ise Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs) ile bildirilecektir.? açıklaması yer almıştır.

Bu durumda, kurumlar vergisinden muaf olan konut yapı kooperatifinin Ba ve Bs formu verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.





???????.
Grup Müdür V.
 
Ynt: Kooperatife Fatura

Metin bey

Cevabınız için teşekkür ederim

Burada sözkonusu olan kooperatif kurumlar vergisi mükellefi olma şartlarını taşıdığı için biz zaten ba bs formu veriyoruz. Fakat burada kestiğimiz fatura inşaatlar bittikten sonra maliyet bedeller üzerinden hesaplanan ve kurumlar vergisinden istisna olan bir fatura

Bu faturayı bildirecekmiyiz bildirmeyecek miyiz karar veremedik değerli yorumlarınızı bekliyoruz

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Kooperatife Fatura

Sayın büyüklerim

Konu hakkında yorumlarınız bizim için çok değerlidir. Mukteza istenebilir mi bu durum için ?

Saygılarımızla
 

Benzer konular

Üst