kredi faizleri ve kur farkları

Üyelik
28 Haz 2005
Mesajlar
20
Merhaba

Gerçek mahiyeti yatırımın finansmanında kullanılmak olan bir kredinin, kredi faizi ve kur farklarını, aktifleştirmeksizin ve krediyi başkaca işlerde kullanıyormuşçasına gider yazar isek ileride bir sorun ile karşılaşırmıyız? Bu konuda görüş belirten arkadaşlara teşekkür ederim.
 
meraba bizim bir mükellef bununla ilgili inceleme geçirdi denetmen yatırım için alınan kredi faizinin giderini o kredi ile alınan ilgili hesapların maliyeti atılması gerektiğini söyledi
 
Yatırım indirimi konusuna giren aktif değerlerin finansmanında kullanılan krediler nedeniyle doğan kur farkları ve faizler, yatırıma konu iktisadi kıymetlerin maliyet unsuru olduğundan yatırım indirimi kapsamına girmektedir.

Buna göre, yatırım konusu iktisadi kıymetlerin aktife alındığı dönem sonuna kadar ortaya çıkan ve maliyetlere intikal ettirilen (Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 163) kur farkları ve kredi faizlerine yatırım indirimi uygulanır.

Ancak yatırım konusu iktisadi kıymetlerin aktifleştirilerek üzerinden amortisman ayrılabilir hale geldiği dönemi izleyen dönemden itibaren, bunlarla ilgili olarak ortaya çıkan kur farkları ve faizlere yatırım indirimi uygulanması mümkün değildir.


Diğer taraftan, iktisadi kıymetlerin maliyetine giren montaj ve taşıma giderlerine ilişkin harcamaların yatırım indiriminden faydalanacağı tabiidir.

kısacası ilgili oldugu dönemin sonuda kadar olanlar maliyete atılması zorunludur.sonraki dönemlerde maliyete ve gidere atılması konusu ihtiyaridir..
 
Tekrar Marhaba,

Konu ile ilgili fikir belirten forumdaşlara teşekkür ederim.

Ancak konuyu biraz daha açar isek, işveren "Benim mevcut param var. Bu para ile yatırım yaparım.Kullanacağım krediyi ise işletme ihtiyaçlarını karşılamada kullanırım. Böylece kullanılanan kredi yatırıma gitmiş olmaz." demektedir. Böyle bir durumda kredi kullanılan dönemi takip eden tarihlerde doğacak kredi kur farkları ve faizleri bu mantık ile giderleştirilebilinirmi?

Sayın Başkan sizinde bu konudaki fikrinizi merak ediyorum.

Not. Sayın Hakankaya 5479 sayılı yasanın 2. maddesi ile yatırım indirimi müessesesi kaldırılmıştır.
 
Merhaba,
Bana göre, kredi faizini yapılan harcamaların oranına göre gider veya maliyete atarsanız başınız ağrımaz. Ayrıca mükellefin savını desteklemek için yatırımın tamamını finanse edecek nakit varlık mevcut olması gerekiyor. Fakat bu durumda bile işletme bir bütündür. Bankada bir nakit mevcut iken işletme faaliyetlerini yürütmek için bankadan kredi kullanmak basiretli bir tüccarın yapacağı işlem değildir. Bu yüzden siz en doğrusunu yapın ve kredi faizlerini yatırım ve işletme harcamalarını birbirine oranlayarak gider paylarını bularak gider veya maliyet olarak değerlendirin. Aksi takdirde bir denetimde başınız ağrıyacaktır.
 
Üst